Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 18-10-2018, 21:55

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: 17-05-2018, 20:45 
Offline

Rejestracja: 19-04-2018, 08:15
Posty: 12
Zakupiłem nową Vitarę 1,6 comfort tzw. golasa. Czy ktoś może opisać metodologię korzystania z licznika A i B, umożliwiającą pozostawienie licznika B tak by pokazywał niezależnie od wyniku z licznika A średnie spalanie na całym dystansie. Każde skasowanie licznika kilometrów i średniego spalania w liczniku A powoduje automatyczne kasowanie danych o spalaniu w B. Efektem jest ten sam wynik spalania dla pierwszych kilometrów w liczniku A i w B dla 2000 km?


Na górę
Post: 17-05-2018, 22:00 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1365
Liczniki możesz mieć 2, spalanie1 -tak z pamięci.
Masz auto nowe, czytaj instrukcję.


Na górę
Post: 19-05-2018, 12:29 
Offline

Rejestracja: 15-07-2015, 16:48
Posty: 227
Liczniki A i B liczą tylko przebieg. Spalanie to oddzielny licznik, który działa niezależnie od nich.


Na górę
Post: 19-05-2018, 14:19 
Offline

Rejestracja: 19-04-2018, 08:15
Posty: 12
MS pisze:
Liczniki możesz mieć 2, spalanie1 -tak z pamięci.
Masz auto nowe, czytaj instrukcję.

Czytałem, próbowałem kasować licznik A na każdej z trzech opcji 1) Manualnie, 2) LicznikA, 3)Po zatankowaniu paliwa, za każdym razem skasowaniu ulegają obydwa liczniki a nie jeden z nich. Może ktoś ten temat ma opanowany?


Na górę
Post: 19-05-2018, 14:29 
Offline

Rejestracja: 19-04-2018, 08:15
Posty: 12
krzymo pisze:
Liczniki A i B liczą tylko przebieg. Spalanie to oddzielny licznik, który działa niezależnie od nich.

Zgadza się, można skasować średnie spalanie pozostawiając licznik kilometrów jednak próba skasowania spalania na jednym z liczników kasuje spalanie na drugim.


Na górę
Post: 23-05-2018, 10:22 
Offline

Rejestracja: 16-03-2017, 12:59
Posty: 27
Lokalizacja: Kraków
Legacy2005 pisze:
krzymo pisze:
Liczniki A i B liczą tylko przebieg. Spalanie to oddzielny licznik, który działa niezależnie od nich.

Zgadza się, można skasować średnie spalanie pozostawiając licznik kilometrów jednak próba skasowania spalania na jednym z liczników kasuje spalanie na drugim.


Czytaj ze zrozumieniem, nie ma czegoś takiego jak spalanie na drugim.

_________________
https://youtu.be/mOshp_5e3rU
https://youtu.be/6zVP3QXOBqg


Na górę
Post: 23-05-2018, 21:25 
Offline

Rejestracja: 19-04-2018, 08:15
Posty: 12
aaannnd pisze:
Legacy2005 pisze:
krzymo pisze:
Liczniki A i B liczą tylko przebieg. Spalanie to oddzielny licznik, który działa niezależnie od nich.

Zgadza się, można skasować średnie spalanie pozostawiając licznik kilometrów jednak próba skasowania spalania na jednym z liczników kasuje spalanie na drugim.


Czytaj ze zrozumieniem, nie ma czegoś takiego jak spalanie na drugim.

W poprzednich moich autach obydwa liczniki wykorzystywałem w sposób następujący:
- licznik A kasowałem przy tankowaniu, km - 0, śr. spalanie - 0. Przed skasowanie pokazywał przejechany dystans np. 100 km i wynikające z przebiegu śr. spalanie/100 km, np. 6.1l,
- licznik B pozostawał nie skasowany i pokazywał całkowity dystans od poprzedniego kasowania np. 5k km i śr. spalanie 5,5 l/100 km,

Teraz pytanie: w jaki sposób ustawiać dwa liczniki aby ich użyteczność była jak opisałem powyżej chyba, że nie ma takiej możliwości, co można wywnioskować czytając ze zrozumieniem Twoją odpowiedź.


Na górę
Post: 24-05-2018, 00:39 
Offline

Rejestracja: 04-12-2016, 19:12
Posty: 180
Lokalizacja: małopolska
OK, powiedzmy więc tak: możesz to założyć, że w sumie są 4 liczniki. Rzeczywisty licznik kilometrów, chwilowe liczniki A i B oraz licznik spalania.
Na pierwszy oczywiście nie masz wpływu. Trzy pozostałe możesz wyzerować wedle życzenia. Niezależnie od siebie.

Owszem możesz także w opcjach wybrać takie ustawienie że zerowanie licznika A równocześnie zeruje średnie spalanie. Możesz, ale nie musisz.

Średnie spalanie nie jest "częścią licznika". to osobna, niezależna (choć powiązana) informacja.

_________________
Vitara 1.6 Premium 4WD


Na górę
Post: 24-05-2018, 07:05 
Offline

Rejestracja: 19-04-2018, 08:15
Posty: 12
igi pisze:
OK, powiedzmy więc tak: możesz to założyć, że w sumie są 4 liczniki. Rzeczywisty licznik kilometrów, chwilowe liczniki A i B oraz licznik spalania.
Na pierwszy oczywiście nie masz wpływu. Trzy pozostałe możesz wyzerować wedle życzenia. Niezależnie od siebie.

Owszem możesz także w opcjach wybrać takie ustawienie że zerowanie licznika A równocześnie zeruje średnie spalanie. Możesz, ale nie musisz.

Średnie spalanie nie jest "częścią licznika". to osobna, niezależna (choć powiązana) informacja.

Rozumiem, że jesteś użytkownikiem Vitary Premium z panelem dotykowym, czy jesteś pewien,że zerowanie ''wedle życzenia" można przeprowadzić w wersji Comfort - tu mam tylko dwa pokrętła na liczniku.


Na górę
Post: 24-05-2018, 08:56 
Offline

Rejestracja: 16-12-2016, 19:47
Posty: 623
Panel dotykowy to radio, nie połączony i nie wyświetlający informacji o przebiegach. Wejdź w opcje tam masz sposób kasowania średniego spalania. Przy kasowaniu przebiegu, tankowanie, nie kasuje się

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 24-05-2018, 22:09 
Offline

Rejestracja: 19-04-2018, 08:15
Posty: 12
akir pisze:
Panel dotykowy to radio, nie połączony i nie wyświetlający informacji o przebiegach. Wejdź w opcje tam masz sposób kasowania średniego spalania. Przy kasowaniu przebiegu, tankowanie, nie kasuje się

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Już to sprawdzałem, każda z trzech opcji powoduje skasowanie spalania w licznikach A i B. Dziękuję kolegom za zaangażowanie jednak problemu nie rozwiązałem. Zamykam więc temat i udam się do ASO


Na górę
Post: 25-05-2018, 07:26 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03-08-2006, 11:13
Posty: 10860
Lokalizacja: CB - CIN - CT
Nie ma opcji wyświetlania oddzielnego spalania dla liczników dziennych.
Jest tylko jedno średnie.


Na górę
Post: 25-05-2018, 07:28 
Offline

Rejestracja: 16-12-2016, 19:47
Posty: 623
Dokładnie tak, nie ma średniego spalania dla osobnych przebiegów.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 25-05-2018, 07:29 
Offline

Rejestracja: 16-03-2017, 12:59
Posty: 27
Lokalizacja: Kraków
Równie dobrze możesz zapytać czemu jak zmieniasz ustawienia TPMSa z Comfort na Eco w liczniku A, to czemu się zmienia też w liczniku B.
:sciana:

_________________
https://youtu.be/mOshp_5e3rU
https://youtu.be/6zVP3QXOBqg


Na górę
Post: 25-05-2018, 07:45 
Offline

Rejestracja: 19-04-2018, 08:15
Posty: 12
Avalanche pisze:
Nie ma opcji wyświetlania oddzielnego spalania dla liczników dziennych.
Jest tylko jedno średnie.

Powracając to tematu, jeżeli jest jedno średnie spalanie dla dwóch rożnych przebiegów to jest to bezużyteczna funkcja. Średnie spalanie dla 100 km i 10K km nie może być identyczne.


Na górę
Post: 25-05-2018, 07:59 
Offline

Rejestracja: 04-12-2016, 19:12
Posty: 180
Lokalizacja: małopolska
Legacy2005 pisze:
Powracając to tematu, jeżeli jest jedno średnie spalanie dla dwóch rożnych przebiegów to jest to bezużyteczna funkcja. Średnie spalanie dla 100 km i 10K km nie może być identyczne.

Chłopie. Obudź się! błagam!
ONO NIE JEST DLA ŻADNYCH LICZNIKÓW.

Średnie spalanie liczone jest NIEZALEŻNIE, i liczone od momentu wyzerowania licznika SPALANIA, a nie kilometrów.

A JEŚLI chcesz żeby te informacje były ze sobą powiązane, to możesz ustawić reset licznika spalania wraz z zerowaniem licznika A.

Rozrysować? :sciana: :sciana:

_________________
Vitara 1.6 Premium 4WD


Na górę
Post: 25-05-2018, 08:16 
Offline

Rejestracja: 16-12-2016, 19:47
Posty: 623
Masakra ;]

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 25-05-2018, 11:12 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 2994
Lokalizacja: Kwidzyn
igi pisze:


Rozrysować? :sciana: :sciana:


Rozrysuj :] :skoczek: :skoczek: :)) :czyta:

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Post: 25-05-2018, 12:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08-06-2017, 06:45
Posty: 589
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Wydaje mi się, że to wszystko jest opisane w instrukcji :zakrecony:

_________________
Vitara 1.6 AT AllGrip Savanna Ivory/Black
Obsesyjny wielbiciel automatycznych skrzyń biegów


Na górę
Post: 25-05-2018, 15:14 
Offline

Rejestracja: 15-07-2015, 16:48
Posty: 227
aaannnd pisze:
Równie dobrze możesz zapytać czemu jak zmieniasz ustawienia TPMSa z Comfort na Eco w liczniku A, to czemu się zmienia też w liczniku B.
:sciana:

A ja mam taki problem: na aktywnym liczniku A włączyłem światła awaryjne. Przełączyłem na licznik B, a światła awaryjne nadal migają. Bez sensu! :lol:


Na górę
Post: 25-05-2018, 15:24 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1365
A mi proszę zamienić te patyki przy zegarach na klawisze w kierownicy :]


Na górę
Post: 25-05-2018, 16:12 
Offline

Rejestracja: 19-04-2018, 08:15
Posty: 12
igi pisze:
Legacy2005 pisze:
Powracając to tematu, jeżeli jest jedno średnie spalanie dla dwóch rożnych przebiegów to jest to bezużyteczna funkcja. Średnie spalanie dla 100 km i 10K km nie może być identyczne.

Chłopie. Obudź się! błagam!
ONO NIE JEST DLA ŻADNYCH LICZNIKÓW.

Średnie spalanie liczone jest NIEZALEŻNIE, i liczone od momentu wyzerowania licznika SPALANIA, a nie kilometrów.

A JEŚLI chcesz żeby te informacje były ze sobą powiązane, to możesz ustawić reset licznika spalania wraz z zerowaniem licznika A.

Rozrysować? :sciana: :sciana:

Bardzo proszę, o guzikologie, po sprawdzeniu potwierdzę jaki będzie efekt, z góry dziękuję


Na górę
Post: 25-05-2018, 16:25 
Offline

Rejestracja: 16-12-2016, 19:47
Posty: 623
Ale efekt czego? Nie ma średniego spalania ten samochód, powiązanych z przebiegiem A lub B

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 25-05-2018, 17:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29-03-2015, 13:42
Posty: 739
Legacy2005 pisze:
Zamykam więc temat


Spróbuj jeszcze raz, chyba nie domknąłeś bo dalej tu piszą.

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Na górę
Post: 25-05-2018, 20:31 
Offline

Rejestracja: 19-04-2018, 08:15
Posty: 12
FINIS


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl