Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów i motocykli marki Suzuki.
Dzisiaj jest 04-05-2016, 20:12

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: 09-11-2012, 09:47 
Offline

Rejestracja: 09-11-2012, 09:24
Posty: 8
Lokalizacja: szczecin
Witam.
Kupiłem Suzuki Grand Vitare 2.0 TD z roku 2002. Koleś od którego ją kupiłem powiedział że przedni most jest do wymiany bo nie działa przedni napęd... wymieniłem most i dalej nie działa. Okazało się że to pompka która załącza blokadę mostu jest do wymiany. Dzisiaj kupiłem pompkę ale w kablach do których jet podpięta nie ma prądu i moje pytanie jest takie czy jest jakiś bezpiecznik albo przekaźnik który jest odpowiedzialny za prace tej pompki? i czy można ją jakoś inaczej podpiąć np na jakiś zwykły włącznik zamontowany w kabinie? Dziękuje z góry za odpowiedzi.


Na górę
 Tytuł:
Post: 09-11-2012, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23-06-2010, 19:39
Posty: 370
Lokalizacja: Szczawa; małopolskie
Blokada :)) To nie jest blokada tylko membrana która spina półoś koszem i działa jak normalny mechanizm różnicowy. Wymieniałeś most piszesz, a od takiego samego modelu? Bo każda wersja silnikowa ma inne przełożenia w mostach, no i automat z tym samym silnikiem też ma inne przełożenia. Bezpieczniki są przed aku i w kabinie po lewej stronie pod deską rozdzielczą na ścianie. Owej pompki od "blokady :] " nie da się podpiąć osobno ponieważ gdyż jej załączanie jest współzależne od załączania napędu dźwignią do tego służącą.


Na górę
 Tytuł:
Post: 09-11-2012, 19:22 
Offline

Rejestracja: 09-11-2012, 09:24
Posty: 8
Lokalizacja: szczecin
Tak od tego samego modelu i te same przełożenie 43/11 chodzi mi o to dlaczego nie ma napięcia w kablach??? bezpieczniki wszystkie sa ok sprawdzane kilkakrotnie...


Na górę
 Tytuł:
Post: 09-11-2012, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23-06-2010, 19:39
Posty: 370
Lokalizacja: Szczawa; małopolskie
Sprawdź całą wiązkę może jest gdzieś przetarta i to jest powodem braku napięcia


Na górę
 Tytuł:
Post: 09-11-2012, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16-12-2010, 19:35
Posty: 281
Lokalizacja: Nowy Sącz
daj lewarek w pozycje 4 H włącz zapłon i dopiero sprawdzaj....


Na górę
 Tytuł:
Post: 09-11-2012, 22:03 
Offline

Rejestracja: 09-11-2012, 09:24
Posty: 8
Lokalizacja: szczecin
jutro sprawdzę tą wiązkę kabli, ale trudno bedzie. Lewarek jak jest w pozycje 4 H i zapłon włączony to też nie ma napięcia. Może w reduktorze jest jakiś czujnik? ?


Na górę
 Tytuł:
Post: 10-11-2012, 10:47 
Offline

Rejestracja: 09-11-2012, 09:24
Posty: 8
Lokalizacja: szczecin
Kable są całe, nie są nigdzie przetarte ani nic innego. Dochodzą do kostek z przodu od strony pasażera i nie wiem gdzie dalej idą? Bezpieczniki jeszcze raz sprawdziłem i wszystkie są dobre. Może ktoś wie czy może w reduktorze jest jakiś czujnik odpowiedzialny za załączanie tej pompki albo coś innego????


Na górę
 Tytuł:
Post: 10-11-2012, 13:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23-06-2010, 19:39
Posty: 370
Lokalizacja: Szczawa; małopolskie
Czujnik/swich od 4WD jest przed dźwignią zmiany napędów, żeby się do niego dostać to trza zdjąć plastik na tunelu i od góry bo od dołu to nikłe szanse.


Na górę
 Tytuł:
Post: 10-11-2012, 18:38 
Offline

Rejestracja: 09-11-2012, 09:24
Posty: 8
Lokalizacja: szczecin
Jutro zobaczę i napisze co i jak dzięki :)


Na górę
 Tytuł:
Post: 11-11-2012, 19:45 
Offline

Rejestracja: 23-04-2011, 11:08
Posty: 33
Lokalizacja: Kraków
Z tego co gdzieś czytałem na forum to pompka działa ale tylko przez 10 sec. Po tym czasie się wyłancza, ale nie znam zasady wyłączenia ( czy to jest wyłącznik ciśnieniowy czy po przez wyłącznik czasowy i odcięcie zasilania) .


Na górę
 Tytuł:
Post: 12-11-2012, 13:42 
Offline

Rejestracja: 09-11-2012, 09:24
Posty: 8
Lokalizacja: szczecin
Czujnik od 4WD jest zepsuty. Złączyłem kable od tego czujnika i włącza się jakiś przekaźnik i jest prąd w kostce od pompki przez 10sekund i później go odcina..... Teraz tylko czekam na tą pompkę bo zamówiłem na allegro. Znacie może jakąś stronkę z której można kupić ten czujnik bo nie mogę nigdzie znaleźć.


Na górę
 Tytuł:
Post: 12-11-2012, 17:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16-12-2010, 19:35
Posty: 281
Lokalizacja: Nowy Sącz
raczej napewno tylko ASO....


Na górę
 Tytuł:
Post: 12-11-2012, 22:22 
Offline

Rejestracja: 09-11-2012, 09:24
Posty: 8
Lokalizacja: szczecin
a jakiś używany może????


Na górę
 Tytuł:
Post: 13-11-2012, 22:27 
Offline

Rejestracja: 09-11-2012, 09:24
Posty: 8
Lokalizacja: szczecin
Dzisiaj zamontowałem pompkę a co do tego czujnika to nie mogę go nigdzie kupić więc kupiłem zwykły przełącznik i go zamontowałem koło lewarka zmiany biegów i podłączyłem go zamiast tego czujnika i teraz jest wszystko ok :)


Na górę
 Tytuł:
Post: 11-12-2012, 21:14 
Offline

Rejestracja: 22-01-2012, 19:42
Posty: 17
Lokalizacja: Żary
jak chcesz jeszcze taki czujnik to napisz na pw dogadamy sie ..


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl