Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 28-06-2025, 03:20

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość

Mam problem z automatyczną skrzynią biegów w swifcie1, 3 z 2008 roku. Samochodzik ma przejechanie niecałe 40 tyś., zatrzymując się trzymając nogę na hamulcu przez jakiś czas auto szarpie do przodu chcąc ruszyć, po chwili się uspokaja. Byłem z tym w aso suzuki ale fachowcy nie potrafią jednoznacznie określić przyczyny (na moje oko boją się podjąć decyzji ponieważ sami się przyznali , że nie mieli jeszcze na warsztacie automatu w swifcie). Jest to skrzynia mechaniczna z elektronicznym sterowaniem i myślę, że problem tkwi w jakimś przekazniku, który steruje sprzęgłem, ale nie jestem fachowcem. Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem lub wie w czy rzecz ?

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Tu może być kłopot z odpowiedzią, bo w Polsce te wersje nie były nigdy sprzedawane. Nawet w Niemczech, ZTCW, tylko przez krótki czas.
Nawet duży serwis rzeczywiście mógł nigdy czegoś takiego u nas nie widzieć.
Spróbuj zorientować się czy nie masz gdzieś dobrego serwisu skrzyń automatycznych i zautomatyzowanych, albo ostatecznie sprawdź co powiedzą w Toyocie. W Corolli były montowane podobne skrzynie.

Tytuł:

Będzie kłopot... usterkę samej skrzyni zapewne naprawią Ci w warsztacie automatów, o który generalnie wcale nie jest łatwo... gorzej, gdy padła elektronika, bo do tego jest potrzebny program serwisowy Suzuki :idea:

Ja bym zadzwonił do SMP i tam ustalił, gdzie najlepiej udać się z taką usterką przedstawiając jednocześnie, co powiedzieli Ci w "Twojej" stacji. W kwestii pomocy technicznej z ramienia Suzuki Motor Poland mam osobiście bardzo dobre doświadczenia :roll:

Tytuł:

Dzięki za pomocne informacje.

Tytuł:

Do SMP napisałem ale na razie brak odzewu, w Toyocie też byłem i mieli faktycznie podobne problemy ale u nich komputer pokazywał w czym jest problem. Ogólnie stawiają na silownik lecz się nie podejmują rozbiórki. Mój zaufany mechanik się tego podejmie ale potrzebny mu service manual do swift i tu pytanie czy ktoś takowych posiada i czy byłby skłonny się nim podzielić.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Instrukcje serwisowa do Swifta mozesz sciagnac z sieci...

Odpowiedni link znajdzesz w dziale FAQ

[quote="Michals"]Mam problem z automatyczną skrzynią biegów w swifcie1, 3 z 2008 roku. ...quote]

Właśnie kupiłem takiego swifta z 2006 r - te skrzynie trzeba kalibrować minimum co 20 tys. km możliwe że sama kalibracja załatwi problem, a jeżeli nie to konieczność wymiany sprzęgła u mnie widziałem po FV było wymianiane już po 30 tys km. w ASO Nowy Targ a skrzynia kalibrowana co roku w serwisie w Nowym Targu ale na pierwszy serwis właściciel jechał do Krakowa bo w Nowym Targu nie mieli nawet programu do kalibracji skrzyni . Zaleca się żeby podczas dłuższych postojów przestawiać dzwignię z D na N co podobno wydłuża życie sprzęgła.

Pozdrawiam

Tytuł:

Dzieki za info bo temat jeszcze nie jest załatwiony.
Tak dla potwierdzenia proszę o info czy Twój Swift pochodzi z krajowego salonu czy z prywatnego importu - z tego co piszesz wnioskuję, że z krajowego. Pytam dla tego, że Suzuki Motor Polska powiedziało mi że nie sprzedali żadnego egzemplarza z tą skrzynią w Polsce. :|

Tytuł:

Michals pisze:
Dzieki za info bo temat jeszcze nie jest załatwiony.
Tak dla potwierdzenia proszę o info czy Twój Swift pochodzi z krajowego salonu czy z prywatnego importu - z tego co piszesz wnioskuję, że z krajowego. Pytam dla tego, że Suzuki Motor Polska powiedziało mi że nie sprzedali żadnego egzemplarza z tą skrzynią w Polsce. :|

Tak oczywiście z importu ze Szwajcarii niestety te skrzynie nie były oferowane na rynek polski. Poprzedni właściciel rekomendował gwarancję w kraju i serwisował go systematycznie dlatego serwis w Nowym Targu musiał się oswoić z obsługa tej skrzyni ale i tak podczas pierwszego przeglądu odesłano go do Krakowa bo nie mieli oprogramowania do kalibracji.
Obecnie sam jestem pełen obaw jak długo ta skrzynia pociagnie autko ma 36 tys. udokumentowanego przebiegu.

Tytuł:

Raz jeszcze dzięki za info. Serwis w Zabrzu, który mi nie pomógł własnie został zamknięty ale na to miejsce oworzyli mi nowy w Gliwicach więc teraz mam na miejscu i w czwartek suza jest umówiona do nich. Na szczęście okazało się że pracuje tam gość którego znam jeszcze z serwisu Peugeota a oni mieli trochę zautomatyzowanych wynalazków.

Tytuł:

Michals pisze:
Raz jeszcze dzięki za info. Serwis w Zabrzu, który mi nie pomógł własnie został zamknięty ale na to miejsce oworzyli mi nowy w Gliwicach więc teraz mam na miejscu i w czwartek suza jest umówiona do nich. Na szczęście okazało się że pracuje tam gość którego znam jeszcze z serwisu Peugeota a oni mieli trochę zautomatyzowanych wynalazków.

Będę wdzięczny za informację jak problem zostanie rozwiązany co było jego przyczyną i czy w ogóle dało się go rozwiązać niestety o problemach z tymi skrzyniami w suzuki swift nie ma nigdzie żadnych informacji - nad czym ubolewam. U mnie obecnie skrzynia działa bardzo ładnie tylko pytanie jak długo przy ruszaniu pod górkę lubi przygrzać sprzęgło co czuć a była co roku kalibrowana i autko pełza tylko na wstecznym na pierwszym biegu niestety nie co podobnie nie jest prawidłowym zachowaniem ale skoro była kalibracja nic z tym nie robię.

Tytuł:

Temat został rozwiązany w zeszły czwartek - nowy serwis Suzuki jaki został otwarty w Gliwicach się sprawdził. Z mojej strony padła podpowiedź na temat kalibracji (dzięki) i chłopaki w dwie godzinki opanowali temat wgrywając dodatkowo nowe oprogramowanie - koszt z 10% rabatem 227 PLN.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
:ok:

Tytuł:

Michals pisze:
Temat został rozwiązany w zeszły czwartek - nowy serwis Suzuki jaki został otwarty w Gliwicach się sprawdził. Z mojej strony padła podpowiedź na temat kalibracji (dzięki) i chłopaki w dwie godzinki opanowali temat wgrywając dodatkowo nowe oprogramowanie - koszt z 10% rabatem 227 PLN.

Bardzo mnie cieszy informacja że kalibracja załatwiła sprawę, czytałem że te skrzynie wymagają tej kalibracji co 15 - 20 tys. km co ciekawe serwisy np. Toyoty w ogóle tego nie robią w ramach przeglądów gwarancyjnych a później są problemy ze skrzyniami to chcą wszystko wymieniać za 10 tys. Automaty dla autoryzowanych serwisów to ciągły problem, tym bardziej należy się cieszyć z rozwiązania problemu :D.
A mam pytanie czy Twój swift po puszczeniu pedału hamulca bez dodaniu gazu pełza na D tzn. rusza z miejsca oczywiście na nie pochylonej nawierzchni ? Bo mój jak pisałem pełza tylko na R a na D żeby ruszył trzeba mu dodać gazu i to z wyczuciem bo jak się trochę mocniej depnie to rusza z ostrym mieleniem kołami.

Tytuł:

Nasz i na D i R po puszczeniu hamulca, jak to ładnie napisałeś pełza bez wciskania gazu ale tylko na płaskim, jak jest troche pod górkę to już nie pełza.
Z gazem trzeba faktycznie delikatnie bo jak się przesadzi to pali gume.

Tytuł:

Michals pisze:
Nasz i na D i R po puszczeniu hamulca, jak to ładnie napisałeś pełza bez wciskania gazu ale tylko na płaskim, jak jest troche pod górkę to już nie pełza.
Z gazem trzeba faktycznie delikatnie bo jak się przesadzi to pali gume.

Dziękuję za informację. Czyli u mnie jednak nie do końca jest dobrze skalibrowana skrzynia mimo że podczas tych 36 tys. przebiegu była 5 razy kalibrowana na każdym przegladzie i chyba ją przekalibrowali :).

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00