Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 15-06-2025, 19:58

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Przestała mi normalnie pracować przednia prawa szyba. Zamiast iść w swojej gumowej "szynie" z przodu, szła torem zewnętrznym zahaczając o plastik przy lusterku i oczywiście blokując się.

To musi być jakaś pierdoła, pomyślałem wojowaniu z zamknięciem szyby, i razem z kolegą postanowiliśmy otworzyć drzwi. Plastik się łatwo zdejmuje. Pierwsza obserwacja: przykrycia śrub w drzwiach (w schowku i przy klamce) noszą ślady bardzo brutalnego traktowania śrubokrętem. Czyli podczas naprawy po tym lekkim stuknięciu w bok, jakie SX4 miało (i o czym wiedziałem kupując), chłopcy z Japan Motors -- a raczej ich podwykonawca, bo JP nie ma (z tego co wiem) własnej blacharki i lakiernictwa -- dali to jakiemuś partaczowi, bo te osłonki schodzą od lekkiego podważenia śrubokrętem. :zly:

Po zdjęciu plastiku okazało się, że szyba spadła z gumowej prowadnicy z tyłu drzwi, co dopiero w konsekwencji powodowało że nie wchodziła w gumową prowadnicę z przodu.
A wypadła z gumy z tyłu drzwi ponieważ tylna gumowa prowadnica się odczepiła od blachy drzwi. Dlaczego? Ano dlatego, że co prawda oryginalnie te gumowe uszczelki i prowadnice (sprawdziłem na uszczelce na krawędzi drzwi oraz drugich drzwiach) są przymocowane takimi małymi pomarańczowymi "motylkami". Otóż ta tylna guma, która odpadła od blachy (i która trzymała szybę) była przyklejona
:zly: (po motylkach zostały same osadzone w blasze cylinderki, czyli nie wymienili przy naprawie) :zly: i klej zwyczajnie puścił :zly: :zly: :zly:

I tutaj pojawiają się pytania:

1. Czy można takie motylki samemu kupić za pośrednictwem ASO Suzuki? Ile mogą kosztować?
2. Jeśli już je kupię to można bez specjalistycznej wiedzy i narzędzi samemu je przymocować do otworów w blasze czy lepiej oddać to specjalistom?
3. Jeśli oddać specjalistom, to jaki serwis w Warszawie polecacie? Jaskłowskiego chyba sobie daruję, o Japan Motors proszę mi nawet nie mówić (podejrzewam że historia z lakierem na szybie to też po tej samej naprawie, jaką poprzedni właściciel robił u nich). Zresztą nie musi być ASO, bo już nie mam gwarancji.
A zatem jaki dobry (i bez przesady z ceną) serwis w Warszawie bezproblemowo sobie poradzi ze zrobieniem tych motylków / gum / drzwi / szyby?

Tytuł:

A może po prostu do JAAN Auto szyby wskoczyć - w końcu na pewno są przygotowani na każdą ewentualność i takie czesci mogą mieć.

Tytuł:
Awatar użytkownika

miałem ten problem w kilku innych autach i wiem że SX4 jest jeszcze zbyt nowym autem żeby kupić zestaw naprawczy np na allegro . Proponuję Skoczyć do serwisu FIATA ( sporo taniej ) zamówić część i samemu zamontować . Jak byś poszedł tym tropem to wrzuć foto tych bebechów od podnośnika itp . Pochwal się jak poradziłeś sobie z tą usterką i jakie były koszta

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oddałem do sprawdzonego serwisu (nieautoryzowanego, sieciówka Boscha), okazało się że coś było pogięte w samym silniku szyby i musieli jakąś część dorobić. Zajęło im to godzinkę, skasowali mnie 150zł. Jestem bardzo zadowolony z decyzji o oddaniu tego specjalistom :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00