Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-06-2025, 23:03

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: suzuki po zimie

witam ! dzisiaj odważyłam się umyć moje auto (suzuki swift mk 6) po prawie 3 miesiącach przerwy (zima!) i niestety to co zobaczyłam zmartwiło mnie a mianowicie napis suzuki swift i logo suzuki na tylnej klapie są całe w takie białe plamki - zastanawiam się czy tylko u mnie coś takiego wyszło po zimie, co to jest (domyślam się że to z nadmiaru wilgoci) i czy można to jakoś skutecznie usunąć ??? a przy okazji pozdrawiam wszystkich posiadaczy tej marki ;)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Sól?
Nie wiem co poradzić :niewiem:

Na pewno nie ma co drapać, nawet szmatką. Może jakiś środek czyszczący do plastiku w postaci pianki - spryskujesz, czekasz jakiś czas i delikatnie wycierasz, albo lepiej spłukujesz i wycierasz

Pomimo pogody ja regularnie spłukiwałem sól myjką ciśnieniową, przynajmniej z nadwozia, kół i nadkoli.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziwię się jak można nie myć auta przez 3 m-ce, zwłaszcza w zimie, gdzie na aucie osiada masa żrącej soli :szok:

Proponowałbym spróbować delikatnie szmatką z Cifem. Porysować, nie porysujesz, a może akurat się uda. Mnie ten środek, jeśli chodzi o auto, już nie raz zadziwił :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie ma co nie myc auta przez cala zime, sol zbiera sie masakrycznie na karoserii i pozniej wychodza roznego rodzaju rzeczy. Kiedy temperatura jest taka jak teraz >0 to odrazu smignac i umyc. Choc warto to robic czesciej nawet kiedy temp nie jest za duza na minusie. No tylko trza pamietac rzeby przetrzec uszczelki i gumy wycieraczek. W miare mozliwosci odmrazaczem spryskac i przetrzec auto jak juz zamarzlo wsio.

Tytuł: suzuki po zimie

Kitza ! dzięki za dobrą radę - Cif faktycznie rozwiązał mój problem :D auta nie myłam ze względu na mrozy w nocy, u mnie dopiero drugą noc temperatura oscyluje w okolicach 0 a moje auto garażuje niestety na dworze, teraz po Waszych tekstach wiem że to było głupie ale cóż człowiek uczy się na błędach : najważniejsze że pomogło_jeszcze raz dzięki za rady :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00