Przestała mi normalnie pracować przednia prawa szyba. Zamiast iść w swojej gumowej "szynie" z przodu, szła torem zewnętrznym zahaczając o plastik przy lusterku i oczywiście blokując się.
To musi być jakaś pierdoła, pomyślałem wojowaniu z zamknięciem szyby, i razem z kolegą postanowiliśmy otworzyć drzwi. Plastik się łatwo zdejmuje. Pierwsza obserwacja: przykrycia śrub w drzwiach (w schowku i przy klamce) noszą ślady
bardzo brutalnego traktowania śrubokrętem. Czyli podczas naprawy po tym lekkim stuknięciu w bok, jakie SX4 miało (i o czym wiedziałem kupując), chłopcy z Japan Motors -- a raczej ich podwykonawca, bo JP nie ma (z tego co wiem) własnej blacharki i lakiernictwa -- dali to jakiemuś partaczowi, bo te osłonki schodzą od lekkiego podważenia śrubokrętem.
Po zdjęciu plastiku okazało się, że szyba spadła z gumowej prowadnicy z tyłu drzwi, co dopiero w konsekwencji powodowało że nie wchodziła w gumową prowadnicę z przodu.
A wypadła z gumy z tyłu drzwi ponieważ tylna gumowa prowadnica się odczepiła od blachy drzwi. Dlaczego? Ano dlatego, że co prawda oryginalnie te gumowe uszczelki i prowadnice (sprawdziłem na uszczelce na krawędzi drzwi oraz drugich drzwiach) są przymocowane takimi małymi pomarańczowymi "motylkami". Otóż ta tylna guma, która odpadła od blachy (i która trzymała szybę) była przyklejona

(po motylkach zostały same osadzone w blasze cylinderki, czyli nie wymienili przy naprawie)

i klej zwyczajnie puścił
I tutaj pojawiają się pytania:
1. Czy można takie motylki samemu kupić za pośrednictwem ASO Suzuki? Ile mogą kosztować?
2. Jeśli już je kupię to można bez specjalistycznej wiedzy i narzędzi samemu je przymocować do otworów w blasze czy lepiej oddać to specjalistom?
3. Jeśli oddać specjalistom, to jaki serwis w Warszawie polecacie? Jaskłowskiego chyba sobie daruję, o Japan Motors proszę mi nawet nie mówić (podejrzewam że
historia z lakierem na szybie to też po tej samej naprawie, jaką poprzedni właściciel robił u nich). Zresztą nie musi być ASO, bo już nie mam gwarancji.
A zatem jaki dobry (i bez przesady z ceną) serwis w Warszawie bezproblemowo sobie poradzi ze zrobieniem tych motylków / gum / drzwi / szyby?