Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-06-2025, 21:50

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Zawsze jest mi głupio, gdy rejestruję się na forum i moim pierwszym postem jest prośba o pomoc, ale chyba i tym razem nie mam wyjścia ;)

Siadam za kierownicą mojego Ignisa i patrzę na przebieg. 100000 km, nie chce być inaczej. Z racji tego, że o mechanice wiem tyle co o muzyce ludowej, posiłkuję się instrukcją i radami znajomych. Z lekcji mi udzieloych wynika, że warto zrobić wymianę płynów i filtrów (oprócz oleju silnikowego, bo ten - wraz z filtrem - wlewany był w marcu), tj.:
a) olej w skrzyni biegów
b) filtr powietrza
c) filtr paliwa
d) płyn hamulcowy
e) płyn chłodniczy
f) pasek napędowy osprzętu
g) oczyścić klimatyzację, bo już trochę stęchlizna...
h) świece

Mój mechanik krzyknął mi za to wszystko 650 zł (w tym koszty sprowadzenia części i olejów). Do tej pory nie zdzierał ze mnie, ale coś mi się wydaje, że to nie powinno tyle kosztować.... Niedługo idę do innego mechanika o inną wycenę, ale chciałbym Was zapytać, czy też mieliście podobny przypadek? A może wymieniam za dużo rzeczy i z częścią mogę się jeszcze wstrzymać?

Z góry dzięki.

EDIT: Ignis, II model z 2006, 1.3 benzyna - bym zapomniał.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Sprawdź w instrukcji ile czego potrzebujesz, potem sprawdź ceny i będziesz miał odpowiedź. Ale na pierwszy rzut oka może się tyle uzbierać z robocizną.

Tytuł:

Olej w skrzyni + wymiana to 100-120zł
Filtr powietrza z wymianą to około 40-50zł
Filtr paliwa + wymiana to około 60-70zł
Płyn hamulcowy + wymiana to około 100zł
płyn chłodniczy + wymiana to około 50zł
pasek napędowy + wymiana to około 50-70zł
czyszczenie klimy to około 50-70zł
świece + wymiana to około 100zł

Tak więc cena za całość 650zł jeśli zawiera robociznę jest uczciwa.

Tytuł:

D2mian pisze:
Olej w skrzyni + wymiana to 100-120zł
Filtr powietrza z wymianą to około 40-50zł
Filtr paliwa + wymiana to około 60-70zł

Filtr paliwa ??????????????

D2mian pisze:
Płyn hamulcowy + wymiana to około 100zł
płyn chłodniczy + wymiana to około 50zł
pasek napędowy + wymiana to około 50-70zł

Są dwa...

D2mian pisze:
czyszczenie klimy to około 50-70zł

Obawiam się, że w tych pieniądzach nie będzię porządnego serwisu klimy. Zakłady "kuszą" klientów 15-minutowym serwisem klimatyzacji. W 15 min. to można sobie psiknąć w kratki jakimś sprayem. Samo osuszanie trwa okolo 30 min. Wystarczy poczytać w sieci jakąkolwiek instrukcję do tych maszynek. Cykle można wyłączać. Pełny proces trwa prawie godzinę i... kosztuje, bo czynnik jest niestety bardzo drogi.

D2mian pisze:
świece + wymiana to około 100zł

Tak więc cena za całość 650zł jeśli zawiera robociznę jest uczciwa.

Cena jest teoretycznie bardzo dobra, pytanie tylko na jakich częściach robota będzie wykonana.

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kolega Flamaster nie wspominał o czyszczeniu klimy tylko o wymianie płynów !!
Jeśli bez klimy to uważam że cena za usługę nawet z częściami jest nieco wygórowana.
Do tego rodzaju "napraw" nie potrzeba wielkiego fachowca. Skoro Flamaster nie czuje się na siłach sam dokonać wymiany płynów to proponuję poszukać zwykłego, " garażowego" mechanika który weźmie za robotę nie więcej niż 50 zeta, no może 80 ??

Flamasterku, ;) jeśli jesteś z okolic Bytomia to wal śmiało do mnie. Wymienię Ci za darmo a przy okazji sobie też :D, będę miał dodatkową motywację żeby się za to zabrać.

Tytuł:

Dzięki serdeczne za odpowiedzi! Nie ma to jak pomoc na forum! :)

Jutro wielki dzień i dam znać, co dokładnie wymienili. Jak wspominałem, mechanik do tej pory nie zdzierał ze mnie - fakt, specjalnie tanio też nie miał, ale nigdy nie pozbawił mnie też zbyt wielu pieniędzy. Oczywiście nie łudzę się, że ten koszt szacunkowy 650 zł ulegnie większym lub mniejszym zmianom ;) Podpytam o tyle szczegółów, ile dam radę, przeanalizuję paragon i zobaczymy, co tam ciekawego zaaplikowali mojemu Ignisowi*. Jeszcze raz dzięki! Może kiedyś będe potrafił się odwdzięczyć inną radą.

@Papcio:
Niestety, nie ten region ;) Dzieki jednak za chęci. Podpatrzę tyle wymian ile dam radę i może powtórzę samemu w przyszłości (filtr powietrza powinien nie być zbyt trudny).

* - ciekawe, że ilekroć podjeżdżam na stację kontroli pojazdów/mechanika/gdziekolwiek to zawsze słysze, że to bardzo interesujący samochód: niby mały, a duży. Niby silnik 1.3, a 94 KM. +"no i ten prześwit."

Tytuł:
Awatar użytkownika

Powo. Czekamy na paragon :D

Tytuł:

Zaraz zaraz. :D
A gdzie ekologiczne podejście?
Ten garażowy mechanik za 50 to zda oleje do punktu rec?
Czy wyleje do rowu?
:P

Ktoś kto prowadzi legal biznes i całą papierkologię musi kosztować.
No musi po prostu.
:(

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cys prowda !

ale nie każdy garażowy wylewa do rowu.
Fakt że nie musi prowadzić papierologii i wykazywać faktu utylizacji na stercie papierów ( na które trzeba ścinać drzewa ;) ) nie oznacza że zaraz do rowu ... ;)

Tytuł:

Mój błąd: byłem święcie przekonany, że zgłaszałem im czyszczenie klimatyzacji, ale okazało się, że nie zgłaszałem. Biję się w piersi za wprowadzenie was w błąd.

Samochód do warsztatu zajechał dzisiaj, a nie w środe, ale z przyczyn - nazwijmy to - zewnętrznych ;)

A tymczasem po naprawie mój portfel jest chudszy o:

Pasek wielorowkowy: 29,45 złociszy naszych polskich
Swieca zapłonowa: 4x 84,33 = 337,32 zł (łał!)
Filtr powietra 19,85
Olej przekładniowy: 67,48
Robocizna: 210

Razem: 664,10

Jak widzicie, na paragonie nie ma filtra paliwa, wymiany płynu chłodniczego i hamulcowego, które miały być, a których nie zrobili, bo dotychczasowe elementy wyglądały OK. Zapytałem dlaczego nie obniżyli w związku z tym ceny - były problemy z hurtownią, musieli np. sprowadzić droższe świece. Od razu zaoferowali, że jak mam wątpliwości, to przygotują faktury i chętnie o tym pogadają.

Z bólem serca (bo wrażenia po tym warsztacie zawsze miałem dobre i nigdy nie czułem, żeby traktowali mnie odgórnie) ale faktycznie, wątpliwości mam i z oferty przejrzenia faktur chętnie - i rozmowy - chętnie skorzystam. Na samochodach się nie znam, ale na swoich prawach to i owszem ;)

Co powiecie na to? :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Trochę przesadzili :szok:
Pocieszający jest fakt że to kwota brutto. ;)

Uważam że profesjonalne podejście wymaga aby poinformować klienta o konieczności wymiany części nie objętych we wstępnym kosztorysie, dotyczy również cen za te części. Bez zgody klienta nie podjąłbym się wymiany niczego co nie było wcześniej uzgodnione.
Mogłeś np nie dysponować taką kwotą i co wtedy ?? Nie wydali by Ci samochodu ??? :D
Szczególnie że kosztorys zakładał znacznie szersze działania, wszak nie wymienili ani filtra paliwa ani płynu hamulcowego.

Tytuł:

10 klientów dziennie i z taką robocizną mam worek szmalu.
:D

Tytuł:
Awatar użytkownika

to moze byc niezły pomysł na interes

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00