Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 10-07-2025, 00:24

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość

Witam,

przymierzam się do zakupu Suzuki SX4. Wszystko w tym autku mi odpowiada, z wyjątkiem jednej rzeczy.
Chodzi o radio fabryczne bez wejścia USB. Tak się składa że będę w tym aucie spędzał dużo czasu (ok. 70-90 minut dziennie) i możliwość słuchania
mp3 z pendrive'a jest b. istotna, bo płyty z mp3 wyniosłem już do piwnicy i nie zamierzam do nich więcej wracać. A że jestem pasjonatem muzycznym, to oryginalnych płyt audio mi do samochodu po prostu szkoda.
Rozwiązania prowizoryczne typu transmiter FM mnie nie interesują.
Czy przy zakupie fabrycznego auta jest możliwość zażyczenia sobie montażu innego, nowego (kupionego i dostarczonego przez klienta) radia?
Jeśli tak, to ile taka wymiana może kosztować i jak się wtedy ma sprawa gwarancji na podzespoły samochodu?
Jak wygląda wtedy sprawa ze sterowaniem przyciskami z kierownicy?

Z góry dziękuję za informacje!

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Po kolei:

1. Nie można radia innego niż fabryczne, w Europie są to radia Panasonic (oznaczenia PACR).
2. Transmitter FM to beznadziejne rozwiązanie, zgoda.
3. Miałem dokładnie ten sam problem, rozwiązałem go dodaniem wejścia AUX do fabrycznego radia:
viewtopic.php?p=65474#65474
wada: oczywiście sterowanie odtwarzaniem z urządzenia wysyłającego sygnał, więc z przycisków na kierownicy działają tylko te odpowiedzialne za głośność.

Tytuł:

Witam,

a nie można już po kupnie auta po prostu przyjechać do ASO i zlecić wykonania takiej wymiany jako usługi dodatkowej?

Co do rozwiązania o którym piszesz w innym wątku, zapoznałem się, uważam że jest nienajgorsze, choć koszt trochę boli, ale dałoby się przeżyć. To w sumie jest jakiś paradoks że w 11-letnim aucie którym jeżdzę obecnie a które posiada radio typu "kaseciak" używam adaptora kasetowego za 20 zł, a w nowoczesnym aucie o dobrym wyposażeniu jakim jest SX4 uzyskanie tego samego efektu wymaga takich nieziemskich kombinacji i 10-krotnie większego nakładu finansowego.

Co do tej przystawki. Jakiego nakładu pracy wymaga jej zamontowanie/podłączenie? Czy dostęp do gniazda zmieniarki w radiu fabrycznym jest utrudniony?
Sorki za tak laickie pytania ale nie miałem jeszcze okazji tak szczegółowych oględzin samochodu w środku - na razie byłem na jednej wizycie poglądowej w salonie.

P.S.
Nie wiem czy można zamieszczać tu takie linki ale spróbuję:
http://www.audiomaniak.eu/zmieniarki.html
Do SX4 też pasuje, może to by było lepsze niż import z UK?

Tytuł:
Awatar użytkownika

IronMan78 pisze:
a nie można już po kupnie auta po prostu przyjechać do ASO i zlecić wykonania takiej wymiany jako usługi dodatkowej?

Wszystko można, ale wymontowanie radia fabrycznego musisz zgłosić ubezpieczycielowi (jeśli masz autocasco).

IronMan78 pisze:
Co do rozwiązania o którym piszesz w innym wątku, zapoznałem się, uważam że jest nienajgorsze, choć koszt trochę boli, ale dałoby się przeżyć. To w sumie jest jakiś paradoks że w 11-letnim aucie którym jeżdzę obecnie a które posiada radio typu "kaseciak" używam adaptora kasetowego za 20 zł, a w nowoczesnym aucie o dobrym wyposażeniu jakim jest SX4 uzyskanie tego samego efektu wymaga takich nieziemskich kombinacji i 10-krotnie większego nakładu finansowego.

200zł to niewielki koszt moim zdaniem :)

IronMan78 pisze:
Co do tej przystawki. Jakiego nakładu pracy wymaga jej zamontowanie/podłączenie? Czy dostęp do gniazda zmieniarki w radiu fabrycznym jest utrudniony?

Bardzo małego, zrobił to taki totalny laik bez narzędzi czy garażu jak ja, w mniej niż kwadrans.
W skrócie:
1) zdejmujesz "aluminiowe" pasy z boku radia (podważając nożem, najlepiej opakowanym w szmatkę żeby nie porysować)
2) odkręcasz cztery (jeśli dobrze pamiętam) śruby mocujące radio
3) blok radia wysuwasz, z tyłu masz gniazdo zmieniarki -- tam wpinasz kabel od przystawki i... to wszystko :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tomash pisze:
1. Nie można radia innego niż fabryczne, w Europie są to radia Panasonic (oznaczenia PACR).

Ciekawe rzeczy piszesz. A co powiesz na to: http://allegro.pl/ramka-radiowa-fiat-se ... 62457.html
Powiem nawet, że kolega ma zamontowane u siebie radio 2 DIN i nawet sterowanie ma podpięte pod guziki w kierownicy :D

Tomash pisze:
ale wymontowanie radia fabrycznego musisz zgłosić ubezpieczycielowi (jeśli masz autocasco).

Możesz podać źródło takich informacji? Z tego co wiem nie musisz ale powinieneś we własnym interesie zgłosić np zakup nowego radia, (zgłaszasz jako doposażenie) co by Ci je ujęli w odszkodowaniu w razie (odpukać) kradzieży.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kitza pisze:
Ciekawe rzeczy piszesz. A co powiesz na to: http://allegro.pl/ramka-radiowa-fiat-se ... 62457.html
Powiem nawet, że kolega ma zamontowane u siebie radio 2 DIN i nawet sterowanie ma podpięte pod guziki w kierownicy :D

To jeszcze doczytaj na jakie pytanie była to odpowiedź, powinieneś załapać kontekst i zrozumieć co dokładnie "się nie da".

Kitza pisze:
Możesz podać źródło takich informacji? Z tego co wiem nie musisz ale powinieneś we własnym interesie zgłosić np zakup nowego radia, (zgłaszasz jako doposażenie) co by Ci je ujęli w odszkodowaniu w razie (odpukać) kradzieży.

Być może zależy od ubezpieczyla, w każdym razie ja swojemu (Benefia) muszę. Chodzi nie tylko o ubezpieczenie samego radia od kradzieży, podobno niefabryczne radio generalnie "kusi" do włamania się do auta, a to czasem kończy się zwinięciem nie tylko radia.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tomash pisze:
To jeszcze doczytaj na jakie pytanie była to odpowiedź, powinieneś załapać kontekst i zrozumieć co dokładnie "się nie da".

Kontekst załapałem ale może źle się wyraziłem. Ponowię jednak moją odpowiedź, że się da. Zależne jest to jednak, z tego co widzę, od serwisu. Jak większość z resztą ;)
W Sączu da się. "Przyniesie pan swoje radio z ramką to zamontujemy".
Co do sterowania z kierownicy, u wspomnianego kolegi działają wszystkie guziki i spełniają takie same funkcje jak pod radiem fabrycznym.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mam radio 2 DIN podpięte, takie z USBeee i działa mi na nim sterowanie z kierownicy. Byłem kilka razy w serwisie i nikt do niego się nie doczepiał, a podłączenie jest proste :)

Tytuł:

PaulLuck pisze:
Ja mam radio 2 DIN

mógłbyś napisać jakie to radyjko?
myślę o takim, a fajnie byłoby mieć 100% pewności, że wszystko działa jak należy ;)

Tytuł:

Witam
a może coś takiego :lol:
http://shop.ebay.pl/i.html?LH_AvailTo=1 ... 3D1&_rdc=1

Witam,
melduję się ponownie. Problem opisany przeze mnie powyżej, został rozwiązany w ten sposób, że kupiłem SX4 w wersji Explore :-)

Pozdrawiam

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Gdyby to był świeży temat, to bym to zaproponował :D

Poza tym i opcją 1DIN, można nabyć jakieś radio z AUX z hamerykańskiej wersji.

Tytuł:

Suzuki: SX4
A ja zaproponowałbym coś takiego http://www.ipmart.com/main/product/In,D ... rod=319412 . Mam w Outlanderze od tego samego producenta.

IronMan78 pisze:
Problem opisany przeze mnie powyżej, został rozwiązany w ten sposób, że kupiłem SX4 w wersji Explore :-)

Gratuluję z leciutką nutką zazdrości :-)

A mółłbyś gdzieś jakieś fotki z kokpitu i z navią zarzucić (nie mam czasu zajrzeć do dealera i obejrzec w realu - zresztą nie wiem czy mają w Toruniu na miejscu)?

była Vitara 2.0 V6 Long
jest SX4 1.6 4WD
miał być S-Cross 1.4 4WD, ale nie ma i chyba nie będzie, bo jest Captur 1.2 Tce

Tytuł:

Znaleziony na allegro:
http://otomoto.pl/suzuki-sx4-explore-se ... 26482.html

Tytuł:

Załączam 2 fotki zrobione dzisiaj.
Przyznam że zakup wersji Explore uważam za b. dobrą decyzję - nie jest dużo droższa od Topline, a oferuje sporo więcej...

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek
[/img]

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Ten kabel w schowku jest w standardzie?

Tytuł:

Tak, kabel USB w schowku wraz z zaślepką jest w standardzie - bardzo wygodne rozwiązanie.

Pozdrawiam

Tytuł:

Radyjko fajne, ale żyjemy w PL i chyba bałbym się, że jakiś "Janosik" postanowi podzielić się moim "bogactwem" z jakimś paserem. :?

Co do tego kabelka, to trąci mi to trochę półśrodkiem. Owszem fajna sprawa USB, ale jakim wielkim kosztem byłoby zainstalowanie gniazda na konsoli, czy choćby na tunelu (masa miejsca)?
Jak kupiłem emulator zmieniarki, to też miałem najpierw zostawić go w schowku. jednak po namyśle i kilkudziesięciu minutach pracy wylądował w tym "nibyschowku" przy zapalniczce i jest o wieeele wygodniej.

Ale i tak im więcej paczę tym bardziej zazdraszczam! :]
Gratuluję zakupu i życzę przyjemnej eksploatacji.

PS. Czy w tej wersji z tym radyjkiem dają również lepsze głośniki, czy te same co w standardzie "charkoty"?

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

macioo pisze:
Radyjko fajne, ale żyjemy w PL i chyba bałbym się, że jakiś "Janosik" postanowi podzielić się moim "bogactwem" z jakimś paserem. :?

Na to można znaleźć sposób.

Cytuj:
Czy w tej wersji z tym radyjkiem dają również lepsze głośniki, czy te same co w standardzie "charkoty"?

Rozumiem, że to pytanie retoryczne :lol:
Ja w moim wymieniłem przednie i gwizdki w ciągu 2 miesięcy od zakupu samochodu. Jest lepiej, ale bez rewelacji, bo z tyłu nadal Sound of Karton, a wzmacniacz w fabrycznym Panasoniku też jakiś taki cherlawy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kabel USB w schowku jest o tyle sympatyczniejszy że zapobiega przypadkowemu wyłamaniu portu z przyległościami przy przypadkowym trąceniu. Bardzo mi się podoba to rozwiązanie, aż zacząłem oglądać aftermarketowe radia dla SX4:
http://allegro.pl/radio-dedykowane-do-s ... 66789.html
http://allegro.pl/nawigacja-multimedial ... 46718.html
http://allegro.pl/suzuki-sx-4-dvd-z-tv- ... 86717.html
Ale ich cena jest mocno odjechana. Mi by wystarczyło "radio" będące po prostu tabletem z systemem Android ;)

Tytuł:

Avalanche pisze:

Rozumiem, że to pytanie retoryczne :lol:

No kurde, poważnie pytałem, bo wiele firm jak pakuje lepszy sprzęt do fury, to komplet. Pakowanie dobrego radia przy tych g..nianych głośnikach, to jakby Ferrari obuć w opony 165/70/13 Kormoran! :bzik:

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Tomash pisze:
Bardzo mi się podoba to rozwiązanie, aż zacząłem oglądać aftermarketowe radia dla SX4:
http://allegro.pl/radio-dedykowane-do-s ... 66789.html
http://allegro.pl/nawigacja-multimedial ... 46718.html
http://allegro.pl/suzuki-sx-4-dvd-z-tv- ... 86717.html
Ale ich cena jest mocno odjechana.

Cena, to jedno, a tandetny wygląd i pomarańczowe podświetlenie (robione pod Chiny, oczywiście) to drugi czynnik wykluczający zainstalowanie przeze mnie czegoś takiego.
Jedynie to za ponad 2 tys. zł wygląda na zdjęciu nie najgorzej, ale kto wie co tam siedzi i jak to działa...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Okazuje się że Chińczycy robią też nawigację z Androidem, w tej samej obudowie co właśnie ten który Ci się podoba:
http://szenco.en.alibaba.com/product/59 ... ction.html

Niestety nie znajduję tego w żadnym sklepie internetowym poza alibaba.com (platforma handlowa dla producentów i hurtowników), więc raczej nie ściągnę :(

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tomash pisze:
Niestety nie znajduję tego w żadnym sklepie internetowym (...), więc raczej nie ściągnę :(

LOL... kiedys, juz bardzo dawno temu, zastanawiales sie czy nie warto sprzedac swojego wozu i kupic nowego SX4 bo ten ma lusterka z kierukowskazami,
a teraz nagle bylbys gotow wydac kupe szmalu na nowe radio do starego auta... :szok: Jak dlugo zamierzasz nim jeszcze jezdzic?

Moim zdaniem w takie rzeczy to mozna inwestowac majac nowy/prawie nowy samochod, bo sam sie juz nie zdazysz takim nabytkiem nacieszyc,
a przy sprzedazy samochodu nikt Ci juz za to nie zaplaci.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00