Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 15-07-2025, 22:14

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Kolejne km.,dziś w silnym deszczu.Stwierdzić muszę że wycieraczki spełniają swoją funkcje wzorowo,jednak tylna moim zdaniem jest za mała.Szybko parujące szyby zaraz po zajęciu miejsc jednak jeszcze szybsza klima i po kłopocie.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Tylna wycieraczka nie może być większa, bo wysokość szyby jest jaka jest.

Tytuł:

Faktycznie, przy takiej chlapie szyby parują bardzo szybko. Utrzymanie dobrej przejrzystości bez użycia klimatyzacji jest prawie niemożliwe. Po włączeniu A/C para znika w ciągu kilku sekund.
Wycieraczki z przodu spisują się bardzo dobrze. Tylna ogarnia małe pole, kiepski jest też sposób jej włączania (pokrętło).

Tytuł:

co do gasnicy to mi np. maja ja owinac rzepami zebym mogl ja przyklejac w bagazniku do tylniej kanapy, na chwile obecna mam zawinieta w gazete i wcisnieta w mega kolko dojazdowe

Tytuł:
Awatar użytkownika

artek007 pisze:
co do gasnicy to mi np. maja ja owinac rzepami zebym mogl ja przyklejac w bagazniku do tylniej kanapy, na chwile obecna mam zawinieta w gazete i wcisnieta w mega kolko dojazdowe

Myślę, że tak zamocowana gaśnica będzie przeszkadzać przy załadunku bagażnika gdy złożymy siedzenia.

Tytuł:

jak zloze siedzenia to gasnica idzie na stare miejsce czyli do kola :D

Tytuł:

a mi diler gasnicę przymocował normalnie w kufrze nad lewym kołem - bezproblemowo

Tytuł:
Awatar użytkownika

a ja ją sam sobie przykręciłem pod fotelem pasażera i jest OK :D

Kupiliśmy naszego SX 4 4x4 1.6 w sierpniu jako samochód dla żony... ale sam juz byłem nim kilka razy w lesie - na piachu i w niewielkim błocie -rewelacja. "Normalny" samochód by tam został... Do tej pory przejechalismy prawie 1000 km. Jak na razie - nie zamieniłbym na inny... przyspieszenie zdecydowanie lepsze niz w prezentacyjnym 2 x 4, zużycie paliwa w normie: miasto (ale małe :lol: ): 8,7 - 9,3, poza miastem trochę ponad 7. Nie zauważyłem większej różnicy w zużyciu z napędem 4 x 4 i bez. Dla kobiety - ideał - niewielki z zewnątrz - spory w środku, wielkie koła i prześwit - żadnego problemu z krawężnikami czy dziurami, których pełno... do tego elektroniczna klima i wspaniale działający elektroniczny kluczyk - żadnego szukania w torebce przy rękach pełnych zakupów... i nie sposób go zastrzasnąć w samochodzie jak to w niektórych markach z tzw. "kartami" ma miejsce. Po prostu samochód nie da się zamknąć z zewnatrz jeżeli kluczyk jest w środku.. generalnie oprócz wielu zalet ma kilka niewielkich mankametów, o które przy tym stosunku jakości do ceny można spokojnie zapomnieć (np. brak autozamykania okna kierowcy, brak możliwości regulacji kolumny kierownicy na długość, czy w Polsce brak ESP nawet w opcji...). Dla kupujących akcesoria mam parę uwag wynikających w własnego doświadczenia: czujniki cofania - ponieważ samochód jest długi z przodu, a krótki z tyłu, to zamontowałbym (takie byłoby teraz życzenie żony) czujniki z przodu - na prawdę nie widać gdzie w tym samochodzie kończy się przód i pozostaje wyczucie. Jeżeli jednak chcecie mieć czujniki z tyłu i do tego czarne listwy na rogach zderzaka (też oryginalne Suzuki) - to uwaga, bo razem nie pasują... to samo dotyczy oryg. siateczki i dopasowanej wanienki - wykładziny w bagażniku - razem nie wchodzą... kolejny problemik to podłokietnik - po zamontowaniu znika miejsce na ustawienie popielniczki dla tylnych pasażerów. Ale sam podłokietnik (bez miejsca na płyty) - super sprawa, pomimo tego, że trochę przeszkadza przy operowaniu hamulcem ręcznym. Końcówka rury wydechowej - niby fajnie wygląda, ale...prawie jej nie widać, bo tak głęboko "siedzi" pod bagażnikiem. I jeszcze jedno: oryginalny zestaw śrub zabezpieczających felgi ma tylko jeden kluczyk - trzeba bardzo uważać, żeby nie zginął. Kupiłem też przeźroczystą folię zabezpiecząjącą tylny zderzak w miejscu gdzie wkłada się bagaże - polecam. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony tym, że duzy box (ale nie Suzuki - Mont Blanc) na dachu (dł. ok. 190cm) mieści się zupełnie bez problemu - nie przeszkadza ani w otwieraniu tylnej klapy, ani z przodu, bo na przednią szybę zachodzi minimalnie. :o

Awatar użytkownika

Mam pytanie w ktorym aucie z karta mozna zatrzasnac kluczyk w srodku ?

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Dodam jeszcze, że box dachowy nie jest kompatybilny ze spojlerem dachowym i zaprzeczę jakoby końcówki nie było widać (patrz: http://images20.fotosik.pl/349/30ed951c2da44fbe.jpg ).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeżeli jednak chcecie mieć czujniki z tyłu i do tego czarne listwy na rogach zderzaka (też oryginalne Suzuki) - to uwaga, bo razem nie pasują...

Jeśli mówimy o tych nakładkach na boki zderzaka (przednie i tylnie) to mi pasuje razem z czujnikami. Nie wiem zresztą co ma jedno do drugiego...

Nie chciałbym się czepiac ...
Rob pisze:
przyspieszenie zdecydowanie lepsze niz w prezentacyjnym 2 x 4

ale nie wydaje mi sie, takie same (lub porownywalne) jeszcze bym zrozumial
ale w tym wypadku jest to n i e m o ż l i w e - tem sam silnik, te same wymiary wszystko takie same a naped na 2 osie raczej nie przyspiesza samochodu :skromny:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moze poprawia trakcje ?

artek007 pisze:
Nie chciałbym się czepiac ...
Rob pisze:
przyspieszenie zdecydowanie lepsze niz w prezentacyjnym 2 x 4

ale nie wydaje mi sie, takie same (lub porownywalne) jeszcze bym zrozumial
ale w tym wypadku jest to n i e m o ż l i w e - tem sam silnik, te same wymiary wszystko takie same a naped na 2 osie raczej nie przyspiesza samochodu :skromny:

No, chyba że test był na piasku lub śniegu, wtedy przyśpieszenie jest napewno lepsze :D

Tytuł:

hyh, no tak, przecież wszystkie drogi są oblodzone i pod górke :D
ten samochód niestety nie ma takiego kopa żeby go woziło na boki przy starcie wiec nie ma po co trakcji poprawiać :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

:D
To masz pechowych znajomych albo mieli rozladowane karty. Mam wlasnie renowke z karta Hands Free i nie ma bata ,zeby zatrzasnac kluczyk w srodku baa nawet auta nie odpalisz jak masz klape otwarta a kluczyk nie w "dziurce".
Akurat rozwiazanie bezkluczykowe z renault bije z to z suzuki na glowe!
Bo nie ma tandetnej stacyjki i nie ma tandetnych gumowych guziczkow to takie moje odczucie a i nie trzeba nic naciskac tylko lapa myk za klamke i juz wie,ze to Ty :)

Tytuł:

krótko na wszystko :lol: kartę do bezkluczykowego otwierania kolega zastrzasnął był w superbryce Renault Laguna. Diler twierdził, że to niemożliwe, a jednak... u Francuzów takich przypadków było chyba więcej, bo znajomi pytali mnie jak działa kluczyk i pytali czy działa tak, jak we Francuzach...

po drugie: tak się jakoś złożyło, że samochód pokazowy u dilera (2 x 4) jeździł tak sobie, a juz na pewno zawył się prawie na śmierć zanim zaczął w ogóle przyśpieszać... strach było cokolwiek wyprzedzać... po kupieniu - miłe zaskoczenie - ciszej i sprawniej. I to zdecydowanie. Zgadzam się, że 4x4 cięższy o 60 kg nie powinien jechać żwawiej od 2 x4, ale tak było. Wsiadłem też potem do kolegi, który ma 2x4 - tu już nie czułem żadnej różnicy, co w sumie też jest dziwne.... podsumowując - nie kupiłbym auta prezentacyjnego od dilera....

jeżeli chodzi o nakładki na zderzaki i czujniki cofania - diler nie potrafił tego zamontować razem tak, aby pasowało twierdząc, że wystające płaszczyzny nakładek będą myliły czujniki... a może po prostu nie miał pojęcia, co mówi...

dodatkowo przypomniał mi się jeszcze jeden problem... zachciało nam się mieć mozliwość zostawiania włącznika świateł krótkich w poz. włączone tak, aby światła wyłączały się automatycznie po wyłączeniu silnika (tak jak w Volvo, czy chociażby kiedyś w Fiacie 125p...) Efekt jest taki: światła włączają się same w pozycji wyłączone :? co byłoby jeszcze do zniesienia, ale jest inny problem: po włączeniu dlugich, krótkie się wyłaczają po ok. 3 sekundach i widocznośc jest dosyć kiepska.... :zly:

Ostatnio zmieniony 17-09-2007, 15:49 przez Rob, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:

Woju pisze:
:D
To masz pechowych znajomych albo mieli rozladowane karty. Mam wlasnie renowke z karta Hands Free i nie ma bata ,zeby zatrzasnac kluczyk w srodku baa nawet auta nie odpalisz jak masz klape otwarta a kluczyk nie w "dziurce".
Akurat rozwiazanie bezkluczykowe z renault bije z to z suzuki na glowe!
Bo nie ma tandetnej stacyjki i nie ma tandetnych gumowych guziczkow to takie moje odczucie a i nie trzeba nic naciskac tylko lapa myk za klamke i juz wie,ze to Ty :)

Tu akurat zgadzam się z Tobą całkowicie. Gumowy guziczek jest tandetny. Rozwiązanie w renault, gdzie samochód cię rozpoznaje jest o niebo lepsze... ale kasa też jest lepsza...

Tytuł:
Rob pisze:

po drugie: tak się jakoś złożyło, że samochód pokazowy u dilera (2 x 4) jeździł tak sobie, a juz na pewno zawył się prawie na śmierć zanim zaczął w ogóle przy

To mnie nie dziwi :] Jak widziałemjak katowane były Vitary testowe Boronia na torze w Biskupicach (sprzęgła czuło się w całej okolicy) to i za połowe cenny bym nie brał 8)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Rob pisze:

Tu akurat zgadzam się z Tobą całkowicie. Gumowy guziczek jest tandetny. Rozwiązanie w renault, gdzie samochód cię rozpoznaje jest o niebo lepsze... ale kasa też jest lepsza...

No ja jednak mam renault klase wyzej i bylo troche drozsze ale w cenie sx4 z dieslem. Jednak boje sie ,ze te gumeczki beda pekac czy oblazic (jak klamki w BBMach). Najbardziej boli mnie system odpalania wozu przeciez zrobienie tego na guzik jest diablo proste. No i jak juz mamy taki magiczny kluczyk to mogliby dolozyc modul domykania szyb ,ktory kosztuje naprawde grosze.
Ale nie ma tego i nalezy sie cieszyc,ze wogole jest system bezkluczykowy bo to naprawde super wygodna sprawa jest.

p.s. Moze zrobia jakis lifting i przemysla pare rzeczy.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Avalanche pisze:
Tylna wycieraczka nie może być większa, bo wysokość szyby jest jaka jest.

W sumie trochę większa może być, pracuję nad tym ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ponieważ przejechałem już dziś 22 km po wyjeździe z salonu :), to podzielę się z Wami moimi wrażeniami po przesiadce z Seicenta.

Seicento 900, 145 000 tys km na liczniku. Jeżdżę nim od 8 lat, głownie po mieście i terenach podmiejskich - traktowałem go trochę jak terenówkę - generalnie super autko - nigdy mnie nie zawiodło, nawet w najgorszych i zaskakujących sytuacjach. Mam sentyment - wybaczcie. :)

1. W SX4 zdecydowanie mniej widzę z tyłu i po skosach do przodu.
2. Skrzynia biegów też ma problem lekki z dwójką i wstecznym, tyle że w Seicento to z powodu zużycia w mieście, a w SX4 dopiero wyrobi się. :)
3. Fabryczne głośniki SX4 grają jak fabryczne z Seicento - żadna różnica, choć ich więcej. :)
4. Nie mogę się przyzwyczaić do braku kluczyka i obrotomierza. ;)
5. Bagażnik trochę w SX4 większy, ale lata gaśnica i trójkąt, będę mocował.
6. Szkoda, że zapasówka tylko dojazdowa.
7. Wypróbowałem SX4 na dziurach osiedlowych, gdzie Seicento sobie radziło ale wpadało prawie po podwozie w dziury. SX4 z racji większych kół i prześwitu (choć Seicento też ma wyjątkowo wysoki) poradziło sobie idealnie.

To tyle - reszty nie ma co porównywać. :)

Wybrałem SX4 ze względu na nasze wrocławskie drogi, tym samym kierowałem sie przy kupnie Seicento. Mam nadzieję, że znów dobrze wybrałem. :)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

edi pisze:

No, nie powiesz mi że w GS rocznik 2008 nie dają obrotomierza :szok: :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Avalanche pisze:
edi pisze:

No, nie powiesz mi że w GS rocznik 2008 nie dają obrotomierza :szok: :lol:

Gra słówek :) : "do braku kluczyka i istnienia obrotomierza " :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00