Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 25-06-2025, 23:52

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Forum przeszukałem, jednak nikt takiego problemu wcześniej tutaj nie poruszał. Objaw jest taki, że przy włączonej klimatyzacji obroty dosłownie wariują, bo falują to mało powiedziane. Zaraz po jej włączeniu rosną o ok. 200-300 rpm, co jest zupełnie normalne i zrozumiałe (na biegu jałowym). Po chwili jednak rosną jeszcze bardziej, do ok. 1500-1700 rpm, żeby znów spaść nawet poniżej 1000. I tak co chwilę. Nie jest to związane z załączaniem się wiatraków. Jest jeszcze ciekawiej. W trakcie jazdy z włączoną klimą auto potrafi przyspieszać i zwalniać. CEL nie zgłasza błędu, pod komputer nie był jeszcze podpięty. Przy wyłączonej klimatyzacji objawy znikają momentalnie. Model 1.5, rocznik 2005.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie jest to samo. We wrzesniu jak bedzie jechac na przeglad to mam zamiar zglosic bo ogolnie jakos samochod na zbyt wysokich obrotach jest na biegu jalowym (okolo 1000-1200rpm bez klimy na zimnym silniku). I jak klima sie zalacza to skoki sa do 1500-1600. Silnik rowniez mam 1.5.

Odnosnie przyspieszania i zwalniania to nie zauwazylem takiego efektu :).

Jak bys byl do tego momentu w serwisie to daj znac o co kaman.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przy zimnym obroty 1000-1200rpm to normalka i nie ma się co tym martwić. U mnie też tak jest i na forum też o tym pisaliśmy kiedyś. Natomiast jeśli chodzi o klimę, falowanie i niekontrolowane przyspieszanie to już nie jest ok:-) Pamiętaj! Jak auto samo przyspiesza to wciskaj hamulec! Nie tak jak w USA, najpierw dzwonią na infolinie serwisu z pytaniem co robić:-)) Pozdrawiam!

Tytuł:

To auto mojej kuzynki, ale na szczęście nie jest taka jak te "mądre" amerykanki :D Po prostu nie korzysta z klimy. Oczywiście poinformuję wszystkich jak problem zostanie już zdiagnozowany.

Awatar użytkownika

badmoon pisze:
W trakcie jazdy z włączoną klimą auto potrafi przyspieszać i zwalniać.

Trochę mi się nie chce w to wierzyć. Może w momencie zał/wył sprężarki czuć spadek lub wzrost mocy auta, a nie zwiększenie czy zmniejszenie prędkości?
Czy to falowanie obrotów występuje również na rozgrzanym silniku czy tylko na zimnym?

Objaw występuje na zimnym i ciepłym silniku. Nie chodzi o odczucie spadku mocy w momencie załączenia klimy. Sytuacja utrzymuje się przez cały czas kiedy klimatyzacja jest włączona. Przyspieszanie i zwalnianie jest najbardziej odczuwalne tylko przy mniejszych prędkościach. Opisałbym to jako nierównomierne dawkowanie ilości podawanego paliwa. Nie ma oczywiście sytuacji, że jedziemy 100 kmh, a po chwili auto chce przyspieszyć do 120. Przejechałem się drogą osiedlową 20-30 kmh i momentami auto jakby się krztusiło i w efekcie mocno zwalniało.

Samochód jest mojej kuzynki, pomagam jej tylko w rozwiązaniu problemu.

Awatar użytkownika

U mnie występuje taki sam objaw ale jak dla mnie przyczyną jest nagły wzrost obciążenia spowodowany załaczeniem się sprężarki klimatyzacji.
Przy wolnej jeździe, tak jak pisałeś, 20-30 km/h np dwójce i lekkim naciskaniu na pedał gazu, auto potrafi zrobić mi kangurka. Właśnie tak jakby brakowało mu nagle paliwa. Gdybym nie naciskał na gaz i pozowlił mu się toczyć na wolnych obrotach, przypuszczam, że silnik zdusiłby się od razu.

OK, ale to tylko w momencie włączenia klimy? W moim przypadku dzieje się to cały czas po włączeniu klimy... Objaw absolutnie nie jest normalny i nie podchodzi pod wzrost obciążenia przy załączeniu sprężarki.

Awatar użytkownika

badmoon pisze:
... i nie podchodzi pod wzrost obciążenia przy załączeniu sprężarki.

W takim razie poddaję się :)
U mnie występuje tylko w momencie załączenia i wyłączenia się sprężarki.
Jak już kuzynka dowie się z czego wynika to zachowanie się auta daj znać na forum. Jestem ciekaw co może być przyczyną.

Witam wszystkich. Mam Mk6 2009 rok i miałem to samo. U mnie pomogło nabicie gazu. Podobno było za mało w układzie. Po tym wszystko wróciło do normy.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

[MOD: zmieniono wielkość liter - pierwszy i ostatni raz :nono: ]

Awatar użytkownika

badmoon pisze:
OK, ale to tylko w momencie włączenia klimy? W moim przypadku dzieje się to cały czas po włączeniu klimy... Objaw absolutnie nie jest normalny i nie podchodzi pod wzrost obciążenia przy załączeniu sprężarki.

Moze troche zbyt pozno, ale .... :D
Jak najbardziej moze "podchodzic". Po zalaczeniu klimy sprezarka nie pracuje stale, tylko cyklicznie wlacza sie i wylacza.
Jezeli przyczyna tych skokow mocy jest klimatyzacja (a na to wychodzi) to wlasnie tak by to wygladalo jak opisujesz.
Albo sterownik wariuje i zbyt mocno podkreca obroty przy zalaczaniu sie sprezarki (i odwrotnie, zbyt je zmniejsza przy wylaczeniu) albo cos jest nie tak ze sprezarka i jej zalaczenie powoduje zbyt duze obciazenie silnika.
W pierwszym przypadku, "wzrost mocy" nastapilby przy zalaczeniu sie sprezarki a w drugim przy wylaczeniu, ale siedzac w aucie nie da sie tego zaobserwowac, bo brak jest sygnalizacji zalaczonej sprezarki.

Uplynelo juz tyle czasu, ze chyba juz to rozgryzles?
Napisz jaka byla faktyczna przyczyna.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00