Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-06-2025, 22:04

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Witajcie !

mam klopot z radiem, może ktoś pomoże...

Suzuki jest z 2005 roku, ma radio z kasetą.... przez jakiś czas miałam tam kasete z takim kablem, i do tego podpinalo sie mp3, i było okej.. Do czasu aż się kaseta tam w środku zacięła, i ani nie odtwarza ani nie można jej wyjąć :))) działa samo radio.

Najpierw chciałam kupic na allegro radio z cd, blaupunkta, zdarzają się takie. niestety wszytskie po jakie dzwonilam są bez kodów, a nie chce mi się jeździć po serwisach lub magikach żeby mi odblokowali. No i wlasnie wymysliłam coś innego. Chcę tam wsadzić zwykle radio, takie 1 dim. w ramce, takim adapterze. Ale zastanawiam się jak wtedy bedzie wyglądał ten panel u góry, tam gdzie sie świeci spalanie, temp. wyswietla sie jakie radio gra, i co gra... czy coś sie zmieni ? czy tam ta część co wyswietla info z radia bedzie wyłączona? jak to bedzie wygladać ?
i czy moze z jakis innych powodów nie powinnam sie w to pakować.

Bardzo proszę pomóżcie !

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Możesz wpakować radio 1 DIN i dokupić do niego moduł "gadający" z oryginalnym wyświetlaczem. Pytanie tylko ile takie ustrojstwo kosztuje?
Kiedyś się rozglądałem za czymś takim do innego samochodu to mi zaśpiewali kilka stówek więc dałem sobie spokój.

Na pewno na wyświetlaczu zostanie Ci godzina data temperatura spalanie. Problem będziesz miała z przestawianiem zegara bo to w końcu się robi z radia :-(

Pzdr

Tytuł:

U mnie wygłąda to tak:
http://zapodaj.net/6ac361d333d0.jpg.html
a zegarek tak:
http://zapodaj.net/040ba121e072.jpg.html
Może nie pokazuje spalania (mi nie specjalnie na tym zależy bo jeżdżę na gaziku) ale temperatury wew/zew są, zegarek można przestawiać, kolorystycznie pasuje mi do radia no i zyskałem mały schowek na komórkę itp.
Pozdrawiam

Tytuł: Radio z mp3

Witam,

chcialbym miec mozliwosc odtwarzania MP3 w ignisie. Mam radio orygiolnale z CD, be mp3.
Dotad robilem to tak: odtwarzacz mp3 podpiety był do małego nadajnika radiowego (wetknietego w gniazdo zapalniczki) a radio odbierało z nadajnika.
Problem jest taki że czasami na tej czestotliwosci pojawia sie inna stacja, wiec trzeba przestrajac nadajnik i radio, poza tym odbior i tak jest kiepski.

Zastanaiwam sie jak to lepiej rozwiazac?

Czy sa do kupienia radia takie jak oryginalne ale z mozliwoscia odtwarzania mp3?

Albo jakas mozliwoc podpiecia sie do radia kablem słuchawkowym (ktory podlaczylbbym sobie do zrodla dzwieku np. odtwarzacza mp3 albo teleofonu komorkowego)

Tytuł: Re: Radio z mp3

Lechu pisze:
Albo jakas mozliwoc podpiecia sie do radia kablem słuchawkowym (ktory podlaczylbbym sobie do zrodla dzwieku np. odtwarzacza mp3 albo teleofonu komorkowego)

Radio musiałoby mieć wejście AUX, orygnialne nie ma.

Niestety wydaje mi się, że jedynym wyjściem (oprócz twojego) jest kupno nowego radia. Z taką ramką jak na fotkach w poprzednim poście.

edit: znalazłem coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=c5G5jlFgzno
koleś jakiś adapter zamontował i chyba może przez bluetooth słuchać

Tytuł:

Jeśli coś takiego podłączył to musi być wejście AUX . Może jest tak że po podłączeniu automatycznie jest zamiast CD . Taka moja teoria , ale nie mam rozpiski złącza do tego radia . Jak uda mi się wyciągnąć radio to pomyślę nad tym .

Żeby nie wprowadzać nikogo w błąd będę edytował ten post i wpisywał tylko te piny których jestem pewien .
Na dzień dzisiejszy doszedłem który styk jest od TELMUTE

Jeśli ktoś ma więcej danych niech dopisuje i może razem stworzymy pełen opis kostki radia Ignisa

KOSTKA C:
Pin 1,2,3 idą do wyświetlacza SCL , MRQ , SDA
Pin 6,5,8,10 BRAK
Pin 9 TELMUTE
Pin 18. COM (masa)
Pin 19. AF-L
Pin 20. AF-R

KOSTKA A:
Pin 3 BRAK
Pin 4 +12V ACC
Pin 5 Sterowanie anteną automatyczną ( idzie do wyświetlacza )
Pin 6 Podświetlenie
Pin 7 +12V BAT
Pin 8 Masa (-)

Obrazek

Ostatnio zmieniony 06-07-2011, 15:01 przez robaczek76, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:

Jeszcze jedno po wyjęciu radia w moim Ignisie 1,3 z 2008r. wskaźnik zużycia paliwa działa zegar też tylko problem z jego ustawieniem.
Jest na to sposób o godzinie 0:00 odłączyć na chwilkę akumulator :lol:

Tytuł: Zegarek

Niestety padło mi radyjko fabryczne ( po odłączeniu i podołaczeniu akumulatora radio nie chce się włączyć ). Pytanie jest następujące : Czy idzie ustawić zegarek na wyświetlaczu bez radia czy trzeba odłączyć klemy o godz. 00:00 ;-). Chciałbym też zamontować inne radyjko 2DIN ale mieć sprawnie działający zegarek.

Najpierw szukamy a póżniej zakładamy nowy temat. OK?
Atosik

Tytuł: Re: Radio z mp3
Awatar użytkownika

Lechu pisze:
Witam,

chcialbym miec mozliwosc odtwarzania MP3 w ignisie. Mam radio orygiolnale z CD, be mp3.
Dotad robilem to tak: odtwarzacz mp3 podpiety był do małego nadajnika
Zastanaiwam sie jak to lepiej rozwiazac?

Czy sa do kupienia radia takie jak oryginalne ale z mozliwoscia odtwarzania mp3?

Może z SX 4 będzie pasować ??

Tytuł:

Kiedyś wywaliłem radio ignisowe z CD i wstawiłem własne na "połówkę" miejsca, a z drugiej powstał schowek. Nie nastręcza to dużych problemów, wszystko można podłączyć. Zegar jest, spalanie i temperatura też, tyle że nie wyświetla danych z radia - stacja, RDS itd. Ustawianie zegara tak, jak w poście powyżej - odłączanie akumulatora krótko przed północą.
Wymieniałem nawet diody w wyświetlaczu zegara i prędkościomierzu, bo czerwone mnie irytowały. Wszystko jest do zrobienia. Potem wróciłem do "fabrycznych" ustawień, bo uznałem, że były jednak lepsze, poza tym ciągłe odpinanie panela w radiu jest wg mnie kłopotliwe a oryginalne radio wygląda jak "wbudowane" i chyba trudne do ew. kradzieży, pomijając, że mało atrakcyjne dla złodzieja.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00