Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 13-07-2025, 00:31

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Chciałem przedstawić mój sposób na modyfikację oryginalnych progów w Suzuki Grand Vitarze II. Jak chyba każdy wie oryginalne progi w przedniej części są zrównane z nadkolem co wyklucza montaż (swoją droga bardzo ładnych) oryginalnych sztywnych chlapaczy. W moim przypadku takie chlapacze były zamontowane tylko z tyłu. Co prawda można kupic chlapacze gumowe które da sie zamocowac bez jakichkolwiek przeróbek, ale te nigdy mi się nie podobały. Wracając do tematu na zdjęciach poniżej można zobaczyć efekt przerobionych progów w taki sposób aby udało sie zamontowac na przednich nadkolach sztywne chlapacze. w tym celu odkręciłem oryginalne progi wraz z mocowaniami od podłużnic (inaczej niestety się nie dało) i zgodnie z instrukcją zawartą w zestawie zamontowałem chlapacze. Następnie wiertłem o średnicy 6mm delikatnie nawierciłem główki nitów ktorymi zamocowano plastikowy element z przodu progu. W sumie mamy 5 nitów (3 od góry i 2 na dole). Po nawierceniu główki nitów odpadają i mozemy bez problemu zdjąć plastik. Kolejny etap to prowizoryczne przyrecenie progu do auta i nałożenie plastikowego elementu na próg tak aby znajdował sie możliwie blisko chlapacze (u mnie odstęp wynosi około 3mm). Zaznaczamy na progu miejsce na otwory i po odkręceniu progu wiercimy je i nitujemy plastik nitami zrywalnymi o średniocy 5mm. Na koniec przykręcamy całość do auta i te same czynności wykonujemy z drugiej strony.
Dokładne zdjęcia efektów pracy zamieszczam poniżej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam nadzieje ze opis komuś się przyda :)

Tytuł:

No ładnie.Tylko jak wjedziesz na krawężnik ccofając to go urwiesz! :!:

Tytuł:
Awatar użytkownika

na tak wysokie krawezniki nie bede wjeżdzac :P a tak poważnie myśle że nie bedzie tak źle

Tytuł:
Awatar użytkownika

A propos chlapaczy to dziś miałem przyjemność zaryć chlapaczami, wjeżdżałem na polną drogę, był uskok ....
Ale przechodząc do setna, te chlapacze popychają plastikową osłonę a ona błotnik i tak się zastanawiam czy te szczeliny między błotnikiem a drzwiami to w normie mam czy może nabroiłem ;) ???
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja nie widze tu nic niepokojącego

Tytuł:
Awatar użytkownika

No bardzo ładne, tylko po co w GV takie coś jak trzeba już przy krawężniku uważać.... Jakoś mi nie leżą wszelkie przeróbki które, robią z tego samochodu bulwarówkę. Sorry, ale GV ma bardziej terenowe korzenie i ja zawsze będę patrzył w tym kierunku. Dla mnie nawet progi są zbyteczne.

Tytuł:
Awatar użytkownika

pawel-foto pisze:
No bardzo ładne, tylko po co w GV takie coś jak trzeba już przy krawężniku uważać.... Jakoś mi nie leżą wszelkie przeróbki które, robią z tego samochodu bulwarówkę. Sorry, ale GV ma bardziej terenowe korzenie i ja zawsze będę patrzył w tym kierunku. Dla mnie nawet progi są zbyteczne.

Dla mnie vitara nie służy do jazdy po polach a po normalnych prostych drogach dlatego takie chlapacze w zadnym razie mi nie przeszkadzaja. Widziałem że można kupić zwykłe gumowe ale sobie bym takich nie załozył bo są bzydkie. Progi bardzo ładnie do niej pasują, ale wszystko to kwestia gustu a o tym się nie dyskutuje :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00