Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 27-06-2025, 22:10

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam.

Chciałem dokonać zakupu nowych świec do mojej liany i sprzedawca zagiął mnie, że do tego auta muszą być koniecznie irydowe świece zapłonowe za kosmiczne pieniądze!

Co prawda według instrukcji obsługi producent takowe zaleca ale nie ma wzmianki o konieczności ich stosowania dopuszczając stosowanie tańszych odpowiedników

Auto odpala dobrze ale ma kaszel przy dodawaniu gazu jakby się "zalewało". Wykręciłem świecę, była sucha i siwa, bez nagaru ale przerwę miała dużą, coś ponad 1.5 mm a wg instrukcji ma mieć 0.8 do 1.1mm.

Czy może mnie ktoś oświecić czy irydowe świece zapłonowe poza zdecydowanie wydłużoną trwałością różnią się czymś jeszcze od zwykłych?

Tytuł:

Ja po 100 tysiącach przeszedłem na wieloelektrodowe BRISK... wersja na 60 tysięcy km, o połowę przynajmniej tańsze od irydowych a do tego lepszy zapłon mieszanki... nie pamiętam symbolu ale są i sprzedawcy dobiorą Ci bez kłopotu...

http://www.brisk.biz/catalog.php

Tytuł: świece

bluedog pisze:
Ja po 100 tysiącach przeszedłem na wieloelektrodowe BRISK... wersja na 60 tysięcy km, o połowę przynajmniej tańsze od irydowych a do tego lepszy zapłon mieszanki... nie pamiętam symbolu ale są i sprzedawcy dobiorą Ci bez kłopotu...

http://www.brisk.biz/catalog.php

Hmm, połowę mniej kosztują i połowę mniej na nich przejedziesz bo irydowo-platynowe wymienia się co 105 tyś lub 7 lat. mam właśnie tyle na szafie i wybieram się na pierwszą od fabryki wymianę świec przy czym nic się nie dzieje i prawdopodobnie dało by radę jeszcze na nich pojeździć. Po sprawdzeniu różnych opcji stwierdziłem że chyba jest to najrosądniejsze wyjście chociaż 540 PLN za kpl + wymiana trochę boli chyba że ktoś miałby lepszy pomysł.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00