Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-06-2025, 23:13

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Witam Wszystkich Serdecznie!

Mam mały problem z moim suzuki, a mianowicie przy ruszeniu z jedynki na dwójkę mam dziwne wrażenie że szarpie jest to odczuwalne szczególnie jak jest zimny silnik. A robię to delikatnie i dalej szarpie co jest tego powodem?
Mam drugi samochód Opla i nie ma takiego problemu, czy po prostu suzuki tak mają. Macie też taki problem? Może jest na dotarciu jeszcze i dlatego tak się zachowuje. Przebieg 1.800km!

Pozdrawiam
Obrazek

Ostatnio zmieniony 08-04-2009, 10:49 przez Arnold_007, łącznie zmieniany 4 razy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam kolegę! Czy silnik się dławi w momencie jak zmieniasz z jedynki na dwójkę? Być może przyczyną Twojego problemu jest bardzo lekko działające sprzęgło w Swifcie. Nie wiem jak jest w Twoim Oplu, ale ja przesiadłem się do Suzuki z Łady więc wyczucie sprzęgła wymagało przejechania kilku kilometrów:-)

Tytuł:

Witam!

Silnik nie dławi się, ja mam wrażenie że to jest wina sprzęgła chodzi lekko i ma mały skok tzn. od razu bierze nie mogę się przyzwyczaić w oplu mam znowu wysoko i nie mam tam problemu żadnego. Może rzeczywiście jest to
wina nie dotarcia bo jak jadę w dalszą podróż i jest zagrzany silnik już tak nie szarpie musi się widocznie to wszystko ułożyć i dotrzeć dziękuje z góry za informacje! A tak na marginesie to w suzuki wszystko chodzi delikatnie typowy samochód dla kobiety!!!

Pozdrawiam

Tytuł:

Ja tez sie wogole do sprzegla przyzwyczaic nie moge! Pare razy mi nawet zgasl. Nie moge wyczuc tego sprzegla.

Tytuł:

No dziwne to sprzęgło jest. Żaden samochód mi tak wcześniej nie szarpał. Dzisiaj troszkę jeżdziłem i robię tak:
Jadę sobie suzuki i bardzo pomału puszczam sprzęgło z jedynki na dwójkę i jest już ok. Ale jak się zapomnę to mi znowu szarpie, trzeba po prostu jezdzic i jeżdzic i się przyzwyczaić do tego sprzęgła nic nie poradzimy ten typ tak ma jak to mechanicy pięknie mówią. Tak to suzuki jest świetnym samochodem i wszystko jest w porządku.

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sprzęgło jakie jest takie jest :) o dziwo mi nie szarpie ale jak moja kobita jedzie to bój się Boga xD aż mi samochodu żal. Ona bardzo często zmieniała bieg z 1 na 2 praktycznie po ruszeniu, ale kazałem jej troszkę śmignąć na tej jedynce a dopiero chwile później wrzucić dwójkę to od razu lepiej. Jednak do Swifta trze się przyzwyczaić :)

Kobita i tak najbardziej nie lubi pedału gazu bo jak mówi ona nawet go nie wciśnie a "wariat" przyspiesza xD

Tytuł:

Witam!

Fakt kobitki inaczej jezdzą. To prawda dziwnie się jeżdzi tymi swiftami, tak jak mówiłem samochód dla kobiet. Ale lubię nim jeżdzić. Ja to teraz robię tak: Jedyneczka spokojnie dwójeczka i mi już nie szarpie tak strasznie, kwestia przyzwyczajenia. Kazdy samochód inaczej jeżdzi.
Zbiera się super silnik lubi sie kręcic na wyższe obroty.

Pozdrawiam

Tytuł:

Witam. Ja z kolei mam taki problem ( a właściwie moja narzeczona)-nasz "zuziek" to 1,3 ddis. Jeździ dobrze, dopóki ona nie wsiada-to są jej pierwsze dni jazdy po odebraniu prawka. Przy ruszaniu pod górę czasami ostro przypali sprzęgło, a wtedy jej autko gaśnie. Znajomy mówil, ze niektóre auta mają system nie pozwalajacy na spalenie sprzęgła, i jak zujnik wyczuje wysoką temperaturę, to zmniejsza obroty. Tylko czy Suzuki to stosuje? Bo jak wcisnie sprzęgło do końca i doda gazu, to on i tak nie chce wejść na obroty. Dopiero jak się zgasi i na nowo ospali, to wszystko jest ok. Proszę o radę. Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja tam pierwsze slysze o takich stosowaniu czujnikow sprzegla w Suzuki, te sa raczej stosowane w sportowych autach :/ ale moze ktorys z innych forumowiczow bedzie wiedzial cos na ten temat.

Ja wiem tyle ze jak dalem kobicie autko i uczyla sie ruszac na wzniesieniu to wyraznie bylo czuc ze zle operowala sprzeglem i byl charakterystyczny smrodek. Wiec zakladam ze takiego czujnika ni ma

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00