Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 23-07-2025, 19:20

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Suzuki: Grand Vitara 2.0 LPG
Witajcie drodzy forumowicze, jestem nowym posiadaczem GVII i mam kilka pytań :

1. Nie działa mi szyba elektryczna tylna prawa. Nie działa opuszczenie zarówno na panelu kierowcy jak i samych drzwi.

Co może być przyczyną i gdzie zacząć szukać przyczyny problemu?

2. Samochód jeszcze przed wymiana olei i świec, ale podczas jazdy przy redukcji biegu bądź zmianie na wyższy bieg można odczuć lekkie szarpanie/bujanie samochodu.

Co może być przyczyną? Na razie wykluczam regulacje luzów zaworowych, bo wczoraj, kiedy odbierałem samochód od gazownika (zakładałem nową instalacje LPG) zapewnił mnie, że zawory są ok, bo zczytując czasy wtrysków były nienaganne.

3. Jak zabrać się za wymianę oleju wszędzie, silnik, skrzynia, reduktor i mosty. Planuję użyć wszystkich olei polecanych przez suzuki w instrukcji, ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji czy na coś szczególnie trzeba uważać i jakie dokładnie rozmiary nasadek potrzebuje do korków wlewowych i spustowych (kwadratowych)?

4. Posiadam na wyposażeniu kierownicę multimedialna, radio i tempomat.

Tempomat działa ok, problem mam że sterowaniem radiem. Naciskając poszczególne przyciski panel szaleje, zamiast przyciszać podgłaśnia etc. Dobrałem się do panelu, przeczyściłem go, ale w dalszym ciągu panel wariuje. Czy wymiana pomoże czy można to jakoś naprawić? A może przyczyna głupienia jest gdzie indziej?

[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160212/3ed03ee3afc6ed6525126a1cf5a273c2.jpg[/img]

5. Nie działają mi światła postojowe z przodu, czy mogą to być dane żarówki czy bezpiecznik (nie ukrywam, że bezpieczniki ukryte są w niedostępnym miejscu). Poza postojówkami nie działa mi silniczek regulacji wysokości światła z lewej strony. Da się reanimować silniczek czy od razu go wymienić? Czy lewy i prawy jest taki sam?

Z góry dzięki za info co, gdzie i kiedy ;-)

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
Kierownica - mogła być zalana...

Światła postojowe - tak, możliwe że padły żarówki, mi dość często padają.

Szyba - sprawdziłbym w drzwiach czy się coś nie rozłączyło.

Zrób proszę edycję posta i dopisz w tytule jaki silnik i że z LPG. :)

I poświęć chwilę na przejrzenie tematów na forum, bo o olejach, kluczach, szarpaniu było trochę tematów. :)

Awatar użytkownika

Dzięki za info, uzupełnię jak tylko siądę na pc ;-)

Awatar użytkownika

Jeśli nie działa szyba tylna na obu przełącznikach (kierowcy i tylnych), wyczyść przełącznik w drzwiach kierowcy (częsta usterka ;-) - przez niego leci prąd do tylnych przełączników dopiero potem do podnośnika szyby. pozdrawiam

Awatar użytkownika

Dzięki za sugestie, dam znać co i jak.

Witam wszystkich,

ja mam trochę inny problem, aczkolwiek również związany ze sterowaniem z kierownicy. W mojej Suzuki (GVII 1.6 2005) nie działa sterowanie tempomatem. Ma ktoś jakiś pomysł zanim rozbiorę kierownicę i będę dłubał w kablach? Komuś coś takiego się przytrafiło?

Z góry dzięki.

Konrad

Awatar użytkownika

Konrad, ja tematu do końca nie załatwiłem, rozebrałem kierownicę i dobrze przeczyściłem te przyciski. Podgłaśnianie działa, ale mute już nie. Kupiłem inne z olx, ale okazuje się że inny rocznik miał inne przycisk (inna konstrukcja). Jakbyś rozebrał swoje i miał byś takie same jak u mnie to mam tempomat do odstąpienia.

PS. To są moje, ja kupiłem osobno płytkę i nakładkę gumowa z przyciskami, inny rocznik.
[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160329/558d0b7b46ffed41c7a2da68ab5fa842.jpg[/img]

yoozva pisze:
Witam wszystkich,

ja mam trochę inny problem, aczkolwiek również związany ze sterowaniem z kierownicy. W mojej Suzuki (GVII 1.6 2005) nie działa sterowanie tempomatem. Ma ktoś jakiś pomysł zanim rozbiorę kierownicę i będę dłubał w kablach? Komuś coś takiego się przytrafiło?

Z góry dzięki.

Konrad

Cześć sprawdź poprawność pracy pompy abs i kontroli trakcji jeśli jest jakaś usterka to tempomat nie będzie działał

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00