Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 23-10-2017, 05:29

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: 12-10-2017, 19:28 
Offline

Rejestracja: 05-10-2017, 16:44
Posty: 2
Idzie zima czas na zmianę opon. Chce zmienić tylko opony. Oponiarz mówi że nie ma problemu z czujnikami i trzeba tylko powiedzieć to nie uszkodzą. Podobno po wymianie opon jak się dopompuje do odpowiedniego ciśnienia to już nic nie świeci. Ma ktoś podobne doświadczenia?


Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 12-10-2017, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02-06-2016, 19:38
Posty: 128
Lokalizacja: Bytom
Oczywiście tak jest, wystarczy wymienić opony, nic nie świeci, uważam że drugi zestaw kół to zbędny wydatek.

Wysłane z atomikofonu przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 12-10-2017, 20:27 
Offline

Rejestracja: 29-01-2017, 12:21
Posty: 29
To oczywiste skoro czujniki zostają to dlaczego ma być problem.


Na górę
Post: 13-10-2017, 08:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29-06-2015, 17:33
Posty: 429
Kilka km i czujniki widza już ciśnienie po wymianie. Nic nie trzeba z nimi robić.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

_________________
Obecnie Tucson, już nie Vitara ale sympatia wciąż pozostała.


Na górę
Post: 13-10-2017, 15:48 
Offline

Rejestracja: 05-10-2017, 16:44
Posty: 2
Ok bo już się bałem że może jakieś chipy w opony montuja i jak się nie wymieni w ASO to świecą

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 16-10-2017, 18:57 
Offline

Rejestracja: 19-02-2017, 12:15
Posty: 22
Lokalizacja: Sosnowiec
potwierdzam, zmieniasz opony ,świeci się kontrolka ale po kilku km znika i jest wszystko ok.

_________________
Baleno 1.2 DualJet Premium +


Na górę
Post: 18-10-2017, 09:21 
Offline

Rejestracja: 09-09-2016, 11:35
Posty: 169
tak potwierdzam, zgodnie z instrukcją.
Ostatnio zapaliła mi się kontrolka TMPS, zweryfikowałem ciśnienie w oponach, uzupełniłem i po przejechaniu kilkunastu kilometrów świeciła nadal.
Byłem na przeglądzie, rzekomo raz jeszcze sprawdzili ciśnienie i wyrównali je w kołach.
Kontrolka już się nie świeci. Podejrzewam, że skasowali błąd i tyle.
Zastanawiam się jedynie jaka musi być różnica ciśnienia by TPMS się "zapalił".
Ma ktoś jakieś doświadczenie ?


Na górę
Post: 18-10-2017, 19:26 
Offline

Rejestracja: 20-08-2016, 15:42
Posty: 13
Zdarzyło mi się to już dwukrotnie.Przejechane 25 000 km Suzuki baleno elegance.Wyjściem okazało się dopompowanie opon przednich 2,5 atm ,tył 2,2 atm.Po użyciu kompresora błąd zniknął z wyświetlacza.Można użyć kompresora z koła zapasowego.


Na górę
Post: 18-10-2017, 19:52 
Offline

Rejestracja: 10-09-2017, 15:39
Posty: 7
Lokalizacja: Łódź i okolice
W salonie mnie uprzedzili, że jeśli trzeba będzie wyrównać ciśnienie - to robić to przy włączonym silniku - wtedy błędu nie będzie
- ale czy tak jest faktycznie to nie wiem :)

_________________
pozdrawiam Tux :)
Baleno III P++ 1.2 DualJet


Na górę
Post: 18-10-2017, 20:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02-06-2016, 19:38
Posty: 128
Lokalizacja: Bytom
krzyciti pisze:
Zdarzyło mi się to już dwukrotnie.Przejechane 25 000 km Suzuki baleno elegance.Wyjściem okazało się dopompowanie opon przednich 2,5 atm ,tył 2,2 atm.Po użyciu kompresora błąd zniknął z wyświetlacza.Można użyć kompresora z koła zapasowego.
Jeżeli masz elegance, to masz koła 16 więc ciśnienie powinno być 2.8 przód i 2.5 tył. Obrazek

Wysłane z atomikofonu przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 19-10-2017, 15:54 
Offline

Rejestracja: 20-08-2016, 15:42
Posty: 13
Myślę że podałem prawidłowe wartości.Na tabliczce jest napisane do 3 osób wartości o jakich pisałem.Wartości o których ty wspomniałeś są dla 3-5 osób plus bagaż.Ja najczęściej jeżdżę 1-2 osoby.


Na górę
Post: 19-10-2017, 16:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02-06-2016, 19:38
Posty: 128
Lokalizacja: Bytom
Spoko, to nie jest tak istotne ale zobacz dokładnie jak jest na tablice. To co ja pompuje jest dla małego obciążenia Eco. Dla obciążenia na max jest odwrotnie na osi.

Wysłane z atomikofonu przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 19-10-2017, 18:32 
Offline

Rejestracja: 17-12-2016, 13:57
Posty: 119
Lokalizacja: Sadowie
krzyciti pisze:
Zdarzyło mi się to już dwukrotnie.Przejechane 25 000 km Suzuki baleno elegance.Wyjściem okazało się dopompowanie opon przednich 2,5 atm ,tył 2,2 atm.Po użyciu kompresora błąd zniknął z wyświetlacza.Można użyć kompresora z koła zapasowego.

Takie ciśnienie to jest dla koła 15"!

_________________
Hellboy :takjest:


Na górę
Post: 19-10-2017, 18:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02-06-2016, 19:38
Posty: 128
Lokalizacja: Bytom
Tak właśnie jest

Wysłane z atomikofonu przy użyciu Tapatalka


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl