Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 28-06-2025, 23:15

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Witajcie

Nadchodzi wiosna a przynajniej powinna , za punkt honoru postawiłam sobie samodzielnie wypolerowac i nawoskowac moją Lalę. Jakie woski polecacie - chodzi mi tu o woskie które nie znikną jak kamfora po 2-4 tygodni tylko rzeczywiscie zakonserwuja lakier ktory nota bene Suzuki chyba ma nie najlepszy :(

Poledzcie coś Koledzy i koleżanki. Chodzi mi naprawde o cś dobrego i jezel chodzi o paste polerska do zniwelowania wypłowiałego lakieru, rys itp a takze jakis naprawde godny polecenia wosk.

Pozdrawiam

P.S. Wesołych Świąt :)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Mam szary metalik, więc nie woskuję :D

Kiedy miałem czarną perłę, używałem tylko tych nakładanych na mokro, a po wyschnięciu polerowałem ręcznie. Żadnych maszyn ;)

Co do dlugotrwałych efektów, to nie pamiętam jakiś rewelacji, ale po zrobieniu można było się przeglądać jak w lusterku, a krople wody się nie rozlewały po masce (oczywiście na postoju).

Z marek to były chyba Color Magic i K2.

Co mogę doradzić?
- Nie nakładać i nie polerować na słońcu!
- Uzywać miękkiej szmatki
- Dokładnie umyć nadwozie przed nakładaniem. Ziarenka piasku pod szmatką gwarantują dodatkowe efekty wizualne w postaci rys ;)

K2 produkuje też lekkościerne pasty (Tempo?) w małych tubkach do naprawiania drobnych rys.

Jak masz więcej kasy, możesz poszaleć z jakimiś Turtle Waxami czy Sonaxami.

Tytuł:

Avalanche pisze:

Kiedy miałem czarną perłę, używałem tylko tych nakładanych na mokro, a po wyschnięciu polerowałem ręcznie. Żadnych maszyn ;)

Co do dlugotrwałych efektów, to nie pamiętam jakiś rewelacji, ale po zrobieniu można było się przeglądać jak w lusterku, a krople wody się nie rozlewały po masce (oczywiście na postoju).

Co mogę doradzić?
- Dokładnie umyć nadwozie przed nakładaniem. Ziarenka piasku pod szmatką gwarantują dodatkowe efekty wizualne w postaci rys ;)

K2 produkuje też lekkościerne pasty (Tempo?) w małych tubkach do naprawiania drobnych rys.

Dzięki Ci ślicznie. Jakąs paste polerską K2 kupiłam juz jakis czas temu i jak narazie czekamy na wiosnę :)
Czy takie pasty na głębokie rysy nie niszcza lakieru w Suzuki (ktory jest raczej wątpliwej trwałości)? Czy sam wosk pozniej zakonseruje to na tyle by nie szła jakas rdza czy cuś innego ? Ja na progach w mojej Lali mam dosc duzo takich rys i boje sie troszkę je ruszac :/

Tak czy siak pięknie Ci dziękuję za odpowiedz. Poszukam tych Turtli :) i Sonaxów :) Może będą lepsze ....

Pozdrawiam

Tytuł:

Avalanche pisze:

Co mogę doradzić?

A co myslicie o produktach marki Mothers (krok 1, 2 , 3 i wosk) albo o produktachMeguiars? Godne polecenia? Jak długo wosk trzyma sie na aucie?

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Co do tych marek wyżej, to nie znam.

Jeżeli masz drobne rysy do usunięcia/zamaskowania (zwykle raczej te pasty robią to drugie ;) ), najlepiej byłoby użyć najpierw lekkościernej w danym, a potem jakiejś kompatybilnej z nią pasty do polerowania na całość karoserii.

Wbrew reklamom żadna nie usunie rys widocznych z ponad pół metra ;)
Tu trzeba by fachowca z polerką lub dobrego warsztatu.

Tytuł:

Suzuki: Swift
Osobiście na swoim swifcie i fiacie seicento używam tego http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=274, jestem zadowolony, dość długo się utrzymuje na lakierze :-)

Tytuł:

Minog pisze:
Osobiście na swoim swifcie i fiacie seicento używam tego http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=274, jestem zadowolony, dość długo się utrzymuje na lakierze :-)

No to cacko też chyba dosc fajne . W opisie jest inf , że przyciemnia kolor - hmmmm moja Lala jest biała więc osobiście wolałabym by pogłębił mi kolor a nie go przyciemnił więc bede musiała dopytac czy to cacko nadaje sie na biały kolor. ;)

Dzięki za wszystkie chęci odpowiedzi i posty ma się rozumiec ;)

Wesołych Świąt Koledzy i Koleżanki

P.S. Jakby cosik poddawajcie jeszcze pomysły co do zestawow past polerujacych i wosków bo mnie czeka gruntowny wiosenny szał na Lali . Zwłaszcza , że na rancie drzwi odprysł mi lakier i widac juz cyne wiec chyba bede musiała tez lakier zaprawkowy zapodac a potem cała zabawa z pastami polerskimi i woskiem :)

Tytuł:

Suzuki: Swift
Moim zdaniem nie ściemnia lakieru, ale głębia koloru jest obłędna :-)

Tytuł:

Minog pisze:
Moim zdaniem nie ściemnia lakieru, ale głębia koloru jest obłędna :-)

To ja chce mieć ten OBŁĘD u siebie :) Za trzy tygodnie zaczynam szał polerki

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00