Strona Główna Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl
Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów i motocykli marki Suzuki.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z załączaniem blokady mostu w suzuki grand vitara
Autor Wiadomość
kopej

Dołączył: 09 Lis 2012
Posty: 8
Skąd: szczecin
Wysłany: 09-11-2012, 09:47   Problem z załączaniem blokady mostu w suzuki grand vitara

Witam.
Kupiłem Suzuki Grand Vitare 2.0 TD z roku 2002. Koleś od którego ją kupiłem powiedział że przedni most jest do wymiany bo nie działa przedni napęd... wymieniłem most i dalej nie działa. Okazało się że to pompka która załącza blokadę mostu jest do wymiany. Dzisiaj kupiłem pompkę ale w kablach do których jet podpięta nie ma prądu i moje pytanie jest takie czy jest jakiś bezpiecznik albo przekaźnik który jest odpowiedzialny za prace tej pompki? i czy można ją jakoś inaczej podpiąć np na jakiś zwykły włącznik zamontowany w kabinie? Dziękuje z góry za odpowiedzi.
 
 
marirus


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Cze 2010
Posty: 356
Skąd: Szczawa; małopolskie
Wysłany: 09-11-2012, 19:10   

Blokada :)) To nie jest blokada tylko membrana która spina półoś koszem i działa jak normalny mechanizm różnicowy. Wymieniałeś most piszesz, a od takiego samego modelu? Bo każda wersja silnikowa ma inne przełożenia w mostach, no i automat z tym samym silnikiem też ma inne przełożenia. Bezpieczniki są przed aku i w kabinie po lewej stronie pod deską rozdzielczą na ścianie. Owej pompki od "blokady :] " nie da się podpiąć osobno ponieważ gdyż jej załączanie jest współzależne od załączania napędu dźwignią do tego służącą.
 
 
 
kopej

Dołączył: 09 Lis 2012
Posty: 8
Skąd: szczecin
Wysłany: 09-11-2012, 19:22   

Tak od tego samego modelu i te same przełożenie 43/11 chodzi mi o to dlaczego nie ma napięcia w kablach??? bezpieczniki wszystkie sa ok sprawdzane kilkakrotnie...
 
 
marirus


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Cze 2010
Posty: 356
Skąd: Szczawa; małopolskie
Wysłany: 09-11-2012, 20:01   

Sprawdź całą wiązkę może jest gdzieś przetarta i to jest powodem braku napięcia
 
 
 
Jaczek


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Gru 2010
Posty: 246
Skąd: Małopolska
Wysłany: 09-11-2012, 20:01   

daj lewarek w pozycje 4 H włącz zapłon i dopiero sprawdzaj....
 
 
 
kopej

Dołączył: 09 Lis 2012
Posty: 8
Skąd: szczecin
Wysłany: 09-11-2012, 22:03   

jutro sprawdzę tą wiązkę kabli, ale trudno bedzie. Lewarek jak jest w pozycje 4 H i zapłon włączony to też nie ma napięcia. Może w reduktorze jest jakiś czujnik? ?
 
 
kopej

Dołączył: 09 Lis 2012
Posty: 8
Skąd: szczecin
Wysłany: 10-11-2012, 10:47   

Kable są całe, nie są nigdzie przetarte ani nic innego. Dochodzą do kostek z przodu od strony pasażera i nie wiem gdzie dalej idą? Bezpieczniki jeszcze raz sprawdziłem i wszystkie są dobre. Może ktoś wie czy może w reduktorze jest jakiś czujnik odpowiedzialny za załączanie tej pompki albo coś innego????
 
 
marirus


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Cze 2010
Posty: 356
Skąd: Szczawa; małopolskie
Wysłany: 10-11-2012, 13:05   

Czujnik/swich od 4WD jest przed dźwignią zmiany napędów, żeby się do niego dostać to trza zdjąć plastik na tunelu i od góry bo od dołu to nikłe szanse.
 
 
 
kopej

Dołączył: 09 Lis 2012
Posty: 8
Skąd: szczecin
Wysłany: 10-11-2012, 18:38   

Jutro zobaczę i napisze co i jak dzięki :)
 
 
wszafraniec

Dołączył: 23 Kwi 2011
Posty: 30
Skąd: Kraków
Wysłany: 11-11-2012, 19:45   

Z tego co gdzieś czytałem na forum to pompka działa ale tylko przez 10 sec. Po tym czasie się wyłancza, ale nie znam zasady wyłączenia ( czy to jest wyłącznik ciśnieniowy czy po przez wyłącznik czasowy i odcięcie zasilania) .
 
 
 
kopej

Dołączył: 09 Lis 2012
Posty: 8
Skąd: szczecin
Wysłany: 12-11-2012, 13:42   

Czujnik od 4WD jest zepsuty. Złączyłem kable od tego czujnika i włącza się jakiś przekaźnik i jest prąd w kostce od pompki przez 10sekund i później go odcina..... Teraz tylko czekam na tą pompkę bo zamówiłem na allegro. Znacie może jakąś stronkę z której można kupić ten czujnik bo nie mogę nigdzie znaleźć.
 
 
Jaczek


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Gru 2010
Posty: 246
Skąd: Małopolska
Wysłany: 12-11-2012, 17:43   

raczej napewno tylko ASO....
 
 
 
kopej

Dołączył: 09 Lis 2012
Posty: 8
Skąd: szczecin
Wysłany: 12-11-2012, 22:22   

a jakiś używany może????
 
 
kopej

Dołączył: 09 Lis 2012
Posty: 8
Skąd: szczecin
Wysłany: 13-11-2012, 22:27   

Dzisiaj zamontowałem pompkę a co do tego czujnika to nie mogę go nigdzie kupić więc kupiłem zwykły przełącznik i go zamontowałem koło lewarka zmiany biegów i podłączyłem go zamiast tego czujnika i teraz jest wszystko ok :)
 
 
aluk84

Dołączył: 22 Sty 2012
Posty: 17
Skąd: Żary
Wysłany: 11-12-2012, 21:14   

jak chcesz jeszcze taki czujnik to napisz na pw dogadamy sie ..
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10