Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 05-07-2025, 06:28

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

W środę na 17 jadę do ASO ;/ Niestety, nie mam jeszcze żadnego zdjecia innego auta ;/ Wiec narazie sam zorientuję się jak oni do tego podejdą.

W mazdzie 3 w miejscu narażonym na uderzenia przyklejona jest folia :

Obrazek

Tytuł:

drink555 pisze:
z tego co czytałęm w instrukcji elementy plastikowe nie podlegają gwarancji ale oczywiście zdj wyślę

w moim Sedici wymienili mi na gwarancji plastikową, pseudo-aluminiową osłonę z tyłu bo łuszczył się z niej lakier.

Co do odbić kamieni, na moich plastikowych elementach też jest mnóstwo śladów, ale nie zawracam sobie tym głowy, oby tylko takie problemy były z tym samochodem ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Byłem w serwisie, pstryknięto 3 zdjecia w tym jedno numerów reje. ,jutro decyzja ;/

Tytuł:

Jedną ze składowych oporu aerodynamicznego są tak zwane opory indukcyjne, które związane są z powierzchnią boczną pojazdu i "odpowiadają" za brudzenie się boków pojazdu.

Mam od początku chlapacze i stan plastików nad tylnymi nadkolami w okolicy dolnej krawędzi tylnych drzwi jest identyczny z tym zaobserwowanym przez autora tego tematu. Jest to spowodowane drobinkami piasku, kurzu, które odbijają się od tych osłon matując je, wyrywając fragmenty powierzchni lub też wtapiają się w nie.

Przyjąłem ten stan za obowiązujący i nic na razie z nim nie robię, ale chętnie przyglądnę się postępom innych w rozmowach z serwisem. Ojciec mojego kolegi miał taki przypadek z przednimi drzwiami Punto i z tego co pamiętam uzyskał odnowienie powłoki lakierniczej.

Odnośnie ubytków w samym lakierze to są to zwyczajne następstwa rykoszetów kamyczków odbijających się od samochodów, które nas wyprzedzają lub z którymi się mijamy. Gdy jadę i słyszę charakterystyczne puknięcie to od razu się zastanawiam, "gdzie tym razem przywaliło?'. Przy odrobinie "szczęścia" zamiast ubytku lakieru zaliczymy "pajączka" na szybie czołowej.

Tytuł:

Sebastian pisze:
Gdy jadę i słyszę charakterystyczne puknięcie to od razu się zastanawiam, "gdzie tym razem przywaliło?'. Przy odrobinie "szczęścia" zamiast ubytku lakieru zaliczymy "pajączka" na szybie czołowej.

Mam tak samo. Na mojej trasie dom-praca-dom jeździ masa TIRów i "ostrzał" samochodu jest nieunikniony :( właśnie niedawno dostałem sporym kamieniem w rant dachu tuż przy szybie (do gołego metalu), 1 cm niżej i na bank "poleciała by" szyba!

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Oto obiecane fotki: chlapacz i wygląd nakładki.
Nie widzę żadnego związku posiadania chlapacza z ochroną listwy.

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzieki za fotkę.
ASO jeszcze nie odezwało się, nie dostali jeszcze odpowiedzi. Wiec czekam.

Po powiekszeniu zdjęcia z listwą widzę na lakierze czarną kropkę:
Obrazek

Ale to chyba asfalt (jestem uczulony na te moje odpryski ;/ A wszystko dla tego że tylko 4 miesiące użytkuje to auto a tak się juz zużywa ). Chciałem ten czerwony kolor (może zwykły lakier jest za miękki ), bo metalicznych miedzianych śmiga za dużo. :D A mi się podoba ( lub podobało :P) połączenie czerwieni auta z czarnymi akcentami :D

Po naprawie tych odprysków, okleję te miejsca folią bezbarwną, jest folia zabezpieczająca progi na aledrogo.

Tytuł:

kampop7 pisze:

Po naprawie tych odprysków, okleję te miejsca folią bezbarwną, jest folia zabezpieczająca progi na aledrogo.

Folię taką kupisz w firmach robiących reklamy. Ja taką nakleiłem na dach pod antenę, pancerna jest. Nawet odpowiedni ksztalt ci wytną na ploterze.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Możecie mi opowiedzieć trochę więcej o tych foliach? Zwłaszcza czy w trakcie eksploatacji nie zacznie się jakoś paskudnie dziurawić/łuszczyć, a jeśli nawet to czy można ją bezpiecznie ściągnąć?
Wątek o odpryskach uznałem za trochę robienie z igły wideł, ale tą folią mnie zaciekawiliście.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tomash uważasz że w nowym aucie po 4 miesiącach to normalne ??
Obrazek

Jak odbierałem mazdę z salonu to myślałem, że to taśma zabezpieczająca podczas transportu i zapomniał ktoś jej zdjąć.
Fotki :
Obrazek Obrazek

Ale to widocznie w Mazdzie potrafili przemyśleć i po 14 miesiącach użytkowania nie można powiedzieć złego słowa.Jedna wizyta w serwisie (przegląd gwarancyjny). Czego niestety nie mogę powiedzieć o SX4 ;/ 4 wizyty w serwisie (w tym 1 na wymianę oleju po 1000km).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Jak odbierałem mazdę z salonu to myślałem, że to taśma zabezpieczająca podczas transportu i zapomniał ktoś jej zdjąć.
Obrazek

Ale to widocznie w Mazdzie potrafili przemyśleć i po 14 miesiącach użytkowania nie można powiedzieć złego słowa....
Czego niestety nie mogę powiedzieć o SX4 ;/

W Mazdzie musieli to przemyslec, bo wynikalo to z nieco odmiennej konstrukcji dolnej krawedzi drzwi. W SX4 nie bylo to, przynajmniej teoretycznie potrzebne...

W prawidlowo zmontowanym nadwoziu kazda czolowa krawedz elementow bocznych nadwozia jest obnizona w stosunku do krawedzi elementu poprzedzajacego
o ok. 0.3 - 0.5 mm, co mozna stwierdzic przykladajac na styku dwoch takich elementow jakikolwiek przedmiot o prostej krawedzi.
W zalozeniu ma to spelniac role spojlera poprawiajacego oplyw powietrza i sluzyc glownie obnizeniu halasu.
Tak wiec przedni blotnik powinien chronic krawedz przednich drzwi, te z kolei krawedz drzwi tylnych, a te - miedzy innymi - i krawedz tylnego nadkola.
Wystajaca na zewnatrz krawedz nakola, jest wiec moim zdaniem niczym innym jak bledem wynikajacym z niedokladnosci dopasowania drzwi przy montazu.

Wracajac do Mazdy, to jak widac na fotce, dolna krawedz drzwi zostala bardzo gleboko podwinieta ponizej krawedz progu, co spowodowalo powstanie
nieoslonietej krawedzi na odcinku kilku centymetrow i wymagalo dodatkowego zabezpieczenia folia.
W dalszym przebiegu krawedzi nadkola, czyli w tym miejscu gdzie w Twoim SX4 wystepuja odpryski lakieru, jest juz ono chronione krawedzia drzwi
i nie wymaga juz dodatkowego zabezpieczenia.

Moj SX4 ma juz prawie 5 lat i nie zauwazylem podobnego problemu.
OK, przyznaje ze mam stosunkowo niewielki przebieg, ok. 43 kkm, z czego wiekszosc po wzglednie czystych drogach, co widac po stanie plastikow, ale
jak wspomnialem problemu nie mam i po tak dlugim czasie.

Mam akurat pod reka dwie fotki zrobione w sierpniu ubieglego roku (po czterech latach uzytkowania) do tematu nakladek w innym forum.
Na pierwszym widac opisywany w temacie fragment tylnego nadkola, a na drugim (nadkole przednie) mozna dokladnie zobaczyc obnizenie przedniej krawedzi drzwi
w stosunku do przedniego blotnika, czyli zasade montazu nadwozia, o ktorej pisalem na wstepie.

Obrazek Obrazek

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

kampop7 pisze:
Ale to chyba asfalt

Tak, asfalt.
Na dole mam czarne, a na dachu jasne, bo w pobliżu malowali budynek i wiatr naniósł trochę kropek :zly:

Tytuł:
Awatar użytkownika

kampop7 pisze:
Tomash uważasz że w nowym aucie po 4 miesiącach to normalne ??

Nie uważam ani w jedną, ani w drugą -- nie wiem jak i gdzie jeździsz, więc nie mam danych żeby móc się wypowiadać.

Ale ja też mam na swojej SX4 kilka zatarć, odprysków i innych pierdół. Nie robię z tego powodu dramatu, bo niestety -- eksploatacja poza laboratorium ma wpisane nielaboratoryjne zjawiska niejako w definicję. Pewnie gdybym często jeździł w sposób / miejsca powodujące takie ilości odprysków, to chciałbym jakoś newralgiczne miejsca zabezpieczyć (folie, plastiki, coś innego). Ale w pełni Cię rozumiem, o wiele łatwiej (i taniej!) ponarzekać na producenta na forum.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też bym się zmartwił takim stanem rzeczy. Na szczęście w Swifcie, w okolicach przed tylnym kołem nakleili folię ochronną i mam z tym spokój. Proponuję Ci zakupić taką folię, wyciąć sobie odpowiedni kształt i nakleić w tych miejscach gdzie się piaskuje. Wiem, że takie odpryski w nowym aucie irytują, ale wg mnie auto ma służyć i się nie psuć a w tej kwestii możesz być spokojny - Suzuki Cię nie zawiedzie!Pozdrawiam!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzis Suzuki poprosiło ASO o wycenę naprawy, do piątku będzie wiadomo jak rozwiązany będzie mój problem :)

Tytuł:

kampop7 pisze:
Dzis Suzuki poprosiło ASO o wycenę naprawy, do piątku będzie wiadomo jak rozwiązany będzie mój problem :)

I tak trzymaj. Ja chyba sąsiadów poproszę o wymianę samochodu na wolny od obijania drzwiami. :D Ze głąby nie szanują swego to mnie g..obchodzi, ale MOJEGO !!!!????

A wracając do tematu...Mam pełno rysek, odprysków od kamien,i urok naszych drog i polaków ( celowo z małej litery ). Za odpryski lakieru odpowiadają zarządcy ( polaki ), za ryski odpowiadają sąsiedzi ( zwłaszcza ci, którzy maja blachy LU, LTM, LK ).
Pozdrawiam

Tytuł:

Dziś odkryłem podobny problem w swoim egzemplarzu i trafiłem na ten wątek. Moje auto ma 3 mies. i 4 tys. km. (czarny met.).
Uszkodzenia wyglądają jakbym jeździł szutrami ze sporą prędkością.
Miałem już kilka aut ale z takim shitem spotkałem się po raz pierwszy.
O ile mogę znieść chińszczyznę tworzywa na nadkolach, to piaskowanie i odpryski lakieru w tym tempie są raczej niedopuszczalne.
Jestem wk...wiony i oskonale rozumiem Twoje rozczarowanie.
Jutro, jeśli czas pozwoli podjadę do 'fachowców' z ASO.
Niemniej jestem ciekaw jak zostanie potraktowana Twoja reklamacja.
Mam nadzieję że podasz dalszy ciąg historii.

Tytuł:

Witam - podobnie jest u mnie - dziś to zauważyłem po prawej stronie z tyłu - mam pełno odprysków a samochód mam kilka miesięcy :( - jutro zrobię fotki - zobaczymy co w Płocku w ASO na to powiedzą???

Tytuł:

Wspomniane zdjęcia

Obrazek Obrazek

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Ożesz w mordę! :szok:

Ja bym walczył o lakierowanie, a potem zabezpieczenie dłuższym kawałkiem folii niż zastosowali.
:|

Tytuł:
Awatar użytkownika

Widzicie, u mnie to dopiero początki ale koledzy maja jeszcze gorzej ;/ Czekam na ustalenie daty naprawy i rodzaju, jeszcze nie wiem jak bedzie ona do konca wygladala. Suzuki wysalało zapytanie o koszty, a serwis ma tyle pracy ze da mi odpowiedz dopiero w tym tyg ;/
Czekam na rozwój sprawy oczywiście poinformuje :D
Widze ze nasze SX4 to jakis bubel produkcyjny, żeby tak niszczyło sie samoistnie. Porażka

Tytuł:

Panowie. Doskonale wyjaśnił to admin pisząc:

W prawidlowo zmontowanym nadwoziu kazda czolowa krawedz elementow bocznych nadwozia jest obnizona w stosunku do krawedzi elementu poprzedzajacego
o ok. 0.3 - 0.5 mm, co mozna stwierdzic przykladajac na styku dwoch takich elementow jakikolwiek przedmiot o prostej krawedzi.

Każdy inny stan będzie skutkował (w przypadku SXa) piaskowaniem wystającej krawędzi. U mnie nadkole (lewe) gdzie drzwi tylne są wpuszczone głębiej jest uszkodzone. Prawe, gdzie krawędź drzwi je nieco zakrywa - bez zastzreżeń. Podobnie jest ze stanen przedniej, dolnej krawędzi tylnych drzwi gdzie element w moim SX wystaje.
Jeśli macie podobne uszkodzenia w swoich egzemplarzach, zwróćcie uwagę jak licują się elementy karoserii.
Stan w którym dochodzi do uszkodzeń uznałbym za ewidentny błąd montażowy, skutkujący przedwczesnym zniszczeniem lakieru.
Odnowa powłoki w tym przypadku nie jest żdną łachą. Będzie jednak miała sens jeśli zostanie poprawione ustawienie elementów. Inaczej po krótkim czasie temat powróci.

Tytuł:

Jutro przejadę się do serwisu go Plocka - zobaczymy co powiedzą??

Tytuł:

niestety problem jest nieunikniony...

odpryski będą się pojawiać tym częściej im 'lepsze' będziemy mieli drogi.
Jest to napewno wkurzające, ale jeszcze bardziej wkurzające jest sąsiedztwo wspomniane przez Nattera, ponieważ efekt jest taki sam

Sam spoglądam na drogę pzez dwa kryształy, tak ładnie w słońcu lśnią pozostałości na czołowej po kamyczkach. Na prawe nadkole też się coś przykleiło, tuż za reflektorem aż do białego (było rude a teraz jest biała kropa :placze: ).

Życzę pozytywnego rozwiązania

...aż pójdę sprawdzić te krzywizny między nadkolem a drzwiami. Mam również przyklejoną folię na dole (od nowości), brak natomiast Outdoor

Tytuł:

Jestem po wizycie w serwisie - zrobiono zdjęcia uszkodzeń i powiedziano mi, że trzeba poczekać na decyzję suzuki - choć znajomy serwisant twierdził, że wątpliwe by to uznano za wadę konstrukcyjną - rada? - kupic przednie chlapacze :) - zobaczymy co powiedzą.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00