Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 25-06-2025, 23:49

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam

Mam problem z klimatyzacją, a mianowicie po wyłączeniu klimy zaczyna śmierdzieć stęchlizną. Kupiłem nowy filtr kabinowy oraz zrobiłem (chyba nie dokładne) czyszczenie klimatyzacji. Preparat pochodzi z serwisu toyoty i ma postać piankową. Jest trochę lepiej ale dalej cuchnie z klimy.

Wydaje mi się że może to wynikać z tego że nie dotarłem tym preparatem do parownika bądź chłodnicy klimatyzacji. Czy ktoś może mi napisać gdzie znajduje się parownik żebym mógł tam popsikać?

Oczywiście jestem szczęśliwym posiadaczem swifta :D

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam Kolegę! Chłodnica klimy jest z przodu auta, przed chłodnicą silnika. Jak spojrzysz przez grill to będziesz ją widział. Szeroka jak chłodnica silnika, za to wąziutka na ok 10cm. Wydaje mi się jednak, że spryskanie chłodnicy klimy nie rozwiąże Twojego problemu. Parownik jest gdzieś pod deską rozdzielczą, ale gdzie dokładnie nie wiem. Spróbuj zlecić firmie od klimatyzacji ozonowanie. Ozon zabija te wszystkie grzybki w klimie i nie trzeba się bawić w pryskanie jakimiś preparacikami. Koszt ok 50zł. Ja robiłem to w zeszłym roku i do tej pory żadnych przykrych zapaszków nie wywęszyłem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuje koledze za informacje o czym takim ja ozonowanie. Zafundowałem swifcikowi i teraz w końcu nie mam zapachu stęchlizny w aucie. Kosztowało mnie to 50 zł (tak jak pisałeś) i nie trzeba było się babrać z tymi piankami :] Jeszcze raz dzięki za poradę.

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie ma sprawy. Trzeba sobie pomagać:-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mozecie dac namiary na warsztat ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja korzystałem z warsztatu na ul. Orląt Lwowskich 49A w Sosnowcu, dlatego, że mieszkam niedaleko. Gościu robi wymiany oleju i serwis klimy. Może Ci podłączyć automat do serwisowania klimatyzacji lub wstawić ozonator do środka. Warsztat czysty i zadbany, gościu zna się wg mnie na robocie. Jak dla mnie ceny konkurencyjne. Za napełnianie klimy automatem w zeszłym roku 100zł,ozonowanie 50zł a kilkaset metrów dalej brali 200zł za napełnianie. Polecam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja byłem u takiego gościa w Katowicach. Tu masz namiary jakbyś był jeszcze zainteresowany http://eurotrend-ozon.pl/

Awatar użytkownika

klimę trzeba włączać przy każdej jeździe, spokojnie, zimą nie zamarznie nic, układ ma system zabezpieczający. I nie słuchać głupot, że klimę trzeba włączyć przynajmniej raz w tygodniu. Ja w swoim aucie o nowości (3 lata) nie mam problemu smrodku. Poza tym zajmowałem się zawodowo klimatyzacją. W tym roku sprawdzę znów ciśnienie i jak będzie taka potrzeba to dopełnię czynnikiem chłodzącym. Regularne używanie klimy - podczas każdej jazy - zapobiega ostaniu się wody w odpływie, a taka woda jest fajna dla grzybów, bakterii - co potem właśnie czuć.
pzdr.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00