Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 02-07-2025, 07:37

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Orurowanie

Witam.

Jestem świeżym nabywcą SX4.

Pytanko moje takie. Gdzie w Poznaniu lub okolicach da radę zakupić i zamontować orurowanie, nie naruszające przepisów.

np.

http://allegro.pl/item1051907036_orurow ... edici.html

Pozdrawiam.

Tytuł: orurowanie

Każde orurowanie w sx4/sedici jest nielegalne w Polsce, zamiast kłów nosorożca chroniących miskę olejową lepiej załóż osłony podwozia, bo bulwarówki z samochodu o przodzie wyglądu tapira i tak nie zrobisz. WIele firm podaje, że ma homologację na rury, m.in Cobra - jeden z lepszych niemieckich przodów, ale za rury trzeba dać 2300. ale to wszystko nic, bo to auto NIE POSIADA HOMOLOGACJI na montaż orurowania. Jak sobie będziesz jeździł i świecił rurkami i nic się nie stanie, to ok, ale jak odpukać będizesz miał wypadek, to za rurki zdrowo bekniesz. jeśli auto posiada homologację na monta z orurowania, np grand vitara, to jest inna sprawa. poza tym montaż orurowania do niczego mija się z celem, podłużnice grubości papieru nie wytrzymają, zderzak off-road/orurowanie tylko do ramy, której sixa nie ma.

Tytuł:

Hmm. mmr, być może to co piszesz ma podstawy prawne, ale byłbym wielce zobowiązany, gdybyś je wskazał. A to dlatego, że sam pomykam SX4 z przednim orurowaniem Cobry, które założyli mi w salonie przed odbiorem nowego auta, twierdząc, że robią to na pełnym legalu :)

Orurowanie, tak jak piszesz, jest homologowane i moim zdaniem to powinno wystarczyć. Opieram się na par. 7 ust. 11 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r., nr 32, poz. 262):

W przypadku samochodu osobowego, samochodu ciężarowego lub pojazdu specjalnego, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 t, przednie orurowanie lub dodatkowy przedni zderzak, mające służyć do ochrony pojazdu przed uszkodzeniami w razie zderzenia z innym przedmiotem, mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały homologowane. Przepis ten nie dotyczy urządzeń, o masie poniżej 0,5 kg, które przeznaczone są wyłącznie do ochrony reflektorów. Dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po dniu 20 października 2007 r..

Więc to orurowanie ma mieć homologację na konkretny model.

Jak dotąd żaden patrol się do mnie nie przyczepił, jeśli by się tak stało, to podejmę próbę polemiki. W razie niepowodzenia, dealer beknie :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

widziałem sedici po takiej operacji i powiem tak : uważam że SX4 z takimi rurami wygląda komicznie. Lepiej zainwestuj w płytę pod silnik i most.

Tytuł:

Dziękuję za wasze wypowiedzi.

Mrr, co w takim razie z orurowaniem z normą bezpieczeństwa "E" np.

http://allegro.pl/item1044349940_suzuki ... norma.html

Bilbos " (...) mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały homologowane", tzn w modelach do, którego dany model orurowania został przeznaczony ?

Dałoby rade zamontować jakieś fotki Twojego autka ?

Pozdrawiam.

Tytuł:

SOREK, zgadzam się, że te orurowanie ma praktycznie zerowe znaczenie dla właściwości auta, a jazdę w terenie wręcz utrudnia (zmniejsza prześwit). Ale, to czy wygląda komicznie, to już kwestia gustu. U mnie małżonce zależało ;)

MystiX, dokładnie tak - w dokumentacji homologacyjnej, którą powinieneś otrzymać ze sprzętem, wymienione są modele - w moim przypadku SX4 (prod. japońskiej lub węgierskiej) i Sedici.
A fotka tu:

Obrazek

Jeśli chcesz, pacnę kilka dalszych.

Tytuł:

Bilbos, masz rację odnośnie nowego auta. Sprawdzałem w serwisie i stacji kontroli możliwośc orurowania i tak mnie poinformowano, autem jeżdżę ponad 3 lata - pierwsza rejestracja 04.2007, więc u mnie nie wolno, homologację musi mieć rura i samochód. czas zmienić dziadka na nowszy model.

Tytuł:

mmr, trzyletnie autko to żaden dziadek :P

Jak to często bywa, to raczej polskie przepisy 'dają radę', skoro Ty samochodu o dokładnie takiej samej konstrukcji nie możesz orurować, a ja mogłem...

Tytuł:

To raczej nie polskie przepisy albo przynajmniej ich geneza - w UE od bodaj roku leży projekt zabraniający orurowania na drogach publicznych i ponoć sprawa rozbija się o to, czy orurowanie pojazdów specjalnych ma być demontowalne /przed wyjazdem na drogę/, czy niektóre pojazdy z nim mają być dopuszczane warunkowo... ale nie czytałem, tylko mam info "z drugiej ręki"...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zbanowanie jeżdżenia z rurami po asfalcie jestem gotów poprzeć w 100% (chociaż z ciężkim sercem, bo bardzo dodaje wyglądowi samochodu) od kiedy dowiedziałem się jak bardzo spadają szanse przeżycia pieszego potrąconego przez samochód, kiedy samochód ma orurowanie :?

W Australii z tego powodu niedawno cała kampania była namawiająca do zdejmowania z SUVów orurowania przed jazdą po mieście:

http://theinspirationroom.com/daily/print/2008/8/vic_roads_bullbar_coffin.jpg (dobry plakat!)

Tytuł:

bilbos wygląda zajefajnie. Pisałeś orurownie Cobry tzn?:

http://www.cobra-sor.com/

pogrzebałem jeszcze trochę i wynalazłem:

http://www.chromemaster.pl/produkt/1137 ... ma_E1.html

tylko w powyższym modelu wspominają o normie E1. Są jeszcze 3 łącznie z tym co ma bilbos

http://www.chromemaster.pl/produkt/4452 ... _Fi60.html

ale nie wiem czy je też obejmuje wspomniana norma.

Tomash z tego co widać na stronce Cobry ich orurowanie ugina się w kolizji:

http://www.cobra-sor.de/startseite.php? ... rache_id=2

ale pewnie nie ma to większego wpływu na szanse potencjalnego nieszczęśnika : /

Podlinkowują również dyrektywę:

http://www.files.chromemaster.pl/files/dyrektywa_ue.pdf

Tytuł:

MystiX, dzięki :)

Cytuj:
http://www.chromemaster.pl/produkt/1137/2643/Przedmioty/Suzuki/SX4/Suzuki_SX4_2006-_orurowanie_przednie_FI_60_-_norma_E1.html
pod tym linkiem jest dokładnie mój model - SUZ1281EC. Dealer wycenił je na 2.200 zł - ale kupowałem rocznik 2009 i wrzucili je w rabat.

Co do niebezpieczeństwa dla pieszych wynikającego z orurowania aut - zasadniczo samochody nie są dla pieszych bezpieczne. Dopóki prawo dopuszcza tego rodzaju modyfikacje (a chyba w miarę ustaliliśmy, że przynajmniej w nowych autach wolno założyć homologowane orurowanie), dopóty pozwolę sobie z moich uprawnień korzystać. Zakażą - zdejmę...

Witam ostatnio drążyłem i dowiadywałem się na temat orurowania przedniego do Suzuki w PIMOT.

- odnośnie przepisów prawnych i modeli.
MIALEM KOLIZJE I MIALEM ORUROWANIE W NOWYM MODELU BEZ HOMOLOGACJI I MIALEM SPORE PROBLEMY Z TEGO POWODU. "BYLEM WINNY" A NIE BYLEM .

Otoz na naszym rynku pojawilo sie mnustwo orurowan Tureckich Hiszpanskich itd.. Słabej jakosci - Rdzewieja.

Nie chce tu negować ale juz raz sie pokusilem na firme tak sie oglaszajaca i za to sporo zaplacilem puzniej.

Bardzo wazna rzecz - przyslali mi orurowanie przednie mocowane TYLKO U DOŁU - to jest nie dopuszczalne ze względu na bezpieczeństwo kirujacego .
Rura ma byc mocowana w 4 miejscach .

Z drugiej strony przy odbiorze sprawdzilem czy niby ze to stal nierdzewna - i co magnes z lodówki mi je złapał :-). Stalowka !!

- Bardzo wazna rzecz:
Ustawa z dnia 15 pazdziernika 2007r. wyraznie mowi.
"Rozporzadzenei Ministra Transportu z dnia 15 pazdziernika 2007"
(Dz U z dnia 19 pazdz 2007r )

AUTA PO TYM TERMINIE REJ PIERWSZY RAZ W POLSCE NIE MOGA ZAKLADAC ORUROWANIA BEZ HOMOLOGACJI E ( nie mylic z TUV )

Wiec po poszukiwaniach zamontowalem to - ma wszystko co potrzeba
- Homologacje
- nierdzewka
- profesjonalny montaz w firmie
- bez ingerencji w autko
- w przystepnej cenie

Obrazek

Obrazek

Mysle ze pomoglem swoim doswiadczeniem i prerypetiami z orurowaniem.

A jeszce cos zobaczcie jak wyglądają niektóre orurowania - pies z buda by tam przeleciał - to ma byc ladne i praktyczne - wyglada jak trzepak z poprzeczka przy ziemi

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00