Cytuj:
Jak odbierałem mazdę z salonu to myślałem, że to taśma zabezpieczająca podczas transportu i zapomniał ktoś jej zdjąć.

Ale to widocznie
w Mazdzie potrafili przemyśleć i po 14 miesiącach użytkowania nie można powiedzieć złego słowa....
Czego niestety nie mogę powiedzieć o SX4

W Mazdzie musieli to przemyslec, bo wynikalo to z nieco odmiennej konstrukcji dolnej krawedzi drzwi. W SX4 nie bylo to, przynajmniej teoretycznie potrzebne...
W prawidlowo zmontowanym nadwoziu kazda czolowa krawedz elementow bocznych nadwozia jest obnizona w stosunku do krawedzi elementu poprzedzajacego
o ok. 0.3 - 0.5 mm, co mozna stwierdzic przykladajac na styku dwoch takich elementow jakikolwiek przedmiot o prostej krawedzi.
W zalozeniu ma to spelniac role spojlera poprawiajacego oplyw powietrza i sluzyc glownie obnizeniu halasu.
Tak wiec przedni blotnik powinien chronic krawedz przednich drzwi, te z kolei krawedz drzwi tylnych, a te - miedzy innymi - i krawedz tylnego nadkola.
Wystajaca na zewnatrz krawedz nakola, jest wiec moim zdaniem niczym innym jak bledem wynikajacym z niedokladnosci dopasowania drzwi przy montazu.
Wracajac do Mazdy, to jak widac na fotce, dolna krawedz drzwi zostala bardzo gleboko podwinieta ponizej krawedz progu, co spowodowalo powstanie
nieoslonietej krawedzi na odcinku kilku centymetrow i wymagalo dodatkowego zabezpieczenia folia.
W dalszym przebiegu krawedzi nadkola, czyli w tym miejscu gdzie w Twoim SX4 wystepuja odpryski lakieru, jest juz ono chronione krawedzia drzwi
i nie wymaga juz dodatkowego zabezpieczenia.
Moj SX4 ma juz prawie 5 lat i nie zauwazylem podobnego problemu.
OK, przyznaje ze mam stosunkowo niewielki przebieg, ok. 43 kkm, z czego wiekszosc po wzglednie czystych drogach, co widac po stanie plastikow, ale
jak wspomnialem problemu nie mam i po tak dlugim czasie.
Mam akurat pod reka dwie fotki zrobione w sierpniu ubieglego roku (po czterech latach uzytkowania) do tematu nakladek w innym forum.
Na pierwszym widac opisywany w temacie fragment tylnego nadkola, a na drugim (nadkole przednie) mozna dokladnie zobaczyc obnizenie przedniej krawedzi drzwi
w stosunku do przedniego blotnika, czyli zasade montazu nadwozia, o ktorej pisalem na wstepie.