Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 22-05-2019, 08:25

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 02-05-2019, 09:03 
Offline

Rejestracja: 16-01-2019, 07:37
Posty: 13
Witam.
Dotychczas przy odpalaniu silnika wyświetlacz na którym pokazuje godzine, temperature, spalanie lekko przygasał gdy się zapalało. Obecnie od kilku dni gaśnie całkowicie przy odpalaniu-po czym normalie świeci.. Czy może być to objaw kończącego się akumulatora/alternatora/rozładowania? Jak to sprawdzić i czy lepiej nie odłączać klemy bo może się zablokować radio?
Pozdrawiam


Na górę
Post: 02-05-2019, 15:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23-12-2016, 18:49
Posty: 169
Lokalizacja: śląsk
Suzuki: 1,6 benzyna 4x4
Witam, podłącz woltomierz i sprawdź wskazania podczas "odpalania silnika".
Jeśli nie masz takiej możliwości podjedź na jakiś warsztat, za kilkanaście zł sprawdzą akumulator i alternator :)
Objaw gaśnięcia kontrolek przy odpalaniu to może być koniec akumulatora, słaby styk na kabelkach ale w którym miejscu to już do elektryka bo na odległość nie da rady :( a zgadywanie niema sensu.
Nie widzę potrzeby odłączania klem akumulatora, a radio się nie zablokuje (tak tu doczytałem, moje się nie blokuje)
Jak naprawisz to napisz co było :D

_________________
sedici 4x4 1,6 benzyna 120 kucyków


Na górę
Post: 06-05-2019, 10:44 
Offline

Rejestracja: 16-01-2019, 07:37
Posty: 13
Sprawdzili mi miernikiem i powiedzieli że aż "za dobrze ładuje".
Ale wychodzi też komunikat "zepsuty-wymień".
Zatem mam 12V 460A 50Ah
to czy mogę go wymienić na
12V 510A 54Ah czy to w czymś koliduje?


Na górę
Post: 06-05-2019, 10:48 
Offline

Rejestracja: 16-01-2019, 07:37
Posty: 13
Dodam jeszcze że na klemach był "niebiesko-zielony" osad i po przeczyszczeniu samochód "kręci" a nie od razu odpala


Na górę
Post: 06-05-2019, 12:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23-12-2016, 18:49
Posty: 169
Lokalizacja: śląsk
Suzuki: 1,6 benzyna 4x4
Spokojnie możesz zamontować nawet 60Ah.
Przypilnuj aby przy wymianie wyczyścili styki akumulatora oraz klemy i posmarowali je wazeliną bezkwasową lub co tam będą mieli do tych celów aby klemy nie pokrywały się "osadem" - śniedziały, bo to pogarsza styk elektryczny i elektryka "fiksuje" :szok:
Ile lat ma ten Twój akumulator "zepsuty-wymień", zapewne dostałeś wydruk z pomiarów, co tam jeszcze pisało ?
Mi od trzech lat miernik podpowiada "zepsuty wymień" akumulator ma 65 procent "życia" przy niewielkim przymrozku i 6 lat na klemach :) a silnik zapala bez problemu nawet w czasie mrozu, ale to nie jest reguła i mam "rękę na pulsie" a dokładniej przyrządy do sprawdzania :D

_________________
sedici 4x4 1,6 benzyna 120 kucyków


Na górę
Post: 06-05-2019, 13:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23-12-2016, 18:49
Posty: 169
Lokalizacja: śląsk
Suzuki: 1,6 benzyna 4x4
q37 pisze:
Dodam samochód "kręci" a nie od razu odpala

viewtopic.php?f=38&t=17421&view=unread#unread

_________________
sedici 4x4 1,6 benzyna 120 kucyków


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl