Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 29-06-2025, 06:54

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Cześć, mam problem w moim Swifcie Sport z kontrolką Check Engine. Po odwiedzinach serwisu i sprawdzeniu o co chodzi wyszedł katalizator do wymiany... Skasowali mi błąd, ale po przejechaniu 100km znowu pojawiła mi się kontrolka. Przeczytałem trochę tematów na forum i teraz mam pytanie czy lepiej zainwestować w katalizator czy założyć ten emulator?

Ostatnio zmieniony 17-09-2017, 17:26 przez Danzi, łącznie zmieniany 3 razy.

Suzuki: Swift sport mk7
zanim wydasz kasę to zrob jeszcze raz u kogoś na kompie serwisowym diagnostykę.Dobry komp i oem program . Nie badziew uniwersalny z aukcji.Tylko nie sugerować serwisantowi ,ze coś wiesz o katalizatorze.Kiedyś chciano mnie naciągnąć na lambdę i kata.Niekiedy wywala kilka błędów co nie znaczy ,ze wszystko do wymiany....Okazało się ,ze by przymulony EGR i trzeba było przeczyścić ,pojeżdzić w trasie aby się :przedmuchał" :D .Kwestia odpowiedniej interpretacji błędów.Przypadek z poprzedniego benzynowego Mondeo.
p.s.Jesli diagnozowało ASO to niestety w większości są to wymieniacze a nie mechanicy.Choć nie generalizuje ale trzeba mieć farta aby dobrze trafić.
pzdr

Awatar użytkownika

Witam, i jak z tym katem? Ja u siebie założyłem emulator i śmigałem tak do momentu, aż nie wywaliło błędu P0140. Mechanik doradził, by wymienić pierwszą sondę, bo daje za bogatą mieszankę i druga sonda (emulator) nie radzi sobie z tym. Po wykręceniu pierwszej sondy, widać na niej brązowy nalot. Wymienię tą pierwszą profilaktycznie bo ma już ponad 200k km, ale ten check mnie już męczy od jakiegoś czasu. Auto poza tym bez zastrzeżeń do mechaniki, nigdy mnie nie zawiodło w trasie.

Dzięki za odpowiedzi, wywalenie kata + sportowy wydech zrobił robotę.

Ostatnio zmieniony 17-09-2017, 17:29 przez Danzi, łącznie zmieniany 1 raz.

poczytaj sobie forum tam już chyba wszystko jest napisane w tym temacie
u mnie kontrolka świeci się od przebiegu 40 tyś km kombinowałem różnie i tak lipa teraz mam 107 tyś, olej to bo tylko wydasz kasę

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00