Witam.
Podaję zasady wykorzystania obrotomierza w aucie - znalazłem kiedyś artykuł w necie ( A. Dobosza ) i w skrócie:
Obrotomierz pokazuje aktualne obroty silnika, do kierowcy należy interpretacja wskazań. Ta wiedza może być przydatna na dwa sposoby:
- aby jak najefektywniej wykorzystać dynamikę silnika podczas szybkiej jazdy,
- aby jechać bardzo spokojnie i płynnie, przy najniższym zużyciu paliwa.
W jednym i drugim przypadku kierowca musi mieć informacje o charakterystyce silnika:
- jaki jest przebieg momentu obrotowego, jaki przebieg ma wykres ten parametr i przy jakich obrotach występuje jego max. wartość (
200 Nm / 1750 obr./min. );
- przy jakich obrotach pojawia się moc max. silnika (
66 kW / 4000 obr./min. );
- przy jakich obrotach przecinają się wykresy momentu obrotowego i mocy na wykresie ch-ki silnika (
ok. 2600 obr./min. ).
Podczas jazdy dynamicznej, czy wręcz sportowej, chodzi o utrzymanie obrotów silnika na takim poziomie, by dysponował on dużym momentem obrotowym - to właśnie moment obrotowy, a nie moc max., odpowiedzialny jest za przyśpieszenia. Silnik działa najefektywniej w zakresie pomiędzy wartością obrotów momentu max., a wartością obrotów mocy max. Im szerszy ten zakres, tym silnik jest bardziej elastyczny.
Dla Liany 1.4 zakres momentu obrotowego 190 Nm i więcej zawiera się w przedziale obrotów: 1500 - 2750. .
W codziennej eksploatacji oznacza to, że w tym zakresie obrotów można sprawnie przyśpieszać bez zmiany przełożenia.
Ideałem w procesie najbardziej efektywnego przyśpieszania jest zmiana biegów w takich momentach, by po zmianie przełożenia silnik rozpoczął przyśpieszanie od obrotów przy których osiąga max. lub zbliżony do max. moment obrotowy.
Podczas jazdy oszczędnej, z nastawieniem na jak najniższe zużycie paliwa, silnik nie może przekraczać pewnej dolnej, granicznej wartości na każdym z biegów - chodzi o uniknięcie przeciążenia na łożyskach.
W oparciu o wykres mocy i momentu obrotowego można wyznaczyć najkorzystniejszy dla zużycia paliwa zakres obrotów. Ich wartość to mniej więcej połowa zakresu między obrotami max. momentu i max. mocy (
okolica przecięcia się obu ch-k. ).
(
pogrubione - moje wstawki ).
[/b]