Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 06-06-2025, 19:34

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: SX4
Cześć
Od niedawna jestem właścicielem Suzuki SX4 benzyna sedan, 2009 rok. Auto fajne, ale ma jeden mankament, który mnie mega irytuje. Chodzi mi o domyślne ustawienie zamka centralnego. Mianowicie po zgaszeniu silnika wychodzę z samochodu, zabieram kluczyki a auto w garażu zostaje otwarte. Niestety zamek centralny zamyka mi wszystkie drzwi poza drzwiami kierowcy. Jest to mega uciążliwe kiedy np potem w ciągu dnia potrzebuje otworzyć drzwi inne niż kierowcy bo np chcę coś włożyć do samochodu, a najbardziej jak rano jadę z dzieckiem i chce otworzyć drzwi i oczywiście zamknięte i muszę obchodzić auto, otworzyć drzwi kierowcy i zwolnić blokadę tym przyciskiem na drzwiach kierowcy koło otwierania szyb.
Czy można to jakoś ustawić aby zamek centralny mi nie zamykał pozostałych drzwi? Podobno to ustawienie jest od nowości.

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Czemu nie otwierasz pilotem?
Przycisk od otwierania drzwi naciskamy raz, by otworzyć drzwi kierowcy, lub dwa razy, by otworzyć wszystkie drzwi.
To samo w wersji bezkluczykowej: przycisk na drzwiach kierowcy raz (1 drzwi) lub dwa razy (wszystkie, plus bagażnik).

Zwykle drzwi same się nie blokują, ale chyba niektóre wersje miały tak, że po wciśnięciu przycisku odblokowywania zamka i nie otwarciu żadnych drzwi, samochód z powrotem się zamykał po 30 s.

Suzuki: SX4
a da się to jakoś ustawić? Nie zamykam auta w garażu bo po co, poza tym często właśnie coś tam potrzebuje otworzyć i nie chodzę za kluczykami.

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
U mnie, gdy nie zamknąłem samochodu, to pozostawał zawsze otwarty.
Czyli masz jakoś specjalnie ustawione to samoczynne zamykanie. A to znaczy, że pewnie da się to zmienić.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00