Cytuj:
Co do CB-radia...ja niestety mam ogromne zakłócenia...mimo bardzo dobrego sprzętu i zestrojenia siła Radyjka spadła mi o 90%...będę musiał coś z tym zrobić, ale jak pytałem się jednego magika od CB to stwierdził, że nic nie da się zrobić...przetwornice pobierają ponoć masę prądu i kaplica...Albo Xenony albo CB...
Z tą masą prądu to niestety głupota bo xenony przy starcie owszem przez ułamek sekundy pobierają około 10A (zapłon plazmy) ale później przy pracy ciągłej około 3 A dla porównania zwykła żarówka H4 pobiera około 4,6 A (około bo wszystko zależy od napięcia w instalacji samochodu)oczywiście przy światłach mijania. Powodem zakłóceń są prawdopodobnie przetwornice które pewnie "sieją" częstotliwości "radiowe", jedyna rada wymienić na inne lub istniejące ekranować w pudełku aluminowym lub miedzianym lub z siatki Faradaya połączonych do masy .
Cytuj:
Między temp. 4500 a 6000 nie ma prawie żadnej różnicy w barwie świecenia...ja nawet zastanawiałem się nad 8000K...- świecą bardziej na niebiesko...Jestem bardzo z nich zadowolony...a jadąc w deszczu nie widzę różnicy z bezdeszczową pogodą...
Jest i to spora miałem zamontowane jednocześnie palniki 4300K i 6000K,
Jak ktoś w tym wątku napisał, w fabrycznych xenonach montowane są palniki o temp. 4300K, ponieważ dają białe świato najbardziej zbliżone do dziennego, wyższe temperatury dają światło co raz bardziej niebieskie wpadające wręcz w fiolet, powoduje to że część barw jest tłumiona, a przez to ludzkie oko ich nie postrzega tzn gorzej widzi. Jednocześnie barwa świała czyli odcień bieli (czyli jego temperatura) nie ma nic wspólnego z "oślepianiem" innych użytkowników tylko sposób regulacji świateł. Odcięcie światła w reflektorach halogenowych ma kształt klina w reflektorach xenonowych kształt zetki. Dlatego w reflektorach halogenowych nie powinno się stosować xenonów, bo przy nawet dobrze wyregulowanch reflektorach możemy nie oślepiać nadjeżdżających z lewej strony, natomiast do pewnego oślepienia może dojść dla nadjeżdżających z prawej strony- między innymi dlatego tak dobrze oświetlamy pobocze i znaki drogowe z prawej strony jezdni. Mając to wszystko na uwadze skoro mamy zamontowane xenony dbajmy o prawidłowe ustawienie świateł (6,5 cm poniżej osi świateł przy 5,0 m od ściany) i ich czystość. Uff i to by było na tyle