Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 25-06-2025, 23:01

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Witam wszystkich posiadaczy suzuki!
Kupiłem trzy tygodnie temu Ignis z 2005 roku 1,5 benzyna. Auto z niemiec
Wszystko było OK, aż do wczoraj. Szczerze mówiąc nie zauważyłem co było pierwsze. Bo najpierw zauważyłem, że nie działa wskazanie chwilowego zużycia paliwa, pojawiły się pionowe kreski, zamiast cyferek. Potem, a może jednocześnie, jak się jeździ po mieście to więcej patrzy się na to co dzieje się na zewnątrz niż na deskę rozdzielczą, ale do rzeczy: żółta kontrolka informująca o awarii silnika oraz prędkościomierz na zero. Przyjechałem do domku, przeleciałem wszystkie bezpieczniki, te wewnątrz i te przy silniku. Wszystkie OK. Przewody wychodzące ze skrzyni biegów idące dalej do wiązki wyglądają w porządku. Po tym sprawdzaniu bezpieczników, zgasła kontrolka silnika, ale dziś po przejechaniu kilku km pojawiła się z powrotem. Pisałem na forum elektrody, ale brak odpowiedzi.
Może tutaj ktoś pomoże??????
HELP!!!!!!!!
pozdrawiam
robert, siedlce

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj
Osobiście stawiałbym na awarię prędkościomierza, a inne problemy są tego skutkiem. Nie wiem co tam idzie do wskazówki, ale myślę, że jakaś linka, być może uległa zerwaniu.
W dalszej kolejności brak wskazań prędkości (obrotu linki) przyczynił się do braku "chwilowego zużycia paliwa", ponieważ według komputera samochód nie jedzie (skoro jego prędkość wynosi zero).
W dalszej kolejności ponieważ inne odczyty sugerują, że jednak auto się porusza a wskazania prędkości wynoszą zero, to tak jakby chcieć podzielić np 5 przez zero (żaden komputer tego nie wykona, stąd określenie błędu).
Oczywiście to tylko moja teoria dotycząca zerwanej linki (we wcześniejszych autach spotkałem się z takim problemem). Spróbuj to jakoś sprawdzić. Może się okazać, że założenie nowej linki wyeliminuje od razu Twoje trzy problemy.
P.S. Z ciekawości (skoro jesteś z Siedlec) zadzwoń do Suzuki-Pielech i zorientuj się czy: jest taka linka, ile kosztuje.
Pozdrawiam

Tytuł:

Witam

Nie wiem jak jest u Ciebie , ale ja miałem podobną sytuację .
Mam Ignisa z 2008 r. U mnie wysiadł prędkościomierz i nie pokazywał chwilowego spalania benzyny . Po jakimś czasie zapaliła się kontrolka silnika a po dłuższej jeździe kontrolka od wspomagania .
Drogą dedukcji doszedłem że to czujnik prędkości , u mnie niema linki . Po wymianie wszystko wróciło do normy . Z jedną małą wadą chyba kupiłem czujnik od innego modelu Ignisa bo prędkość pokazuje 3x mniejszą a spalanie 3x większe. Zauważyłem też że jak czujnik był uszkodzony wspomaganie pracowało cały czas , stąd też ta kontrolka od wspomagania . Po godzinnej jeździe silnik elektryczny wspomagania był gorący . Po wymianie jest już ok

Tytuł:

witaj
jak się złożyło, ja też jestem z siedlec
na 100% nie ma linki, są tylko przewody wychodzące ze skrzyni biegów do wiązki wchodzącej do głównych bezpieczników, i dalej do deski rozdzielczej. wydaje mi się, że to któryś z przewodów lub czujników.
pewnie trzeba będzie do jakiegoś elektryka się udać...
pozdrawiam
robert

Tytuł:

witam
robaczaek76, jak wyglądał ten czujnik i gdzie go szukać?
czy to jest to?:
http://allegro.pl/suzuki-czujnik-predko ... 96503.html
i jest umieszczone na skrzyni biegów nad planszą prawej półosi patrząc od przodu samochodu?

robert

Tytuł:

Nie to nie jest to . postaram się zrobić fotkę gdzie to jest i poszukam fotki jak to wygląda.
Jest to czujnik elektroniczny nie mechaniczny i niema żadnych części ruchomych

Tytuł:

ten co ci wysłałem link jest chyba od silnika 1,3 i też mi się zdawało że nie to.
u mnie jest jeszcze jeden z prawej strony skrzyni

robert

Tytuł:

Jest on umieszczony w skrzyni biegów . Wtyczka 3 przewodowa . Ciężko do niego dojść , jest zaraz po lewej stronie jak cięgła od zmiany biegów .

Tylko ja mam silnik 1,3 i u Ciebie może być w innym miejscu

Wygląda podobnie do tego

Obrazek

Tytuł:

Tak to wygląda u mnie

Obrazek

Tytuł:

dzięki stary
jesteś wielki!!!!
pozdr
robert

Tytuł:

Sprawdź może styki się poluzowały ( zaśniedziały ) bo to ustrojstwo przynajmniej do mojego kosztuje 300 zł
Próbowałem to rozebrać i naprawić , ale jest zalane w środku.

Tytuł:

dziś byłem w Suzuki
do mojego 309
zgadza się co do wyglądu (zdjęcie, które mi wysłałeś), miejsce też pasuje, podejrzewałem, że to ten, trzy przewody, dwa zasilające, jeden z sygnałem do kompa. na allegro tego nie widać, na szrocie też chyba będzie ciężko, rzadki model samochodu. trzeba będzie pewnie w salonie,
a ty gdzie to kupowałeś?
pozdro
robert

Tytuł:

Ja swój kupiłem na allegro , tylko na zasadzie że dzwoniłem do tych z allegro którzy mieli sporo części i się dowiadywałem . Tylko musi być dokładnie taki jak Twój . Na obudowie jest symbol. Ja kupiłem inny i muszę prędkość mnożyć przez 3 . I chyba wybiorę się do serwisu i kupie ten co potrzeba. Myślę że jeśli masz pewność że to to poszło to kup to w serwisie .

Pozdrawiam Robaczek

Tytuł:

I ja nie się nad tym zastanawiałem, nad allegro, ale akurat nie było takiego, dzwoniłem po różnych internetowych sklepach, też nie mieli. w suzuki kosztuje 300 z groszami. trochę się bałem, że okaże się, że to nie to i pojechałem na serwis, diagnostykę komputerową. oczywiście okazało się że czujnik i zostawiłem im 165zł za 5 minut roboty z czego 4 wypisywanie kwitków. no ale wiem przynajmniej, że nie ma innych błędów czy awarii. a czujnik zamówiłem, będzie w sobotę a najpewniej w poniedziałek. przy okazji dowiedziałem się, że to dosyć typowa usterka dla tego auta. trochę niedopracowane są te czujniki, tak jak oryginalne cewki do 16zaworowych renówek, te segema, bo denso czy beru są ok.
pozdrawiam
robert

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00