Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-06-2025, 23:10

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kilka pytań

Witajcie
Siostra zakupiła właśnie swifta 1,3 5d z 2008 r sprowadzony z francji. Mam w związku z tym kilka pytań swift to wersja premium (radio, klima automatyczna, halogeny, podgrzewane fotele i lusterka). Swift ma antentkę z tyłu więc jest chyba japończykiem.

1. Niestety jest tylko jeden kluczyk a jest to system kessy (system bezkluczykowy) . Koszt dorobienia tego w salonie to ponad 1400 zł ! Czy ktoś może doradzić gdzie da się to zrobić taniej ? Ewentualnie, czy mogę odkupić od kogoś kto skasował swifta kluczyk i przekodować ?

2. Druga sprawa, to próbuję ustalić jaka jest konkretna wersja tego silnika ? Z tego co wiem jest kilka wersji tego silnika 1.3, które ciut się od siebie róznią i chciałbym poznać szczegóły.

3. Czy ktoś ma instrukcje obsługi po polsku albo angielsku w pdfie bo niestety po angielsku nie za bardzo sprechamy ;)

4. Nie działa podgrzewanie tylnej szyby (po kliknięciu przycisku dioda się nie pali) ? Na elektrodzie radził ktoś, że albo nitki na szybie są przerwany albo kabel ale wszystko wygląda w porządku. Może to bezpieczniki ?

5. Gdzie są w swifcie bezpieczniki ? Próbowałem coś zrozumieć z książki ale zrozumiałem tylko obrazki i wydaje mi się, że są gdzieś pod kierownicą ale podobno jeszcze też w innych miejscach ?

To chyba na razie tyle jeśli chodzi o moje wątpliwości.

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Slayer pisze:
Swift ma antentkę z tyłu więc jest chyba japończykiem.

Na to wygląda.

Cytuj:
1. Niestety jest tylko jeden kluczyk ..

Dziwne. Poprzedni właściciel zgubił?
Trudna sprawa. Nawet przekodowanie może kosztować parę setek.

Cytuj:
Z tego co wiem jest kilka wersji tego silnika 1.3, które ciut się od siebie róznią i chciałbym poznać szczegóły.

Skąd ten pomysł, że sa różne wersje :?: :?:
M13A to M13A, chyba że masz diesla, to Z13DT czy jakoś tak.

Cytuj:
Czy ktoś ma instrukcje obsługi po polsku albo angielsku w pdfie bo niestety po angielsku nie za bardzo sprechamy ;)

Jeszcze raz, powoli :lol:

Cytuj:
Może to bezpieczniki ?

Duża szansa. Poszukaj na forum, coś o bezpiecznikach chyba też było.

Avalanche pisze:

Cytuj:
Z tego co wiem jest kilka wersji tego silnika 1.3, które ciut się od siebie róznią i chciałbym poznać szczegóły.

Skąd ten pomysł, że sa różne wersje :?: :?:
M13A to M13A, chyba że masz diesla, to Z13DT czy jakoś tak.

W takim razie ktoś ze znajomych mi źle powiedział

Avalanche pisze:
Cytuj:
Czy ktoś ma instrukcje obsługi po polsku albo angielsku w pdfie bo niestety po angielsku nie za bardzo sprechamy ;)

Jeszcze raz, powoli :lol:
było.

Wróć, źle napisałem. Tak jak mówiłem mamy instrukcję, ale francuską i chodziło mi o to, że po francusku (a nie tak jak napisałem po angielsku) nie rozumiemy. Angielski jest jak najbardziej wskazany

[/quoet]

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Allegro (kilka jest, np. http://www.allegro.pl/item928659173_suz ... model.html )
lub po ang. może tu:
http://rapidog.com/suzuki-swift-manual-rapidshare.html

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ad1. Niestetu to moze byc problem zeby dorwac taniej. Ale czego sie obawiasz ze zgubisz ? Czy zostawisz w samochodzie i sie zamkna? Ja tez tak mialem ze dostalem tylko jeden kluczyk bo drugiego "nie bylo". Aczkolwiek zalozylem alarm i dostalem dwa piloty. To tak na wszelki wypadek jakbym zamknal kluczyki.

Ad3. Watpie aby link jeszcze byl aktywny ale sprobuj (bo mam zablokowana strone) http://www.sendspace.pl/file/uWGv4nzU/

Ad5. Moj (z Niemiec prod. Wegry) bezpieczniki ma w "puszce" obok akumulatora

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

W Stanach nie ma Swifta.
Na Allegro są oryginalne polskie instrukcje w cenie 40-60 zł, więc co za problem?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiem wiem, pomysalem drugi raz :) i wyedytowalem posta. A ze mialem zapisane w ulubionych to wkleilem ;] sry ... musiales zaczac pisac odpowiedz jak edytowalem :)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

OK, no problemo.
W Kanadzie jest coś pod nazwą Swift Plus, czyli Chevrolet Aveo, więc uwaga na amerykańskie instrukcje do Swifta ;)

Tytuł:

Mam prośbę, czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie i zaznaczyć, który bezpiecznik powinienem wymienić ponieważ nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby (nie pali się nawet dioda) a książką którą zamówiłem jeszc nie doszła do mnie.
Z góry dizęki

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00