Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 05-07-2025, 21:06

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Przy zmianie biegów z jedynki na dwójke dosyć często słychać taki metaliczny stukot czy ktoś z was miał coś takiego bo u mnie w ASO twierdzą że ten typ tak ma i nic nie da się z tym zrobić?

Ostatnio zmieniony 13-11-2015, 18:29 przez aro686, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie może nie ma dziwnych dźwięków tylko ciężko wchodzi dwójka ale tylko przy pierwszej zmianie jak jest wszystko zimne .

Tytuł:
Awatar użytkownika

z tego co czytalem to normalna przypadlosc skrzyn w SX4 (i nie tylko)
u mnie czasami lekki metaliczny stukot przy wrzucaniu 3
ponoc to norma (fora takze anglojezyczne tak swiadcza) i nie ma sie czym martwic

nie wiem jak glosne jest to u ciebie
u mnie ja to ledwo slysze

Tytuł:

Witam w temacie -jakże ciekawym.
Mam taką samą przypadłość z 1-ki na 2kę czasami słychać taki metaliczny dźwięk.
Na wstępie muszę przyznać, że jest to bardzo irytujące. Przy przeglądzie po 60 kkm powiedziałem o tym mechanikowi, który stwierdził, że ten typ tak ma. Ponadto dodał ,że odbyło się swego czasu spotkanie z przedstawicielem Suzuki Bóg wie skąd- i poruszano ten problem.
Osobiście uważam, że w autku tej klasy i za te pieniądze nie powinno to tak działać.
Pragnę dodać, że wsteczny bieg w moim sx-ie też niejednokrotnie przyprawia mnie o wściekłość.Mianowicie nie chce wejść czasami na swoje miejsce. Po 60 tysiach lewar powinien się na tyle wyrobić, żeby działać ok. A tu kiszka. Radzę sobie z tym w ten sposób, że przed wrzuceniem wstecznego 2 razy szybko wciskam sprzęgło i wtedy włazi zaraza.
Byłem z tym w serwisie i po naradach "ponoć " wymieniono " mi wybierak, polatałem tydzień było cacy, a teraz znowu jest cholera po staremu.
Pan z serwisu zgoła bardzo ok rzekł , że można jeszcze podregulować i mam dać znać -więc kopnę się do nich jeszcze raz i będę gniótł temat do końca gwarancji aż im w pięty pójdzie.
Ponadto zauważyłem jeszcze jedną rzecz -mianowicie jak wdepnę sprzęgło dość mocno w podłogę to wchodzi wsteczny jak w masło.
Czyżby tarcza i docisk już piardły-owszem 60 tysięcy ale to chyba za szybko. Jadę do serwisu i powalczę z nimi , zostało 4 m-ce gwarancji.
Nie popuszczę dam znać jak będzie po serwisowni. Pozdro!!!!!

Tytuł:

A i ponoć takie numery ze skrzynią wychodzą też w Jimny-kuple meldowali, że podobnie się dzieje . To co wstawili tam skrzynie od traktorów do smoka.
Jeździłem kiedyś Fabią i tam lewarek jednym paluszkiem wskakiwał na swoje miejsce do smoka!!!!!!!!!!!

Tytuł:

Cytuj:
Nie popuszczę dam znać jak będzie po serwisowni. Pozdro!!!!!

Fajnie daj znać bo póki co ja nic nie wywalczę twierdzą że tak mam być i nie są w stanie nic więcej zrobić. Powiedzieli że mogą wymienić skrzynie ale pewnie będzie to samo i nie wykluczone że zaczna się inne problemy z napędami bo jeszcze tego nigdy nie robili i to nie jest takie proste.

Tytuł:

Padlem ze smiechu!
Jak tak moze powiedziec czlowiek z serwisu. Ze moze byc problem bo oni nigdy tego nie robili. To po co maja ciagle szkolenia dostep do wszelkich specyfikacji producenta itp ? ? I jeszcze ceny jak z kosmosu!

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Do 60 tys. km przebiegu to mi jeszcze brakuje dobre 20 tys. z hakiem, ale jak dotąd nie stwierdzam żadnych problemów ze skrzynią.

Wsteczny czasami nie wchodzi za pierwszym razem - fakt. Miałem tak w Baleno, więc przywykłem. Dwa razy sprzęgło i jest OK.
To samo zdarzało się w Civicu i Corolli (1997).

Metalicznych zgrzytów nie miałem. Skrzynia chodzi naprawdę precyzyjnie. Odpukać :o

Ale tłumaczenie serwisu, że czegoś nie robili, więc nie będą robić, albo uprzedzają, że może się nie udać... "noł komęts" :roll: :szalony:

Tytuł:

Sa problemy ze wstecznym bo nie jest zsynchronizowany. Podobnie bylo yariskach. Jak nie wchodzi wystarczy dac na 3 i znowu na wsteczny wtedy powinien wejsc.

Tytuł: 2 bieg

potwierdzam, u mnie z 1 na 2 gdy przesuwam z tendencją do lewej strony to słychac dziwne, jakby tarcie, ale gdy wyrzucę na luz i z luzu na 2-kę to jest ok. Chyba nie ma co sie tym martwić, ale rzecz jasna nie powinno tak być

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00