Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 27-06-2025, 16:36

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam,
Przeszulałem forum w poszukiwaniu podobnych problemów, ale nic nie znalazłem, stąd nowy wątek.

Swift MK6 1.3 przebie 30tys świeżo po przeglądzie.

Otóż podczas jazdy na niskich obortach, ze stałą prędkością (pomiędzy 2 a 3tys obr. np. 60kmh na 4 biegu) lub przy delikatnym przyspieszaniu silnik wyraźnie "zamula" - tak jakby nie dopływało paliwo. Czasem dzieje się prawie cały czas i tylko wyraźne depnięcie odtyka silnik, a czasem można przejechać 5-10km bez problemu. Przy wyższych obrotach (pow 3tys problem nie występuje). Wyeliminowałem kwestię złego paliwa i czekając na sprawdzenie w ASO zastanawiam się co to może być, np.:

filtr paliwa
pompa paliwa
przepustnica
układ wstryskowy
świece
silnik krokowy

Macie jakieś pomysły lub spotkaliście się z czymś podobnym?

dzięki z góry
Tomek

Tytuł:
Awatar użytkownika

1. To jest japonczyk, ponizej 4k rpm caly czas sie zamula, trzeba go krecic odpowiednio ;)
2. Jezeli powyzsze wiesz i miales juz doswiadczenia z japoncami, wzglednie, nie boisz sie krecic Swifta powyzej 6k rpm, to niestety nie potrafie pomoc ;) szukac trzeba dalej ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie no silnik do wymiany :0 rdza go zjada od srodka ;)

A tak na serio to japonczyk nie ma co sie martwic no chyba ze to Ty zrobiles 30tysi i cos zrobilo sie gorzej. Fakt faktem ze z wiekiem mozna mowic o ulatujacych konikach ale jeszcze nie pora na to.

Pchela lubi wchodzic na wysokie obroty (silnik wtedy troche glosny,a samochod rewelacyjnie wyciszony nie jest) i bezproblemu smigac.

Ja akurat mam silnik 1.5 wiec jest troche lepiej ale dla jasnosci na 2ce mozna jechac 100km/h, ale nie polecam patrzec wtedy na chwilowe spalanie xD bo zatrzymuje sie na 30L/100KM ale wydaje mi sie ze jest wiecej ;].

Z japoncami jest tak ze trza planowac jazde i odpowiednio redukowac. Do tych 3000rpmow to ladnie i w spokoju mozna se sunac po asfalcie.

w telegraficznym skrócie:

Wszystko [stop] jest [stop] OK [stop]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00