Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 19-05-2019, 15:44

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: 07-03-2016, 10:35 
Offline

Rejestracja: 21-01-2015, 00:23
Posty: 23
Lokalizacja: Śląsk
Suzuki: SX4 S-Cross
Sprawdź uszczelki przy drzwiach. Czasami zawirowania powietrza mogą spowodować że dochodzą do kabiny bliżej niezidentyfikowane dźwięki.


Na górę
Post: 14-04-2016, 20:00 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
Problem wreszcie rozwiązany :)

Chcecie krótką czy długą wersję?

OK, niech będzie krótka: dźwięk pochodził z wału napędowego (mam wersję Allgrip) - coś było nie tak z mocowaniem wału po środku samochodu (jest tam podpora wału). Przeczyszczone, przesmarowane, poskładane do kupy jak należy i dźwięk znikł. Panowie z serwisu powiedzieli, że mają przygotowane nagranie efektu, więc jeśliby problem powrócił to od razu wyślą do Suzuki Polska zgłoszenie gwarancyjne na wymianę wału.

A teraz długa wersja :D

Gdyby ktoś był ciekaw jak to brzmiało, to tutaj jest ostatnie moje nagranie dźwięku przed naprawą (spore szumy bo mikrofon był podwieszony pod samochodem - silnik wyłączony, swobodne toczenie do zatrzymania):

Piskanie wału napędowego w S-Cross (szumy)(177 kB)

A tu wersja z odfiltrowanymi nieco szumami:

Piskanie wału napędowego w S-Cross (filtrowane)(172 kB)

A gdyby ktoś chciał zobaczyć jak ten dźwięk wyglądał to proszę bardzo:

Obrazek

Chodzi o te jasne kreski na poziomie 4 kHz - piskanie pojawia się, potem przerwa, pojawia się, znowu przerwa, na koniec pojawia się na krótko tuż przed zatrzymaniem samochodu. Te jasne ciągłe linie na dole to szumy toczenia auta.

Kłopot z namierzeniem tego badziewia polegał na tym, że
1) Dźwięk występował dopiero po rozgrzaniu samochodu (po 5~7 km jazdy),
2) Było go słychać przy prędkościach powyżej 25~30 km (najlepiej koło 30~40 gdy szumy toczenia nie zagłuszały go za bardzo),
3) Przenosił się po całej karoserii i na "ucho" było go słychać w różnych dziwnych miejscach - jedni słyszeli, że dochodził z przodu z lewej, inni, że z prawej jeszcze inni, że z tyłu.

Dopiero cierpliwe nagrywanie dźwięku mikrofonem umieszczonym w różnych miejscach pozwoliło zawęzić obszar poszukiwań :) Ale nie spieszyło mi się bo się umówiliśmy w serwisie na diagnostykę/naprawę połączoną z przeglądem rocznym, wykorzystałem więc czas na własne badania. Nie żebym coś specjalnie robił - jechałem do pracy to sobie montowałem mikrofon w jakimś miejscu a potem przeglądałem nagranie.

Aha, istotne było to, że dźwięk występował też przy toczeniu się z wyłączonym silnikiem, czyli przynajmniej wiadomo było, że to układ jezdny a nie napędowy. Pierwsza hipoteza - układ hamulcowy (w szczególności - jakieś zanieczyszczenia w okolicach tarcz/klocków) padła zaraz po wcześniejszej wizycie w serwisie.

No dobra, tak się rozpisałem, ale może się komuś przyda taki opis gdyby coś podobnego się objawiło :)


Ostatnio zmieniony 02-06-2016, 22:20 przez MiPr, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: 15-04-2016, 16:48 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3162
Lokalizacja: Kwidzyn
No to trafiłem z diagnozą :skoczek:
To "mocowanie wału" mniej więcej w połowie podwozia, to tzw. "podpora wału" i jest w niej łożysko, które czasem pada. Wymiana wału nie jest konieczna jeżeli wał nie ma bicia i jest dobrze wyważony, to w 100% usterkę usuwa wymiana rzeczonego łożyska bądź całej podpory. Inna sprawa jest jak wał "ma bicie" i w ten sposób rozwala podporę. Bijący wał łatwo wyczuć, bo cała buda drży wtedy masakrycznie.
Gratuluję wykrycia usterki. :takjest:
Jednocześnie dziwię się, że serwis po wykluczeniu hamulców nie zajął się tym punktem. Powinni Ci darmowy przegląd zafundować za zrobienie roboty za nich :]

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Post: 15-04-2016, 17:59 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
Problem był w tym aby najpierw zademonstrować objaw bo to złośliwie nie chciało się powtórzyć na zawołanie, a zlokalizowanie pochodzenia dźwięku, jak już pisałem wcześniej, było trudne.

No więc przy pierwszym podejściu serwis zajął się tym co wydawało się najbardziej podejrzane - hamulce. Odebrałem auto, pojechałem do pracy i zaraz zadzwoniłem, że efekt nadal jest. Serwis powiedział, że w takim razie będą potrzebowali zatrzymać auto na jeden, dwa dni aby to spokojnie zdiagnozować.

OK, nie ma problemu - umówiłem się na dogodny dla mnie termin - zgrałem to z przeglądem rocznym, a czas jaki miałem wykorzystałem na "leniwe" diagnozowanie, czyli rejestrowanie tego co się dziej w trakcie normalnego używania samochodu.


Na górę
Post: 16-06-2016, 17:33 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
No niestety dzisiaj dźwięk pojawił się znowu w pełnej krasie :( Ciekawe czy nie ma to coś wspólnego z wczorajszą jazdą w dość mocnym deszczu? Cóż, zadzwoniłem już do ASO - mają to zgłosić do swojego opiekuna z SMP. Jakieś informacje pewnie dostanę w przyszłym tygodniu. A na razie - chyba sobie to nagram ponownie ;)


Na górę
Post: 08-01-2018, 14:15 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
Mała aktualizacja: wał napędowy został wymieniony na gwarancji i problem znikł na ponad rok. Ale właśnie w zeszłym tygodniu objawił się ponownie, aczkolwiek nieco inaczej, więc może tym razem co innego piszczy/ćwierka? No bo to chyba by była niezła jazda gdyby to ponownie był wał napędowy :/ Ciekawe, że znowu efekt wystąpił w okresie zimowo/deszczowym.


Na górę
Post: 11-01-2018, 00:57 
Offline

Rejestracja: 04-01-2018, 00:14
Posty: 33
Suzuki: Suzuki S Cross
Udało się zdiagnozować problem?


Na górę
Post: 11-01-2018, 07:04 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
Dzisiaj mam wizytę w ASO. Mam nadzieje, że się uda potwierdzić co to.


Na górę
Post: 11-01-2018, 14:03 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
No i d**a - prawo Murphy'ego w pełnej krasie - akurat od wczoraj deszcz i mgła i plucha i o ile efekt da się usłyszeć to nie jest tak wyraźny :-/ W dodatku w trakcie jazdy testowej przestał się w pewnym momencie objawiać więc i nie było czego diagnozować. W trakcie dodatkowego przejazdu testowego było coś słychać, ale też mało przekonująco. Auto na podnośniku zachowywało się jak najbardziej przyzwoicie - zero niepokojących dźwięków z jakiegokolwiek podzespołu (osłuchany alternator, rozrząd, łożysko mocowania wału, łożyska kół, choć to ostatnie to może nie być wiarygodne bez obciążenia). ASO na razie zaproponowało aby jeździć i obserwować aby efekt się nasilił i aby jednoznacznie określić co jest powodem.

CDN ;)


Na górę
Post: 11-01-2018, 16:10 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
A gdyby ktoś był ciekawy to dźwięk nagrany w pobliżu mocowania wału napędowego (pod spodem auta, stąd szumy) wygląda tak:

Obrazek

Jak widać główna ścieżka dźwiękowa jest na mniej więcej 4.5 kHz z pojawiającymi się co jakiś czas rozwarstwionymi przygrywkami między 3.5 kHz a 7.2 kHz :)

Natomiast gdyby ktoś chciał sobie posłuchać to klik w link:

Piskanie w czasie jazdy w S-Cross (mp3, 695 kB)

Taki krótki przejazd - chyba od świateł do świateł. Charakterystyczne jest to, że dźwięk pojawia się dopiero po osiągnięciu pewnej prędkości (50~70 km/h) i urywa się gdy prędkość spadnie poniżej 40km/h.


Na górę
Post: 17-01-2018, 15:35 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
Jestem po wizycie w ASO - zaproponowałem aby się przejechać aby obsłuchać objaw (w ostatnich dniach wyraźnie słyszalny), ale pan z serwisu powiedział, że objaw to on słyszał i że słuchanie ponownie nic nie wniesie. W zamian za to zaproponował rozsądną rzecz: wymontowanie wału i jazdę testową bez niego. Zrobiliśmy dobre kilka kilometrów ale żadne dziwne dźwięki się nie objawiły. To potwierdza hipotezę, że jednak to łożysko wału nadaje. Z drugiej strony: wał spina skrzynkę rozdzielczą od strony silnika z tylnym mostem - cholera wie, czy to tam coś nie piska a wał tylko przenosi dźwięk i nadaje go na "budę" w miejscu mocowania ...

Tak czy inaczej - po przejażdżce wał został zamocowany i przesmarowany (podobnie jak było przy poprzednim problemie), ale tym razem smarowanie nie pomogło. Zobaczymy co na to SMP.


Ostatnio zmieniony 17-01-2018, 21:19 przez MiPr, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: 17-01-2018, 18:24 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3162
Lokalizacja: Kwidzyn
Dobrze chociaż, że widzą problem, a nie udają, że nic nie słychać i że TTTM!
Czekamy na ciąg dalszy.

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Post: 19-01-2018, 22:55 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
Heh, przekonać kogoś, że TTTM byłoby trudne - wystarczy jedna przejażdżka ;)

Przy okazji: wczoraj dostałem telefon z ASO: SMP zgadza się na wymianę wału, ale poprosili aby jeszcze raz dokładnie sprawdzić łożyska w skrzynce rozdzielczej i tylnym moście. W sumie nie mam nic przeciwko - chcę rozwiązać problem raz na zawsze, a nie na kolejny rok ... Tak więc wszystko na dobrej drodze.


Na górę
Post: 20-01-2018, 00:39 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3162
Lokalizacja: Kwidzyn
No to życzę pozytywnego zamkniecia tematu. :)

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Post: 02-02-2018, 14:47 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
Wał ponownie wymieniony. Zrobiłem szybką "przebieżkę" drogą ekspresową aby sprawdzić czy wszystko gra i jak na razie jest OK. Zobaczymy jak będzie dalej.


Na górę
Post: 02-02-2018, 15:58 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1622
Suzuki: SuziQuattro
To nie może być wał.
2x???? Nikt takiego szczęścia nie ma.
Raczej coś co ma wpływ na cały układ napędowy. Za chwilę będziesz wymieniał po raz 3, jak się elementy wyrobią.


Na górę
Post: 02-02-2018, 16:03 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
Ba! Łatwo powiedzieć, ale jak to naleźć?


Na górę
Post: 02-02-2018, 21:25 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3162
Lokalizacja: Kwidzyn
Też mi to wygląda na jakąś usterkę, która psuje wały... No bo rzeczywiście, jakie jest prawdopodobieństwo dwóch identycznie uszkodzonych wałów?

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Post: 13-03-2019, 10:17 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
No więc krótka aktualizacja ... tak - piszczenie powróciło, tak - na trzecim z kolei wale napędowym.
@MS - wykrakałeś ;)
A tak serio:
1) albo Suzuki nie "umie w wały napędowe",
2) albo auto ma usterkę powodującą uszkodzenie wału (innymi słowy - usterki nigdy nie naprawiono - likwidowano tylko skutki usterki, ale nie samą usterkę),
3) albo ASO nie umie wymieniać wału napędowego i usterka powraca wskutek wadliwego montażu.

Problem w tym, ze gwarancja się skończyła (aczkolwiek mam rozszerzoną gwarancję), ale uważam, że moje auto powinno chyba zostać naprawione na koszt Suzuki?
Ale jeśli to znowu będzie "OK wymieniamy wał na nowy" to pytanie brzmi - na ile to starczy - znowu na rok i/lub jakieś 15 tyś. km i będę się pałował z tym samym problemem?
Chyba, że są inne możliwości rozwiązanie takiej sytuacji - macie jakieś doświadczenia z takimi przypadkami?


Na górę
Post: 13-03-2019, 11:38 
Offline

Rejestracja: 03-02-2015, 13:50
Posty: 34
Najbardziej "januszowate" rozwiązanie ?

Napraw na gwarancji i sprzedaj.

Jak nie masz dość Suzuki, kup następne.
Prawdopodobieństwo że w nowo kupionym będzie ten sam problem = 0% - no chyba że będziesz maił pecha :)


Na górę
Post: 13-03-2019, 14:23 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1622
Suzuki: SuziQuattro
Każda naprawa w ASO ma 2 lata gwarancji. Naprawiaj na tej gwarancji.


Na górę
Post: 13-03-2019, 14:40 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
O, nie wiedziałem. Czyli teoretycznie mogę sobie spokojnie jeździć, bo jeśli mi to za rok wyskoczy to i tak na gwarancji mi naprawią? Jeśli tak to spoko - mogę czekać aż SMP się ta zabawa znudzi ...

ADDENDUM: no chyba, że w końcu SMP dojrzeje do konkluzji, że problem jest gdzie indziej (tj. w końcu ustalą prawdziwą przyczynę) i odmówią naprawy na koszt własny bo będzie po gwarancji ;-)


Na górę
Post: 15-03-2019, 08:58 
Offline

Rejestracja: 19-05-2016, 06:56
Posty: 225
Suzuki: S-cross
Qrka wodna - dopiero teraz wpadłem na ten temat, ale coś mi się wydaje, że nie jesteś sam w tym problemie...
Piszczenie/ćwierkanie pojawia się u mnie podobnie jak to opisujesz - na trasie, po przejechaniu kilkunastu/kilkudziesięciu kilometrów i powyżej prędkości tak +/- 50 km/h. Z panem z ASO na pokładzie było oczywiście wszystko w porządku, ale do ASO miałem ok. 4 km...
Martwi mnie tylko to, że chyba muszę rozpocząć batalię, przez którą Ty przechodziłeś.
Na początek - przy okazji zbliżającej się rocznicy i przeglądu - spróbuję objechać trasę i zajechać do ASO wtedy, gdy objaw się pojawi.
Napisz jeszcze - bo nigdzie chyba nie napisałeś wcześniej - jaki konkretnie masz samochód (model, silnik, napęd)?
Skoro problem zaczął się jak rozumiem w marcu 2016 to chyba mówimy o przedliftowym, tak?
Ja zmieniłem na nowego - 1.4 Pb, 4x4, AT i to w nim jest ten problem. W poprzednim (przedliftowym, 1.6 Pb, 4x4, manual) nic nie było...


Na górę
Post: 15-03-2019, 09:10 
Offline

Rejestracja: 19-05-2016, 06:56
Posty: 225
Suzuki: S-cross
Znaczy się - zamienił stryjek siekierkę na kijek...:-)


Na górę
Post: 15-03-2019, 09:23 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 362
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
Ja mam przedliftowy, 1.6 benzyna, 4x4, skrzynia manualna. Generalnie żadnych problemów - tylko ten cholerny wał napędowy. Wczoraj wracałem z pracy i był w miarę spokój dopóki na sam koniec nie wjechałem do swojej wioski - przy 40 km/h piskało jak potępieniec jakiś. Pocieszające jest tylko to, że tym razem ASO usłyszy wszystko jasno i wyraźnie ...

Wieczorem postaram się wrzucić więcej informacji (nagranie i obrazek z histogramem dźwięku).

Aha, w środę skontaktowałem się z SMP (przez formularz kontaktowy na stronie WWW) - na razie żadnego odzewu - ani na maila ani przez telefon.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl