mmr pisze:
i jedno pytanko do greentopa
greentop pisze:
- przy hamowaniu silnikiem w trybie Auto nie działa tył – szkoda
sprawdzałeś czy w trybie LOCK silnik hamuje dwoma osiami ?
W LOCKu przód powinien być spięty z tyłem więc i podczas hamowania powinien być zapięty tył. Tak by winikało z logiki - w praktyce nie sprawdziłem - mało biało

Jednak LOCK działa tylko do 60kmh a hamowanie wszystkimi "butami" przydałoby się właśnie przy wyższych prędkościach, gdzie będziesz mógł docenić zaletę takiego rozwiązania
mmr pisze:
...Czy tylko w Suzuki jest taki wynalazek czy we wszystkich samochodach 4WD jest tak samo. Chyba, że inni nie stosują tego sprytnego sprzęgła.
Suzuki, Quashqai, Duster -> takie tanie 4x4
Żeby zmniejszyć koszty produkcji i spalanie tył podłącza się kiedy musi.
Podobnie w Yeti albo Kudze - tyle że tam jest Haldex i dołączenie tyłu odbywa się szybciej.
Subaru, LandRover, Pajero IIgen i nowsze stosują stały 4x4 w międzyosiowym dyferencjałem.
Navara, Hilux, Pajero I generacji to napęd na tył w dołączanym na sztywno przodem więc na czarnym nie da się jeździć na 4 łapy.
Przykłady można mnożyć i jak widzisz 4x4 nie ogranicza się do sprzęgła wielopłytkowego które pozwala na wykluczenie międzyosiowego dyfra.
Dużo wiedzy na ten temat (i nie tylko) znajdziesz np. na forum4x4.pl
Ogólnie biorąc pod uwagę sytuacje ekstremalne (czyli po prostu wykrzyż) można zaryzykować pewne śmiałe stwierdzenie:
- Auta z przednim/tylnym napędem napędzają 1 koło
- Auta z napędem 4x4 mogą napędzać 2 koła
- Auta z blokadami dyferencjałów moga napędzać 3 koła (Pajero ze skrzynią SuperSelect, część Patroli) albo 4 (znów część Patroli, Unimog, wojskowe Volva)
Ale tłumacząc ludziom powyższą kwestię w ten sposób pewnie spadłaby sprzedaż
Choć ja osobiście lubię mięć świadomość pewnych ograniczeń lub możliwości sprzętowych...