Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-06-2025, 20:10

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

W trakcie postoju z pracującym silnikiem, słychać krótki chrobot przy skręcaniu kierownicą w lewo lub w prawo, proszę o poradę.
W serwisie powiedziano mi, że w Ignisach to normalka.
Gdzie są dobre serwisy w woj. łódzkim

P.S. Jestem właścicielem Ignisa 4x4 od października 2007

Tytuł:

Ignis posiada elektryczne wspomaganie układu kierowniczego i poza sytuacjami gdy osiągnie się położenia krańcowe kół, raczej nie wydaje mi się, że powinny być słyszalne jakieś specjalne odgłosy.

Nie kręcę kołami na postoju, bo tatuś mi tego zabronił gdy uczyłem się jeździć, ale przy najbliższej okazji sprawdzę i dam znać, co słychać.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

u mnie nie ma żadnego chrobotu
mogę kręcić ile wlezie (4kkm).
a tak na marginesie to mam coraz gorsza opinie o wiedzy serwisów na temat samochodu.
mi wciskają ciemnote na temat chrobotania skrzyni, ale w ich testowym tego nie ma, chyba trzeba go będzie oddać na rekojmie do naprawy i jak nie zrobia to im autko zostawie :( na zawsze

pzdr

atosik

Tytuł:

witam i dzięki za podpowiedzi. ten chrobot(pojedyncze puknięcie) w moim autku występuje kiedy zabieram się do skrętu wyprostowanych kół w prawo lub w lewo -dosłownie w momencie kiedy zaczynam kręcenie sterem :? .
odpalam motor, auto stoi, lekki ruch sterem i puk a dalej ok. może ktoś jesze coś podpowie

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

a jeszcze mi przyszło do głowy, skręć max kierownicę i wtedy zobacz czy jak kręcisz dalej (mimo że nie idzie ) to puka?
Choć jeśli chodzi o puknięcie to raczej czepiłbym się jakiegoś luzu
Ruszałeś kołami oburącz w pionie i poziomie?
A i jeszcze jedno, jak silnik nie chodzi to nie puka?
No i czy ten stukot jest głośniejszy z max. otwartą szybą?

pzdr

atosik

Tytuł:

sprawdzę w wolnej chwili i odpiszę

Tytuł:

mam też coś takiego i w warsztacie powiedzieli mi, że to poduszki nad amortyzatorami są wytarte i trzeba je wymienić

Tytuł:

witam wszystkich. chciałem opowiedzieć jak zdiagnozowano i naprawiono usterkę(gwarancja). na stronie suzuki polska znalazłem serwis autoryzowany suzuki i hondy i .. w łodzi(dzielnica retkinia) polmozbyt?!. Telefonicznie streściłem problem i umówiłem się na wizytę. podjechałem o godzinie 8: 30. czekał na mnie ok. 54 letni mechanik. wsiadł do auta i stwierdził , że w okolicach drążka kieriownicy coś stuka. odpalił i pojechaliśmy w okolice lublinka- okropne wyboje. po chwili pan przesiadłsię do bagażnika. powiedział, że słyszy dziwny chałas z tyłu po lewej stronie. przejechaliśmy się w ten sposób i...1 przy drążku kierowniczym dokręcił tuleję pod aparatem wspomaganie-brak stuku. 2 z tyłu po lewej stronie wymiana poduszek stabilizujących sprężynę- brak nienaturalnych drgań przenoszonych na karoserię i zmiana sposobu mocowania linki hamulcowej :D

Tytuł:

A ja mam inny problem.

Podczas powolnej jazdy np. przy parkowaniu, gdy koła są bliskie skrajnego wychylenia (obojętnie w którą stronę) to slychać coś jakby tarcie, trzeszczenie, szuranie... Słychać, że ono jest zależne od prędkości i w momencie zatrzymania ustaje. Nie dzieje się tak za każdym razem, na razie moje ustalenia są takie, że występuje to tylko po jeździe po mokrej nawierzchni czyli gdy w zawieszeniu jest "mokro".

Spotkaliście się z czymś takim? Pod koniec maja kończy mi się gwarancja i mam nadzieje, że uda mi się to zrobić jeszcze na gwarancji właśnie...

Tytuł:

Dokładnie ten sam efekt. Dzieje się tak po jeździe na mokrym. Mam jednak pewne obawy co do zostawiania tej roboty serwisowi. Jeżeli będą sobie radzili z tym problemem podobnie jak z moim tylnym spryskiwaczem, to samochód będzie więcej stał w serwisie. A sądzę tak z perspektywy Seicento którym jeździ moja żona. Od nowości słychać było chrupanie sprzęgła. No i serwis powiedział "spróbują" coś z tym zrobić tylko to potrwa. Poza tym jeśli to tarcza to nie obejmuje ja gwarancja i takie tam. Odpuściłem sobie. Było to 90 tys km temu i sprzęgło dalej sobie chrupie...

Zawsze jest dylemat...

Tytuł:

Ja miałem przed Ignisem Seicento i moje sprzęgło miało taką przypadłość, że czasem przy ruszaniu z jedynki i przy wrzucaniu dwójki w momencie puszczania pedału auto robiło "żabkę". Jak na złość w serwisie nigdy nie udało mi się tego zademonstrować. Przejechałem tak 51 tys.km i sprzedałem...

Tytuł:

Witam mam podobnie z moim suzuki ignis (2005r.) podczas postoju przy kręceniu kierownicą słychać chrubotanie, a wcześniej zauważyłem też stuki czasem przy skręcaniu - muszę chyba przejechać się do tego serwisu na Retkinie w Łodzi - kolega opisał, że łatwo sobie z tym Pan poradził - zobaczymy;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

znany problem, chrobotanie to tarcie sprężyny o gumowe łoże. Pomaga silikon w sprayu.
viewtopic.php?p=73328#73328

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00