Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 20-06-2025, 22:44

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Witam, Jestem nowym posiadzaczem samochodu Suzuki Swift Mk6 z 2005.

Mam problem z układem kierowniczym. Skręcając w lewo kierownica chodzi leciutko, natomiast przy skręcie w prawo kierownica chodzi znacznie ciężej. Czy ktoś może wie, jaka jest tego przyczyna ???

Kolejnym problemem jest to, że samochód nie trzyma się dobrze drogi. Leciutko pływa po drodze. Kiedy wjadę np. w studzienkę to wyrzuca samochód. Czym to może być spowodowane ?

Proszę o pomoc. :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Miałem tak kiedyś w poprzednim aucie, jak mi majster mechanik założył dwie prawe końcówki drążków kierowniczych... Jak skręcałem w prawo, to wszystko było okej, ale jak w lewo to jakbym miał zupełnie inne przełożenie przekładni. Nie wiem co u Ciebie było robione, ale może pojedź z tym jak najszybciej do warsztatu (najlepiej aso), bo z tego co piszesz to możesz sobie zrobić krzywdę jeżdżąc takim autem. I oby Ci to szybko naprawili! Pozdrawiam!

Tytuł: :(

Witam ponownie,
Mój problem niestety się nie rozwiązał , wręcz przeciwnie.

Zaufany mechanik sprawdził samochód, myśląc, że to że kierownica ciężko chodzi może być przyczyna uszkodzonej maglownicy, więc rozłożył układ kierowniczy na części pierwsze i okazało się że maglownica jest nieuszkodzona. Do tego byłam u lakiernika, który sprawdził, że lakier jest oryginalny, wiec teoretycznie problem "bitego samochodu" znika.

Mechanik wymienił łożyska i zniknął opór przy skręcie w prawo.
Ale niestety kierowca dalej chodzi ciężko, niepłynnie, kiedy skręcam sama muszę powrócić kierownica na miejsce ..... Pomocy może ktoś mi pomoże.
Wiem, że najprawdopodobniej czeka mnie wizyta w serwisie, ale koszt który wtedy poniosę mnie przeraza, a czy oni pomiga?;(

Już nie wiem co tu robić.. chyba najbezpieczniej pozbyć się tego auta:( :?

Tytuł:

Sprawdź geometrię wtedy może coś będzie można powiedzieć.

Tytuł:

Geometria była już robiona, i wszystko wyszło ok.

Tytuł:

Słuchaj Kruszyneczka87
Czasami ten silnik elektryczny przy maglownicy lubi się zwalić i mimo wszystko może zaistnieć konieczność kupna całej maglownicy. Mechanik nie jest w stanie stwierdzić, czy elektryka działa poprawnie, jedynie sprawdził Ci maglownicę pod kontem mechanicznym. U mnie miałem identyczny objaw i była to mechanicznie uszkodzona maglownica...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00