SpaceBadger pisze:
Witam wszystkich.
Około tygodnia temu kupiłem Baleno 1,2 90KM 2018 i chciałem prosić o kilka odpowiedzi na pytania które mnie dręczą
1. Mam problem z długim kręceniem i czytając wiem że może być to akumulator (sprawdziłem - jest ok ), świece wyglądają ok ale jeszcze ich nie wymieniałem bo to koszt 200zł z tego co widze kable zapłonowe, pompa paliwowa, czujnik położenia wału itd reszty w ciemno nie chce wymieniać. Ogólnie sytuacja wygląda tak ze jeśli kręcąc nacisnę gaz to szybciej zapali ale ogólnie czasem od strzała ruszy a czasem kręcę z 3-4 sekundy.
2 Dioda poduszki pasażera rozumiem ze ma na start świecić a potem po kilku minutach czy w trakcie jazdy gaśnie
3 TPMS Chciałem kupić aluminiowe felgi i opony letnie lub wielosezonowe ale facet stwierdził ze zamienniki za 100-1500zł nie łączą się z komputerem same tylko trzeba je jakoś ręcznie łączyć komputerowo - czy to jest prawda, gdyż w ASO kosztują po 300zł za sztukę co jest dużą kwotą
4 czy polecacie zamianę felg z 15 standardowych na alufelgi 16
5 W swoim starym samochodzie używałem Wurth Online World by odczytać błędy za pomocą snoopera z ali, ale program nie widzi Belano tak samo jak Autocom który tez zakupiłem z Ali. Macie jakiś program z którego można skorzystać by odczytać co w samochodzie siedzi i sprawdzać te błędy?
1,3,5 to są dla mnie najważniejsze pytania na teraz i z góry przepraszam jeśli jest to na forum a mi nie udało się tego znaleźć za pomocą szukaj.
Będę wdzięczny za każdą poradę
Odpowiedź na podstawie moich doświadczeń:
ad1. Zapalam bez wciśniętego pedału gazu, natomiast z wciśniętym sprzęgłem po 1-2 sek. zapala (warto w razie problemów sprawdzić błędy na komputerze).
ad2. Zgadza się dioda gaśnie po jakimś czasie.
ad3. Nieprawda, ja kupiłem zamienniki po 160 zł dedykowane do Baleno na znanym portalu i bez problemu połączyły się z komputerem po przejechaniu kilku kilometrów.
ad4. Ja nie polecam 16-tek, inne przełożenie (większe koła) mniej przestrzeni na błoto śniegowe w zimie, natomiast polecam szersze opony, ja zmieniłem na 185 i wyraźnie lepiej trzyma się drogi przy większych prędkościach.
ad5. Na pewno są takie programy skoro warsztaty czytają błędy, kwestia szukania i pytania zaznajomionych w tym temacie.
To tylko moje subiektywne przemyślenia, może coś się komuś przyda.