Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 29-06-2025, 22:45

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

AGural pisze:
Kto się pyta ten się dopyta !
Proszę bardzo:
1. Kolega z pracy- Daewoo Nexia 1997 ( z salonu)
pierwsze problemy bodajże po 4 latach: wymiana sprzęgła, zdejmowanie głowicy, wymiana zaworów. Po kolejnych dwu latach ponownie zdejmowanie głowicy, wymiana zaworów jakieś problemy z brakiem pracy jednego cylindra. Jakieś dwa lata temu problemy z wyciekami oleju z ciśnieniem oleju ale zdaje się że skonczyło się niegroźnie.
Aktualnie od roku jeździ Fabią a Nexię ( no trzeba przyznać tochę już leciwą) reanimuje dla syna. Ostatnio walczył po warsztatach, w koncu chyba jeździ.

Ale zes palnal jak kula w plot...
Mielismy w domu Nexie 1996 z salonu najpierw smigal nia ojciec potem ja.
Autko zrobilo 290kkm bez remontu silnika potem zatarla sie pompa wody ale to byl blad mechanika ,ktory upieral sie ,zeby jej nie wymieniac a to inna bajka!!! Auto nie bralo oleju a jedyne awarie to przy 150kkm padla pompa paliwa (pasuje taka od poloneza 160pln z wymiana) a tak to tylko wymiany oleju i filtrow co 10kkm,aha fabryczny tlumik padl po 90kkm zostal wymieniony na bosala od opla kadetta i jezdzil tak do konca. Sprzeglo zostalo wymienione dopiero przy 240kkm. Dlatego twoj kolega chyba nie umie ani jezdzic ani dbac o woz bo zuzycie skrzyni,sprzegla i zaworow to pewnie wynik nieumiejetnej jazdy... A co do wyciekow oleju tak co 10kkm wymienialem uszczelke pod pokrywa zaworow za 12pln...

AGural pisze:
2. Inny kolego z pracy - Daewoo Matiz 1999 ( z salonu)
W sumie przez długi okres nie było tak źle. Ok dwa lata temu jakaś epidemia pękających pasków ( miał problemy bo dopadało go to w trasach). Kompletnie posypała mu się elektryka ( częste wizyty po warsztatach). Od dość długiego już czasu nieczynna klima. Ostatnio melduje również o kompletnie zużytych elementach zawieszenia (amortyzatory, koncówki).

No zuzyte zawieszenie w 9 letnim aucie to naprawde :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: . Paski to tez awaria z winy producenta czy moze kolegi bo kupowal dziadowskie ? Ciekawi mnie jaka elektryka mogla sie tam posypac skoro technologia konczy sie tam na przedniej wycieraczce...

AGural pisze:
3. W bliskiej rodzinie- Daewoo Lanos 1998 ( z salonu)
W początkowym okresie użytkowania problemy z utrzymaniem obrotów silnika i gasnięcie. Od wizyt z tym defektem w serwisie zabrakło miejsca na pieczątki w książce gwarancyjnej.
W tym samym czasie poważne problemy ze zbieżnoscią kół (nierówne zdzieranie opon).
Po walkach z serwisami i jakimś ogarnięciu tych nieprawidłowości sytuacja ustabilizowała się i auto z róznymi już typowymi ale raczej drobnymi dolegliwościami jest użytkowane do dziś.

Tu akurat wychodzi zly serwis ale to sie zdarza w przypadku kazdej marki...

AGural pisze:
4. Sąsiad - Daewoo Lanos 2000 ( z salonu)
Okresu nie pamiętam ale coś ok. 2 lat temu: wymiana sprzęgła, jakieś problemy ze skrzynią biegów. Chyba skutecznie pokonane bo jeździ.

No fakt wymiana sprzegla ,ktore jest elementem eksploatacyjnym to takze powazna awaria :lol:

AGural pisze:
Powyższe przypadki przytoczyłem sprowokowany śmiałą tezą patre
Nie jest to zestaw historii zasłyszanych ale wprost z autopsji. Oczywiście jestem daleki od budowania tezy o wyjątkowo słabej jakości tej marki ale póki co jednak słabszej od innych, no przynajmniej od niektórych.

Powyzsze przyklady to raczej przyklad normalnego zuzycia elementow eksploatacyjnych a nie awaryjnosci...

Tytuł:

Woju pisze:
Ale zes palnal jak kula w plot...
Mielismy w domu Nexie 1996 z salonu

Woju! Ja nie opisywałem problemów z Nexią z Twojego domu tylko mojego znajomego.

Oj Woju, widzę, po reakcji, że mocno Cie poruszył mój tekst ale zapewniam Cię, że nie było moją intencją zdołowanie tej marki a tym bardziej użytkowników modeli Daewoo zarówno byłych, obecnych czy przyszłych.
Zwróć uwagę, że zamieściłem suche fakty, nie ma tam żadnych złośliwych tez, insynuacji czy skrajnych nadinterpretacji. Napisałem to co wiem na pewno i tylko tyle.
Była zresztą to zwykła reakcja na tezę wysunietą przez innego forumowicza, którą uznałem za zbyt daleko idącą i to wszystko.
Zdaje się się że w podsumowaniu odniosłem się co najmniej neutralnie jak nie wprost z sympatią do koreańczyków , dlatego Twoje komentarze pod cytatami z mojego postu trochę mnie zaskoczyły i zdziwiły.

Zdziwiły mnie Twoje próby odgrywania na siłę adwokata Daewoo, interpretując każdy fakt podany przeze mnie tak skrajnie jednostronnie.
A to kierowca któremu szwankuje Nexia nie umie jeździc :!: a to drugi kupuje dziadowskie paski :szok: a to to nie jest usterka tylko normalne zużycie eksploatacyjne... o boże.

Skąd Ty to Woju wiesz :?: :?: :?: Znasz ich :?:

Nie edukuj mnie na siłę ani nie próbuj przekonywać do czegokolwiek takimi interpretacjami mojej wypowiedzi jakie zamieściłeś.
Wcale tego nie oczekiwałem.

No mniejsza z tym w końcu jak to często zauważamy, forum jest od takich dyskusji i mimo tego co napisałem przed chwią zapewniam Cię, że tak wogóle z wielką sympatią czytam Twoje zaczepne i polemiczne wypowiedzi, przynajmniej coś się dzieje.

Ważne żebyśmy tylko nie schodzili zbyt daleko na manowce.

Na koniec jeszcze dwie sprawy:

1. Koreańskie auta w mojej opinii nie są ani szczególnie złe czy słabe ale również nie wyrózniają się póki co jakąś nadzwyczajną jakością czy bezawaryjnością. Ambitni koreańczycy mozolnie ale skutecznie jak widać wspinają się do poziomu elity motoryzacyjnej świata i pewnie jeszcze niejednemu pokażą co to jest jakość i trwałość. Na razie jednak trochę im jeszcze brakuje (choć coraz mniej). Wierzę, że Ceed i inne udowodnią, że są już w tej wspinaczce na wyższym poziomie niż były Lanosy, Nexie czy Matizy ( ten z tego towarzystwa był chyba najbardziej udany).

2. Woju! Matiz z 1999 roku w wersji Top (klima, ABS, centralny zamek i nie pamiętam co tam jeszcze) a taki został tu przytoczony to coś więcej niż wehikuł gdzie technika kończy się na wycieraczkach. Najpierw bronisz zaciekle tej marki a teraz chcesz kogoś obrazić ?

Pozdrawiam !

Tytuł:
Awatar użytkownika

AGural pisze:

Zdziwiły mnie Twoje próby odgrywania na siłę adwokata Daewoo, interpretując każdy fakt podany przeze mnie tak skrajnie jednostronnie.
A to kierowca któremu szwankuje Nexia nie umie jeździc :!: a to drugi kupuje dziadowskie paski :szok: a to to nie jest usterka tylko normalne zużycie eksploatacyjne... o boże.

Skąd Ty to Woju wiesz :?: :?: :?: Znasz ich :?:

Nie edukuj mnie na siłę ani nie próbuj przekonywać do czegokolwiek takimi interpretacjami mojej wypowiedzi jakie zamieściłeś.
Wcale tego nie oczekiwałem.

Co do braku umiejetnosc to moze i nie znam twojego znajomego ale znam Nexie jak wlasna kieszen i poprostu bylem w ciezkim szoku ,ze komus udalo zalatwic sie IMHO niezniszczalny woz :szok: co do paskow musze zaciagnac jezyka na forum Matiza bo nie wierze w usterke pt. Rwace sie paski :) a co do zuzycia eksploatacyjnego to nie ma czemu zaprzeczyc :)

AGural pisze:
No mniejsza z tym w końcu jak to często zauważamy, forum jest od takich dyskusji i mimo tego co napisałem przed chwią zapewniam Cię, że tak wogóle z wielką sympatią czytam Twoje zaczepne i polemiczne wypowiedzi, przynajmniej coś się dzieje.

Warto czasem podyskutowac bo bez tego forum Suzuki umiera bo ile mozna rozmawiac o kolpakach albo relingach bo SX4 to nowe auta i zasadniczo nie ma nic ciekawego w temacie usterek do omowienia :ok:

AGural pisze:
1. Koreańskie auta w mojej opinii nie są ani szczególnie złe czy słabe ale również nie wyrózniają się póki co jakąś nadzwyczajną jakością czy bezawaryjnością. Ambitni koreańczycy mozolnie ale skutecznie jak widać wspinają się do poziomu elity motoryzacyjnej świata i pewnie jeszcze niejednemu pokażą co to jest jakość i trwałość. Na razie jednak trochę im jeszcze brakuje (choć coraz mniej). Wierzę, że Ceed i inne udowodnią, że są już w tej wspinaczce na wyższym poziomie niż były Lanosy, Nexie czy Matizy ( ten z tego towarzystwa był chyba najbardziej udany).

Moze to najbardziej udany to za duzo powiedziane raczej najmlodszy konstrukcyjnie. Co do koreancow pamietam jak na poczatku lat 90tych ludzie smigal Hultajami Pony i bardzo chwalili sobie te autka za trwalosc i niezawodnosc. Wiesz wierze w Koreanskie marki bo mam z nimi do czynienia na codzien i nie chodzi tylko o samochody ale takze o sprzet elektroniczny.

AGural pisze:
2. Woju! Matiz z 1999 roku w wersji Top (klima, ABS, centralny zamek i nie pamiętam co tam jeszcze) a taki został tu przytoczony to coś więcej niż wehikuł gdzie technika kończy się na wycieraczkach. Najpierw bronisz zaciekle tej marki a teraz chcesz kogoś obrazić ?

Pozdrawiam !

Rozlozyles mnie na lopatki ;) klima,abs i centralny zamek to technologia rodem z lat 80tych :lol: :ok: :szok:

Tytuł:

Woju pisze:
Rozlozyles mnie na lopatki ;) klima,abs i centralny zamek to technologia rodem z lat 80tych :lol: :ok: :szok:

Niech te technologie będą sobie z okresu jakiego chcą. Klimę montowano i to dość powszechnie w amerykańskich krążownikach już w latach 50 - tych tamtego stulecia. Tylko czy z tego wynika, że Matiz nie ma elektryki ?
Ma jej tyle samo co każdy inny kompakt o porównywalnym wyposażeniu i niestety jest tam się co psuć.

Aha ! Zapomniałem dodać, że oczywiście przytoczony Matiz ma dwa airbagi i elektryczne podnośniki szyb, czy wszystkich , nie pamiętam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

AGural pisze:
Tylko czy z tego wynika, że Matiz nie ma elektryki ?
Ma jej tyle samo co każdy inny kompakt o porównywalnym wyposażeniu i niestety jest tam się co psuć.

Aha ! Zapomniałem dodać, że oczywiście przytoczony Matiz ma dwa airbagi i elektryczne podnośniki szyb, czy wszystkich , nie pamiętam.

Matiz to nie kompakt :) Wiem jak wyglada wersja TOP smigal taka moj Trener Judo i powiem szczerze ,ze po tym jak on traktowal to auto i co przy nim robil moge powiedziec,ze jest niezniszczalne ,teraz zamienil na Berlingo i za kazdym razem jak go widze to mowi,ze sobie pluje w brode.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Woju pisze:
Matiz to nie kompakt :) Wiem jak wyglada wersja TOP smigal taka moj Trener Judo i powiem szczerze ,ze po tym jak on traktowal to auto i co przy nim robil moge powiedziec,ze jest niezniszczalne ,teraz zamienil na Berlingo i za kazdym razem jak go widze to mowi,ze sobie pluje w brode.

A ja dodam, że akurat my mamy Matiza i chcemy się przesiąść właśnie na SX4. Matiz z 1999 roku. I faktycznie, poza różnymi sprawami eksploatacyjnymi, wyjątkowo dobrze się sprawuje, ale to był dobry samochód na początek.

Pozdrawiam.
K.

Hehe, ja myślę o zmianie na Yeti 8) ale do tego jeszcze dłuuuuuga droga ;)

Tytuł:

Wlasnie, trudny wybor, ja musze przejsc na benzyne bo za krotkie dystanse robie. Nowa Kia Sportage wyglada ok, ASX tez niezle ale nie ma benzyny 4WD a jak raz zasmakuje sie w suv-ach i 4WD to juz nic innego sie nie chce.
Moze ix35 albo poczekac az wprowadza poprawki do Kii ale zawsze to tylko Kia choc Suzuki tak jakby schodzi na psy ;)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Maggie, SX4 w wersji benzynowej (4x4) nie ma tego problemu.
Kia Sportage "wyglada ok" ale nie licz na niskie spalanie benzyny (ropy zresztą też).

Tytuł:

Avalanche, ale SX benzyna ma wlasnie duze spalanie, nie chce sie wpakowac. Jest fajne autko, tylko ciut mniejsze niz nasz, Terios 1.5
Chce wymienic na ten sam rozmiar(oby wiekszy bagaznik) lub troche wieksze auto, wyboru specjalnie nie ma. Jak do jeza podchodze do benzyny turbo, moze to tylko glupie uprzedzenie, to w miare nowosc, poczekamy, zobaczymy.

Tytuł:

SX4 DDiS też mało nie pali ;) Komfort jazdy Hyunadiem jest nieporównywalny do SX-a, aczkolwiek czuć , że to sporo większy samochód. Z aktualnie dostępnych modeli stawiam na Yeti 1.8 TSI 4x4.
Ale niedługo pojawią się małe SUV-y Forda, Opla, Chevroleta i pewnie nowa generacja SX-a....warto poczekać .

Tytuł:

Moj po wymianie oleju z 6.7 skoczyl na 8.0 i tak trzyma, co 3tys dolewam ca.0.5l oleju i dopieszcza mnie przepalaniem sie filtra co jakies 120-140km, bajka :szalony: , dlatego defnitywnie benzyna. Prowadzilam ASXa w full wypasie,to akurat to co mi pasuje ale ma jeszcze "choroby wieku dziececego", trzeba poczekac. To samo z tymi co wejda, ciekawa jestem Opla.

Tytuł:

U mnie na wyświetlaczu średnie spalanie zawsze wynosi ok 8 litrów. Wcale się tym nie przejmuję ale są samochody spalające trochę mniej ;) ASX jest pewnie niezły, ma fajnego diesla , dla mnie ma jedną zasadniczą i podstawową wadę - jest brzydki :roll:
jeśli chodzi o urodę ;) to jak dla mnie nr.1 jest Kia Sportage 8)
Nie chcę już jednak diesla , wolnossąca benzyna to nie dla mnie a jedyną sensowną benzynę z turbo ma VW/Skoda

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Z TSI też nie jest różowo. Fajnie wychodzą w testach jako nówki, a potem się słyszy o problemach.
Ale Yeti to całkiem w porządku SUV.

Ogólnie każda nowość jest testowana na klientach.
Nawet gdy pojawi się SX4 II generacji (także jako Audi i VW) poczekam min. rok zanim się nim zainteresuję na serio ;)

Tytuł:

Co do "urody"aut to sa gusta i o nich sie nie dyskutuje, ja zaluje, ze juz nie produkuja Hondy HR-V, ta mi sie podoba, mimo, ze kwadrat ale widocznosc przod i tyl extra, wielkosc akurat. Jest prosta i dlatego fajna, te udziwnione to tak jak z facetami po 40stce i niedowartosciowanymi kobietami w kabrioletach ;) sorki

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

A propos udziwnionych - jest jeszcze Nissan Joke :P

Tytuł:

a to juz jest skrzyzowanie diabla z motopompa :szok:
Ciekawe jakie ziolo mial ten co go projektowal i jeszcze Multiple i jeden z modeli Megane

Tytuł:
Awatar użytkownika

Avalanche pisze:
Kia Sportage "wyglada ok" ale nie licz na niskie spalanie benzyny (ropy zresztą też).

Ojciec smiga sportagiem 2.0 crdi - spalanie z 8kkm wg. kompa srednio 7.9l 70/30 miasto trasa.
Sportage 2.0 benzyna to lipa :( o 1.6 i 1.7crdi nawet nie wspomne.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Woju, najnowszym Sportage'm czy poprzednim?

Tytuł:

Suzuki: SX4
funtchomas pisze:
... ASX jest pewnie niezły, ma fajnego diesla , dla mnie ma jedną zasadniczą i podstawową wadę - jest brzydki :roll:
jeśli chodzi o urodę ;) to jak dla mnie nr.1 jest Kia Sportage 8)
Nie chcę już jednak diesla , wolnossąca benzyna to nie dla mnie a jedyną sensowną benzynę z turbo ma VW/Skoda
ASX ma znacznie większą wadę - producentem i gwarantem jest Mitsubishi. Mam Outlandera i jest to ostatnie Mitsu, jakie kupiłem. Chyba żaden poważny gwarant nie napisze klientowi zgłaszającemu fakt oszustwa w ASO, że ASO to niezależny podmiot gospodarczy i importer nie czuje się odpowiedzialnym za postępowanie autoryzowanego przez siebie ASO, a niestety taką mnie więcej odpowiedź otrzymałem z MMC. Dla mnie jest to kpina z klienta i własnej autoryzacji. testowałem Yeti na śniegu w ub. roku - jeździ znacznie lepiej niż wygląda, ale zarówno Yeti, jak i ASX 4x4 to inna półka cenowa niż SX4.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Avalanche pisze:
Woju, najnowszym Sportage'm czy poprzednim?

Najnowszym :) odebrany we wrzesniu ,jeden z pierwszych w Sznie :lol:

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Woju pisze:
Najnowszym :) odebrany we wrzesniu ,jeden z pierwszych w Sznie :lol:

O gustach ponoć się nie dyskutuje, ale moim zdaniem w porównaniu do Sportage II, to porażka. I oszustwo!

Tytuł:

Witam Panow, no to mam po klopocie, mimo, ze SX przypadl mi do gustu, jesli tak moge powiedziec to jestem juz po wymianie auta. Od wczoraj jestem posiadaczka Daihatsu Terios 1.5 benzyna AWD. Szkoda mi bylo rozstawac sie z moja Srebrna Strzala ale pewne wzgledy przweazyly, do tego moja niechec do ludzi z servisu Suzuki w moim miescie. Za takie traktowanie to az gul mi skoczyl a nie bede jezdzic po pareset km do nastepnego servisu. Tak patrzac na Teriosa to mam wrazenie, ze mam GV tylko troche sfilcowana :lol:
Zycze Wam wszystkim jak najmniej klopotu z Waszymi autami.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Maggie pisze:
... Szkoda mi bylo rozstawac sie z moja Srebrna Strzala ale pewne wzgledy przweazyly,
do tego moja niechec do ludzi z servisu **** w moim miescie...

Doskonale rozumiem taka decyzje, bo dokladnie taki sam powod przewazyl i w moim przypadku, gdy po trzynastu latach innej marki wrocilem do Suzuki.
Pozdrawiam i zycze samych milych przezyc zwiazanych z nowym autkiem ;)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Szkoda tylko, że Daihatsu akurat wycofuje się z Europy i będzie dawać niezłe zniżki na zakup pozostałych w salonach aut.
Za rok-dwa (jeżeli nie zmienisz samochodu) części będą tylko na zamówienie z dalekiej Japonii... :|

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00