Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 01-06-2025, 16:33

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Suzuki: Swift
poziom pisze:
Ściągnąłem ze strony Suzuki instrukcję dla Swifta z 2021 roku, bo takowego nabyłem kilka dni temu.
I tak jest napisane (na temat silnika K12D - hybryda 83KM):
"Stosowany olej silnikowy powinien spełniać wymogi jakościowe następujących klasyfikacji: • ACEA A1/B1, A3/B3, A3/B4, A5/B5 • API SL, SM, SN, SP • ILSAC GF-3, GF-4, GF-5, GF-6 Właściwą lepkość oleju dobiera się według powyższego schematu. Zalecane jest stosowanie oleju o lepkości SAE 0W-16"
I tak sie teraz zastanawiam...0W-16 czy 0W-20?
Co do marki to myślę o eneos lub orlenie.

0w16 jest ciezko osiągalny u nas. Ja mam teraz valoe 0w20. Na 5 w30 mi osobiście silnik cięzej chodził

Suzuki: Swift 1.2 Dualjet
czeka mnie zmiana oleju. Chcę teraz zalać eneos x prime 0w-20. Wcześnie auto jeździło na millers 0w20. Zalewał ktoś takim olejem swifta 1.2 83 km ?

Awatar użytkownika

Suzuki: SwiftFL Hybrid CVT
Teoretyczne eneos robi oleje dla Suzuki więc podejrzewam że to będzie bardzo podobny do tego co leje ASO

Awatar użytkownika

Suzuki: SwiftFL Hybrid CVT
Po wpisaniu na stronie eneos dobierz olej i wybraniu naszego swifta rokomendują ENEOS ULTRA 0W-20 wydaje się że to bardzo dobry olej x promie jest jako alternatywa i to 5w30.

Cytując
x prime ma aprobatę API SP/RC ILSAC GF-6A
Oleje API SP RC to najnowsza specyfikacja olejów silnikowych dedykowana do najnowszych jednostek wolnossących, turbodoładowanych, mających problem z przedwczesnym zapłonem LSPI i generalnie lepiej chroniący cały układ rozrządu i minimalizując ilośc osadów, laków i depozytów.
Oleje API SN RC kompatybilne są ze specyfikacjami API ILSAC GF-6.
ultra API SN
Oleje silnikowe kategorii SN została wprowadzona w październiku 2010 roku dla modeli z roku 2011 i starszych, zaprojektowana w celu polepszenia ochrony tłoków przed osadami powstającymi w wysokiej temperaturze, zapewnienia lepszej kontroli szlamów oraz zgodności z uszczelnieniami. API SN wraz z Resource Conserving odpowiada normie ILSAC GF-5 łącząc osiągi API SN ze zmniejszonym zużyciem paliwa, ochroną turbosprężarki, zgodnością z systemami kontroli emisji spalin i ochroną silników pracujących na paliwach zawierających etanol w ilości do E85.
Więc teoretycznie x prime lepszy, ale dziwne ze tego dobór oleju nie rekomenduje

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+01:00