Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 27-06-2025, 00:21

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Witam, mam Suzuki Swift 1.5 benzyna 3d 2006 rok z Tiptronicem. Przy ruszaniu jak dodaję lekko gazu to szarpie delikatnie, zachowuje się tak jakby miał za mało gazu, bo jak nacisnę mu więcej gazu to jest ok, tylko nie zawsze możliwe jest ruszanie z piskiem opon. Przy hamowaniu natomiast jak gwałtownie nacisnę na pedał hamulca to auto staje w miejscu, a jak hamuję delikatnie, to auto zachowuje się jakby dalej chciało jechać, tzn. szarpie i coś jakby ciągnie jeszcze do przodu. Zachowuje się tak tylko na D, na wstecznym R wszystko jest ok. Auto kupiłam niedawno, ma przejechane 48tyś km nie wiem kiedy był zmieniany olej. Proszę o pomoc co to może być? Niektórych nękałam już o to na PW, doradzali, że może olej w skrzyni, albo tarcze hamulcowe.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Chodzi o wersję ze zautomatyzowaną skrzynią mechaniczną, albo prościej - z taką wajchą:
Obrazek
?

W Polsce nie były sprzedawane. Będzie trudno o opinię innego użytkownika. Pozostaje opinia znających się trochę na rzeczy.

Tytuł:

Chodzi dokładnie o tą skrzynię. Wstawiłam auto do serwisu. Jak naprawią (jeśli naprawią) to opowiem co i za ile.

Tytuł:

Tiptronic już naprawiony. Trzeba jechać do serwisu Suzuki, bo gdzie indziej to nie ma sensu. Koszt naprawy 530zł, tzn. ok. 150zł podpięcie pod komputer, a reszta naprawa. Cały problem polega na tym, że ten typ tak ma, że jak odepnie się akumulator, to ta dziwna skrzynia biegów się rozprogramowuje i potem trzeba ją na nowo zaprogramować, bo jeśli się tego nie zrobi, to będzie właśnie tak szarpać. Dowiedziałam się, że jest to właśnie tylko "zautomatyzowana" skrzynia i dobrze jest przy dłuższych postojach wrzucać wajchę na N, tak jak w normalnej na luz. Jak na razie wszystko jest dobrze - zobaczymy czy na stałe. A tak w ogóle, to ten typ skrzyni nie był nigdy produkowany dla Polski, stąd to całe zamieszanie.

Tytuł:

kiedyś na TVN Turbo było jak komuś się skikrała ta skrzynia i serwis nie wiedział co z tym zrobić bo w polsce nie była sprzedawana:) dobrze wiedzec ze cos sie zmienia

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00