Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 11-07-2025, 21:42

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

infomaniak pisze:
TSRALLY widzę z opisu że twój świstak został wyprodukowany w kraju kwitnącej wiśni a spoono - gdzie twój ? Bo może tu leży problem. Nie żebym się czepiał ale wygląda to troszkę dziwnie. Co do braku synchronizacji wstecznego to zupełnie nie ma problemu. Ale dziwnie bo w mojej książce obsługi piszą że wszystkie biegi są zsynchronizowane - może jakieś zmiany nastąpiły. A może nie biorą pod uwagę wstecznego. No ja tak czy siak przy najbliższej wizycie w serwisie zwrócę na to uwagę. Dzięki za info

instrukcja strona 5-7

-"Wszystkie biegi do przodu są synchroznizowane, co umożliwia łatwe i ciche przełączanie"; juz z tego mozna odczytac mysl autora:wsteczny niesynchronizowany, bo tak by napisali wszystkie biegi synchronizowane
-i w ramce:"Przed włączeniem wstecznego biegu samochód musi być zatrzymany"; tu jak powyżej można ten wniosek wysunąć

na pewno nie robili zadnych zmian, mnie wsteczny tez nie przeszkadza nie wrzucam np na 1 tylko jak mi nie wyszlo (co jest rzadkie) to daje luz porzadnie sprzeglo i jeszcze raz, to tez czasem lewarkiem trzeba wmiare dobry ruch zrobic ale przede wszystkim gleboko sprzeglo) i no przede wszyskim stac a nie jechac

co do tego ze komus zle dziala przelaczanie , mechanikiem nie jestem ale albo system ciegien i linek ma cos nie tak, nie wiem za duzy opor cos sie o cos obciera, cos nienasmarowane? nie wiem na tym sie nie znam, pewnie sytuacja sporadyczna jak narazie wsrod nowych swiftow, ale zawsze mzoe sie zdarzyc

reasumujac ja ten element auta uwazam za jeden z lepszych, bo naprawde fajnie chodzi (nie gumowo jakbym w galarecie grzebal a z takimi sie juz spotkałem wsrod innych marek), precyzyjnie z dobrym czuciem i drogi praowdzeniatez nie sa w sumie długie, szybko mozna "sziftować" :lol:

Tytuł:

panowie wiecie wogole o czym piszecie?? wiecie co to znaczy ze bieg jest nie zsynchronizowany??

Tytuł:
Awatar użytkownika

no ty złośliwy normalnie jesteś TSRALLY :)

Tytuł:

wiem ze nie dotyczy synchronizacji ale pisze do tego ze ja przynajmniej w swoim zyciu nie widzialem auta ktore mialoby zsynchronizowany wsteczny bieg - dlatego tez zapytalem czy wiecie co to znaczy zsynchronizowany bieg...

Tytuł:

wsteczny to inna bajka, tego sie nie czepiam, zreszta w subaru mojego chłopa też jest problem ze wstecznym... własnie dałam autko koleżance, żeby oceniła czy wszystko według niej ze skrzynią jest w porządku....miała podobne odczucia jak moje, coś z przełożeniem jest nie tak, ona poczuła się jakby kierowała autobusem, a nie autkiem nówką-sztuką :niewiem:

Tytuł:
Awatar użytkownika

MarcinKRK pisze:
wiem ze nie dotyczy synchronizacji ale pisze do tego ze ja przynajmniej w swoim zyciu nie widzialem auta ktore mialoby zsynchronizowany wsteczny bieg - dlatego tez zapytalem czy wiecie co to znaczy zsynchronizowany bieg...

Proponuję przejechać się np. audi...(może być stare...np1987...) i temat istnienia synchronizacji wstecznego biegu sam się rozwiąże.......... ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

MarcinKRK pisze:
..... ja przynajmniej w swoim zyciu nie widzialem auta ktore mialoby zsynchronizowany wsteczny bieg - dlatego tez zapytalem czy wiecie co to znaczy zsynchronizowany bieg...

A wystarczylo zapytac google :?
Aut ze skrzynia z synchronizowanym wstecznym biegiem jest calkiem sporo.

Np. : Renault Trafic, VW Crafter, Land Rover Freelander, Renault Laguna 2.0 dCi ze skrzynia PK4, Renault Mégane-Modus-Scénic z silnikiem 1.5 dCi 105 KM z 6-biegowa skrzynia TL4, Mitsubishi Carisma 1.9 DI-D, Lancia Lybra 2,4 JTD, Ford Mondeo 1.8i 16V Ambiente 4D ......... i jeszcze pare by sie znalazlo :P

Tytuł:

u mnie wsteczny też raz wejdzie OK, raz do połowy, raz coś puknie. Poza tym też 1 bieg czasem mi się blokuje. Dziwne jest to dla mnie trochę w nowym aucie. Szczególnie jeśli chodzi o 1 bieg. Czy może to być kwestia niedotarcia jeszcze skrzyni biegów?

Mam jeszcze pytanie dotyczące hamulców. Jak pojeżdżę chwilę i zaparkuję to dziwnie śmierdzą nie wiem czy to klocki czy tarcze. Czy u was też tak było na początku?

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Skrzynia się układa.

Co do hamulców, to jaki masz przebieg?

Tytuł:

100 km na liczniku :)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Więc to normalne. :)
W zależności od stylu jazdy i warunków przez pierwsze kilkaset (pewnie max. 500 km) wypalają się różne środki konserwujące itd. z fabrycznego montażu.
Skrzynia będzie się dłużej układać.

Tytuł:

Dzięki za informację. Wiem, jestem trochę przewrażliwiona na jego punkcie :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

jm pisze:
100 km na liczniku :)

:lol:
Czego sie wiecej spodziewac ?
Auto sie dociera ( choc wiekszosc elementow jest dotarta fabrycznie ).
Nie ma sie czym przejmowac :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00