Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 06-07-2025, 08:55

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Nafta, lub rozpuszczalnik karbomidowy. Są tez specjalne środki do usuwania smoły, ale droższe ;)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Woju pisze:
Ktora ? Bo u mnie byly dwie a jest jedna ale taka wgrzana w daszek taka z napisami po polsku odkleilem bez niczego :D

Wgrzana w daszek, czyli, że d..a blada (zwłaszcza, ze obie wyglądaja na takie). Musi tak zostać na zawsze?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Avalanche pisze:
Nafta, lub rozpuszczalnik karbomidowy. Są tez specjalne środki do usuwania smoły, ale droższe ;)

Osobiście czyściłem naftą ( co prawda nie Suzuki), pomogło dlatego polecam. Specjalne środki są faktycznie drogie.

Tytuł:

Iron pisze:
Osobiście czyściłem naftą

Nic się nie stanie z lakierem. Jak to robiliśćie? Po użyciu nafty trzeba umuć jeszcze szamponem?

Tytuł:
Awatar użytkownika

misio_es pisze:
Koledzy czym usunąć te czarne kropki z lakieru :?.

Obrazek

Wygląda to strasznie, z bliska, chyba to asfalt :?:

Jeśli to faktycznie asfalt, to najlepiej masłem. mówię zupełni poważnie, tak mnie moja babcia domywała po rowerowych wypadach po polskich wsiach :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

misio_es pisze:
Iron pisze:
Osobiście czyściłem naftą

Nic się nie stanie z lakierem. Jak to robiliśćie? Po użyciu nafty trzeba umuć jeszcze szamponem?

Zwykle i prosto , czyli na szmatkę nalać trochę nafty i delikatnie czyścić zabrudzone miejsca. W razie potrzeby, powtarzać.Następnie umyć auto szamponem i nawoskować.Praktycznie tak robiłem jak Toyotka wpadła na nowy asfalt i na dodatek wylany był środek uszczelniający połączenia asfaltu. Auto dosłownie było brudne pasem ok. 30 cm. szerokości na całej długości.Po czyszczeniu jak nówka, jednak wymagało to roboty.Dodam jeszcze , że warto przed przystąpieniem do czyszczenia zrobić delikatnie próbę na niewidocznym miejscu ,w celu sprawdzenia reakcji lakieru by ustrzec się błędu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

ergie pisze:
misio_es pisze:
Koledzy czym usunąć te czarne kropki z lakieru :?.

Obrazek

Wygląda to strasznie, z bliska, chyba to asfalt :?:

Jeśli to faktycznie asfalt, to najlepiej masłem. mówię zupełni poważnie, tak mnie moja babcia domywała po rowerowych wypadach po polskich wsiach :)

Masło (margaryna itp.) daje radę ale jest mniej skuteczne niż nafta drogie i zabiera więcej czasu. No i gdzie dziś dostać prawdziwe masło jakie kiedyś bywało.Szczerze, to ja tych kropeczek bym nie czyścił, bo to na tym etapie zabrudzenia "widzi" tylko właściciel.To tyle jeśli chodzi o moje skromne zdanie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

a co myślicie o myciu silnika, ale nie przetarcie zwykła szmatką, tylko wodą pod ciśnieniem z aktywną pianą? kupiłem ostatnio jakiś preparat do czyszczenia silnika, sposób użycia z etykiety: spryskać komorę, zostawić na 3-5 minut i mocno spłukać wodą (uważać na przewody elektryczne), niby proste, ale ciągle obawiam się czy po takim myciu ciągle będzie mi odpalał, tam jest tyle tych przewodów że podczas mycia na pewno jakiś zachlapie, nie chciałabym czegoś uszkodzić, robiliście już to kiedyś w sowich SXas?

...a co do plam od smoły lub asfaltu, to mi ładnie zeszły zwykła ropą (ON) ze stacji, tylko wszystko ręcznie i powoli, jakby z woskowaniem...

Tytuł:
Awatar użytkownika

tylko raz myłem silnik w CC 900 dlatego że podczas wymiany oleju kolesiowi się ulało. Żadnych problemów z odpaleniem nie było . Jeżeli już zdecydujesz się na mycie to pamiętaj że silnik musi być zimny .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja nie myję . Wszystko ma swoje plusy i minusy , no i czy ryzyko jest tu wskazane?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00