Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 27-03-2025, 23:55

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: Liana 1.6
Cześć, od jakiegoś czasu mam kłopot z układem chłodzenia, ubywał płyn i był niesamowicie brudny, wymieniałem go płukałem wielokrotnie, w końcu pojechałem nad morze, w zbiorniczku było prawie pod korek a w chłodnicy nic, dolalem płyn i wróciłem do domu.Potej całej akcji wymieniłem chłodnice, stara miała widoczne przepocenie, więc myślałem że problem rozwiązany, niestety nie.W aucie zniknęło ogrzewanie prawej strony, po wielu próbach odpowietrzania nie udało się odzyskać ciepła z prawej strony, w końcu zdjalem węże prowadzące do nagrzewnicy i okazało się że jeden był zgnieciony i miał mały prześwit, jakoś go naprostowalem i ogrzewanie wróciło tak na 70-80%, zrobiłem też odwrotny obieg na nagrzewnicy żeby ewentualnie ja odetkac(oczywiście wróciłem do ustawień fabrycznych), jednak zaczął mocno puchnąć górny wąż chłodnicy, a rano po odkręceniu korka lekko wystrzeliwuje płyn jak szampan, zaglądam na gorącym silniku do zbiorniczka i czasami mały bąbelek powietrza wyłazi, oleju nie przybywa, auto nie dymi na biało,górny wąż goracy, dolny zimny, temp.stoi na 90st.Podejrzenie pada na UPG , ale wierze ze jest to jakas mikro nieszczelność ktorej znalezienie gtaniczy z cudem bo nic nie kapie spod auta, chyba ze to pompa albo termostat, choć ich awarie chyba daja inne objawy, macie jakieś pomysły co sprawdzić?

I tak przy okazji bo może ten twardy przewód to jednak wina termostatu który się nie otwiera , to czy ciężko go wymienić?liana 1.6 2004 lift back, widzę że chyba trza demontować cały dolot i przepustnice bo tak jest wciśnięty koło pompy wody...robił to ktoś?

Awatar użytkownika

Suzuki: Swift
Za wiele M-serii w życiu widziałam, żeby się łudzić, że to coś innego niż UPG - w tych silnikach puszcza przez zaniedbanie tematu wymian płynu chłodzącego i doprowadzenie do korozji elektrochemicznej, podobnie jak grzanie z jednej strony - nagrzewnicę zalepiają często krzemiany z płynów G11, które pod żadnym pozorem nie powinny być stosowane w M-serii. Jeżeli jeździłeś sporo w momencie kiedy wybijało cały płyn z chłodnicy do zbiorniczka to jest duże prawdopodobieństwo, że doprowadziłeś też do pokrzywienia bloku i będzie konieczny nowy-używany słupek.
Wymiana termostatu jest upierdliwa przez jego umiejscowienie, w godzinkę się nie uwiniesz. Prawie każdy od tego zaczyna, gdy zauważa przedmuchy ;)

Dzięki za odp.do dziś tak jeżdżę, byłem u mechanika , niby powąchał pod korkiem chłodnicy i mówi że czuć spaliny, wycenił koszt naprawy na ok.2100zl bez kilku części w tym rozrządu, nie wiem czy to się jeszcze opłaca, zaraz klęknie sprzęgło i podwozie to jedna rdza...a tak przy okazji zapytam, dolny wąż powrotu też nabuzowany ale rzadko w ogóle się nagrzewa, chyba tylko w lato, chłodnica tak samo ledwo do połowy się zagrzeje...teraz jak robię ok.60km to wywala płynu na 2cm powyżej max.nie zasysa spowrotem po ostygnięciu to go przelewem ręcznie i jadę dalej;), jest szansa że coś się przytkało że to termostat?albo pompa?ktoś z forum mazdy pisał że miał podobnie i po wymianie pompy pomogło, choć ja robiłem test z ta rurka na obecność spalin i niby wykazało ale robiłem to na rurce do zbiornika wyrównawczego i bablowalo raz na 3 sek i test trwał z 3 min..... myślałem że te silniki są trwalsze...to wygląda jakby obiegu nie było a ta poduszka powietrzna jest minimalna, moze termostat bo jest na powrocie i ma słabe otwarcie ale starcza żeby temp była 90st.hehehehe, nie widzi mi się ładować tyle kasy w auto warte 4tyz.

Jest tylko jedno zastanawiające pytanie, jechałem 500km nad morze, wywaliło połowę płynu z układu chłodzenia a temp.silnika ani drgnęła, a czujnik raczej działa bo kiedys go wypisałem na zapłonie i odrazU włączył się wiatrak...czemu ten silnik się nie grzeje?mimo że ma poduszkę powietrzną, dlatego ciągle myślę że to niekoniecznie UPG...dajcie znać bo zsiwialem całkowicie od tego...

Jeszcze jedno mam pytanie ale już z ciekawości, jak działa ten układ chłodzenia w lianie, kiedy otwiera się termostat jak jest umieszczony na powrocie z chłodnicy, a czujnik temperatury jest nax wylocie z silnika...czy woda z małego obiegu już go otwiera?

Suzuki: Sedici 4x4 1,6
Tak ma mnóstwo samochodów. Obieg nagrzewnicy, plus granie przepustnicy/odmy, czy co tam jeszcze dane auto ma, i termostat działa.
Jak Ci wywala płyn, nie pobiera samoczynnie ze zbiornika, a ogrzewanie działa, to raczej nie licz na pompę. Może korek byłby ostatnia nadzieją.
Wskaźnikowi temperatury na desce nie wierz. One nie pokazują prawdy. Musiałbyś sie podłaczyć kompem.

Ale rura powrotu jest ciągle zimna ale tak samo napuchnięta jak górna, czy chłodnica ma taką zDolnosc do chłodzenia?jakby przytkana chłodnica ale jest nowa...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00