Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 28-02-2020, 15:21

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 11-01-2008, 18:21 
Offline

Rejestracja: 06-12-2007, 22:24
Posty: 38
Lokalizacja: Brwinów
A ja polecam panów z firmy Masters Tuning


Na górę
 Tytuł:
Post: 11-01-2008, 22:27 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21-08-2007, 20:49
Posty: 3113
Lokalizacja: Warszawa
Suzuki: GV II 2007 DDIS
krystanty pisze:
Ty widziałeś a ja mam zrobione. Może robią to na kilka sposobów? Przy mnie gość wyjmował komputer ( pod maską od strony kierowcy) szedł z nim do laptopa podłączał i wgrywał. Polecam firma V-tech. Teraz jazda to przyjemność. Nie wiem co to znaczy wciskac gaz do podłogi.


Ot tak wgrali i juz? Bez sprawdzania na hamowni? Jak to wpłynie na filtr cząstek stałych?
Inna sprawa, że o firmie V-tech nie słyszałem zbyt wielu pochlebnych opinii :( Inna sprawa, że moze to być próba wygrania z konkurencją.

_________________
Pozdrawiam
Marek

"There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who don't" ;)


Na górę
 Tytuł:
Post: 13-01-2008, 21:52 
Offline

Rejestracja: 27-06-2006, 22:07
Posty: 22
Lokalizacja: Słupsk
Posiadają 3 czy 4 standartowe programy W zależności od wymagań klienta) przetestowane w siedzibie w Krakowie na GV 1,9 ddis. Więc nie bądżmy drobiazgowi. Jak ktoś chce 10% to dają , 20% itd., oczywiście wszystkow granicach rozsądku, a jak ktoś jest maniakiem to napiszą indywidualny program ale na odpowiedzialność klienta. Więc czy hamownia jest niezbędna? Myślę że są to profesjonaliści. W końcu ludziom trzeba trochę zaufać.


Na górę
 Tytuł:
Post: 14-01-2008, 07:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08-12-2007, 18:02
Posty: 58
Lokalizacja: Małopolska
wszystko zależy jak długo chcecie trzymać te auta, po ilu latach je sprzedać. Po chip tuningu trzeba mieć świadomość że nowa mapa zasilania auta mieszanką paliwową jest tworzona wyłącznie w oparciu o badanie osiągów auta na hamowni i być może też pod kontem zuzycia paliwa. Plus taki że normy wydzielania spalin, które trzymają fabryczną mapę tu można sobie odpuścić i ich kosztem podnieść moc i czasami jednocześnie zejść ze zużyciem paliwa /choć przy mapie na 160 km to raczej wątpliwe/. Jednak niezaprzeczalnym faktem jest że producent /czyli suzuki - mimo że silnik jest dzieckiem reanult to jednak myślę że pod to auto był strojony przez skośnookich- / tworząc mapę wtrysków badał też rozkład temperatur, smarowanie, oraz rozkład sił działających na poszczególne elementy układu korbowego. Przy fabrycznej mapie silnik ustawiony jest na trwałość i długowiecznośc, po tuningu i dłuższej eksploatacji - bo nie odrazu różnie może być.
Mam w motocyklu power commander /dodatkowy komputer pomiedzy fabrycznym a wtryskami, programowalny przez USB/, i trochę wzgłębiałem ten temat. Nie wiem czy dynoyet robi pod grand vitarę /ale pod większość aut i do wszystkich motorów robi/, ale to wydaje mi się lepszym rozwiązaniem. Do Power commandera można podłączyć "multi function hub /czy jakoś tak/, a do niego Map switchera. wgrać dwie mapy - zerówkę i tuningową i przełączać - wtedy jak chcesz poszaleć, albo np : wyprzedzić to możesz podczas jazdy przełączyć mapę i rura. Na codzień taką GV przecież się nie ścigasz. W stanach produkty dynoyet są prawie połowę tańsze niż tutaj i skłonny jestem twierdzić, że za 3000 zł kupi się już taki zestaw. Montaż nieskomplikowany i nie modyfikujesz oryginalnego eproma, tylko na bierząco komputer Dynoyeta modyfikuje koordynaty pokładowego sterownika.


Na górę
 Tytuł:
Post: 14-01-2008, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08-12-2007, 18:02
Posty: 58
Lokalizacja: Małopolska
znaczysie nie dynoyet tylko "dynojet" ale są też komputery innych firm.


Na górę
Post: 16-01-2008, 22:02 
Offline

Rejestracja: 26-01-2007, 21:02
Posty: 22
Lokalizacja: Wrocław
Bardzo prosiłbym o zapoznanie sie z artykułem w najnowszym AŚ str 31. na temat chipowania aut z FAP. Wytłuszczone na czerwono ,że zabrania sie dokonywania czegokolwiek z silnikami wyposażonymi w takowy filtr.
Co Wy na to Panowie i Panie ?
A ja już jestem na etapie umawiania się w Warszawie w ASO GADIMEX na modyfikację mojej DDiS .
Robić czy nie robić ????????????


Na górę
 Tytuł:
Post: 17-01-2008, 16:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08-12-2007, 18:02
Posty: 58
Lokalizacja: Małopolska
nie sąszę żeby w najbliższych 100 tys km coś się stało auto dostanie w kośc ale usterki wyjdą pewnie po dużych przebiegach, jak nie trzymasz długo auta po tuninguj
p.s. artykułu nie czytałem


Na górę
 Tytuł:
Post: 19-01-2008, 10:37 
Offline

Rejestracja: 27-06-2006, 22:07
Posty: 22
Lokalizacja: Słupsk
nie znam się na mechanice ale jak rozumiem filtr cząsteczek stałych jak każdy filtr ma za zadanie oczyszczać i ma określoną "przepustowość", ale skoro po chip tuningu spada spalenie lub zostaje na tym samym poziomie yo ilość cząstek stałych "przepływających" przez filtr nie zmienia się a nawet zmniejsza. Tak na logikę.


Na górę
 Tytuł:
Post: 19-01-2008, 10:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21-07-2007, 09:16
Posty: 142
Lokalizacja: Tychy
Polecam artykuł na który powoływał się DDiS. Jest tam opisane działanie filtra cząstek stałych.


Na górę
 Tytuł:
Post: 19-01-2008, 11:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26-05-2006, 09:40
Posty: 488
Lokalizacja: Katowice
krystanty pisze:
nie znam się na mechanice ale jak rozumiem filtr cząsteczek stałych jak każdy filtr ma za zadanie oczyszczać i ma określoną "przepustowość", ale skoro po chip tuningu spada spalenie lub zostaje na tym samym poziomie yo ilość cząstek stałych "przepływających" przez filtr nie zmienia się a nawet zmniejsza. Tak na logikę.


ale dymienie najczęsciej wzrasta


Na górę
 Tytuł:
Post: 02-02-2008, 13:17 
Offline

Rejestracja: 02-02-2008, 12:00
Posty: 8
fajnie poczytałem troche pogadałem z Masterem i jestem ciekawy czy ktoś próbował piggy-back,power box-ów jak zwał tak zwał wiadomo o co chodzi, kit zwiększający ciśnienie paliwa w zasilaniu comon rail. Mocno mnie to zastanawia bo nie ma ingerencji w komputer, ani zmiany oprogramowania, przez co nie tracimy grawy na auto jak dobrze kumam :idea: jesli ktos ma sensowne doświadczenie z tego typu sprzętem, czekam na opinie

pozdro 4@ll


Na górę
 Tytuł:
Post: 22-02-2008, 16:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22-02-2008, 15:40
Posty: 1
Lokalizacja: Gdynia
witam
przy przegladzie na 1000km poprosilem w ASO Suzuki o dolozenie firmowego chipa do GV'07 DDiS. ( Umawialem sie na chipa w nowym aucie, ale nie dali rady z terminem ) Wg oswiadczenia personelu serwisu gwarancja zostaje zachowana. Różnica jest odczuwalna, osobliwie pod względem momentu obrotowego. Spalanie spadło z 9.2 do 8.5-8.7 myślę że dzięki wzrostowi momentu w dolnym zakresie obrotów.


Na górę
 Tytuł:
Post: 17-03-2008, 20:44 
Offline

Rejestracja: 25-10-2007, 08:30
Posty: 17
Lokalizacja: Łódź
A ja dziś dodałem parę "kucuków".
Oj, wigoru Suza dostała :)
Różnica w jeździe olbrzymia. Co do spalania jeszcze nie mogę się wypowiadać.

_________________
Witek


Na górę
 Tytuł: MAPOWANIE
Post: 17-03-2008, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25-11-2007, 11:42
Posty: 15
Powiem szczerze efekt fantastyczny - mniejsze spalanie. Chipa zrobiłem w firmie http://www.tdi-tuning.pl polecam gorąco jedyni którzy robią to bez wyciągania sterownika, po chipie byłem na przeglądzie w ASO czyli z gwarancją ok.

_________________
Marcin


Na górę
 Tytuł:
Post: 21-03-2008, 20:51 
Offline

Rejestracja: 21-03-2008, 19:14
Posty: 2
Przy kupowaniu GV 07 w salonie sprzedawca przy jedzie probnej powiedzial, ze klienci wycofywali sie z chip tuningu i wracali na 129 KM ze wzgledu na duzo wieksza glosnosc silnika. Jak jest u Was?


Na górę
 Tytuł:
Post: 23-03-2008, 11:32 
Offline

Rejestracja: 02-02-2008, 12:00
Posty: 8
mielnik, troche cię oszukali w nowej GV kazda firma tuningowa jest w stanie wgrać nowy program(chipa) przez złącze diagnostyczne, bez rozkrecania kompa i wlutowywania chipa.


Na górę
 Tytuł:
Post: 24-03-2008, 09:59 
Offline

Rejestracja: 25-10-2007, 08:30
Posty: 17
Lokalizacja: Łódź
Nie dokońca jest to prawda. W nowej GV może nastąpić rozprogramowanie immobilizera przy programowaniu przez złącze diagnostyczne. I wtedy zaczynają się schody, tj. laweta, serwis i pytania w jakich okolicznościach to nastąpiło.
Bezpieczniej jednak podłączyć się pod sterownik.

_________________
Witek


Na górę
 Tytuł:
Post: 25-03-2008, 13:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25-11-2007, 11:42
Posty: 15
A dlaczego mówisz że mnie oszukali ??
nie chodzi o wymianę chipa tylko o wyciąganie sterownika, nie wiem w jakim celu to robią, może korzystają z innego złącza, na pewno w Krakowie wyciągają sterownik i już widać że była ingerencja.


Piotrulec pisze:
mielnik, troche cię oszukali w nowej GV kazda firma tuningowa jest w stanie wgrać nowy program(chipa) przez złącze diagnostyczne, bez rozkrecania kompa i wlutowywania chipa.

_________________
Marcin


Na górę
 Tytuł:
Post: 25-03-2008, 13:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25-11-2007, 11:42
Posty: 15
Jeżeli chodzi o spalanie po chipie . 150km po górach, 200km po autostradzie 120-130 km/h, 250 km spokojnej jazdy 80-100 km/h średnia 7,9 - 8,2.
Hałas bez zmian dalej głośno :)

_________________
Marcin


Na górę
 Tytuł:
Post: 25-03-2008, 15:15 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21-08-2007, 20:49
Posty: 3113
Lokalizacja: Warszawa
Suzuki: GV II 2007 DDIS
mielnik6696 pisze:
Jeżeli chodzi o spalanie po chipie . 150km po górach, 200km po autostradzie 120-130 km/h, 250 km spokojnej jazdy 80-100 km/h średnia 7,9 - 8,2.

8l/100km. No to bardzo ładnie, tak w okolicach 1,5-2l mniej niz u mnie na fabrycznym oprogramowaniu. Chociaż ja ostatnio z packiem na dachu ganiam to róznica wychodzi jeszcze większa, ale żeby w depresje nie wpasc to nawet nie sprawdzam ile wychodzi. ;)

A tak OT:
Tak patrze na twoj avatar i sie zastanawiam co ladniejsze: psisko czy GV ;) i wychodzi mi że psisko ;)

_________________
Pozdrawiam
Marek

"There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who don't" ;)


Na górę
 Tytuł:
Post: 25-03-2008, 15:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25-11-2007, 11:42
Posty: 15
też tak uważam :)

_________________
Marcin


Na górę
 Tytuł:
Post: 28-03-2008, 17:36 
Offline

Rejestracja: 08-01-2008, 22:37
Posty: 1
Mam pytanie. Z rozmowy z zaprzyjaźnionym dealerem wiem, że przy podniesieniu mocy, Austriacy nie robią żadnych zmian w chłodzeniu. Jako że przyrost mocy jest spory, czy nikt ze szczęsliwych posiadaczy "chipowanych" wersji nie miał problemów z przegrzewaniem się silnika, szczególnie pod dużym obciążeniem (długa jazda pod górę, teren, przyczepa itp)? :?:


Na górę
 Tytuł:
Post: 08-04-2008, 15:54 
Offline

Rejestracja: 25-10-2007, 08:30
Posty: 17
Lokalizacja: Łódź
Już mogę coś powiedzieć na temat spalania.
Przejechane 1200 km.
650 km to wycieczka do Zakopanego na bardzo miękkich zimówkach, tempomat na 120.
Pozostały dystans to oryginalne Bridgestony duelery w mieście.

Wskaźnik średniego spalania zatrzymał się na 8,3 l.

Warto było :), a ile fajniejsza jazda po tuningu ....
Pozdrowionka dla wszystkich.

_________________
Witek


Na górę
 Tytuł:
Post: 16-04-2008, 20:03 
Offline

Rejestracja: 16-04-2008, 16:13
Posty: 15
msab pisze:
Mam pytanie. Z rozmowy z zaprzyjaźnionym dealerem wiem, że przy podniesieniu mocy, Austriacy nie robią żadnych zmian w chłodzeniu. Jako że przyrost mocy jest spory, czy nikt ze szczęsliwych posiadaczy "chipowanych" wersji nie miał problemów z przegrzewaniem się silnika, szczególnie pod dużym obciążeniem (długa jazda pod górę, teren, przyczepa itp)? :?:

Nie możesz cisnąć długo do deski bo chłodzenie faktycznie może nie wyrobić. Osobną kwestią jest to że bez zmiany IC będzie się przegrzewał dolot (zwłaszcza w upały) silnik będzie puchł i może mocniej dymić.
To doświadzczenia z TDI ;) . Mam Octavię trochę zmodyfikowaną ;) przez zmianę programu w ECU, wczesniej troszkę używałem prymitywnego box-a. I tak:
1. Z tym zużyciem paliwa to komputer Was po zmianie programu oszukuje. Te bajki że polepsza się spalanie to marketnigowy chwyt. Sprawdźcie realne zużucie klasyczną metodą. Mój komputer w Octavi oszukuje o ponad litr/100 :!: Nie ma takiej opcji żeby zmniejszyło się zużycie :!:
2. Dpf w dużej mierze utrudnia chipowanie. Filtr może mieć tendencje do zapychania się ponieważ silnik z chipsem znacznie mocniej dymi! Nie mam pojęcia jak jest w silnku Renault ale VAG-i z dpf-em mogą być chipsowane tylko nieznacznie. Na starych TDI uzyskiwano 25% mocy więcej, nowe silniki z dpf mogą o tym tylko pomażyć.
3. Co do szkodliwości: Seryjny silnik z seryjnym programem jest praktycznie idiotoodporny. Można cisnąć non stop gaz do dechy i nic się nie powinno sypnąć. Chipowane silniki już takie nie są. Jeśli używacie gazu z rozsądkiem (np podczas wyprzedaznia deska a potem grzecznie odejmujecie gaz) powinno to być bezpieczne, ale jak ktoś będzie katował chipowany silnik cisnąc ciągle deskę sypnie się: turbo, uszczelka pod głowicą. Pierwsza poleci turbina. Np w seryjnym TDI turbina daje 1,0 atm po chipsie daje 1,3 :!: więc nic dziwnego że szybko da ciała jak będzie się auto katować.
4. Mimo powyższego jednak WARTO chipsować nowoczesne diesle. Oczywiście silniki VAG są do tego szczególnie predysponowane. Moja Octavia z nową większą turbiną i większym IC leje na trasie auta droższe od niej kilkukrotnie ;) . Tylko trzeba robić to z głową i razczej unikać za mocnych programów i wybrać profesjonalnego tunera z dużym doświadczeniem. Polecam: http://www.tdi-tuning.pl Świadomość że producentem motorowni jest Renault też raczej zniechęca do mocnych programów ;) . Kolegi seryjny 1,5D Renault w Almerze ostatnio wystawił nogę (korbowód). ;)

To co napisałem wynika z doświadzczeń z silnikami VAG. Bardzo dużo już tych silników jest mniej lub bardzej zmodyfikowanych. P.S. Własnie nabyłem box-a do Corolki 1,4 D4D czekam na przesyłkę.

Niech MOC będzie z Wami :!:


Na górę
 Tytuł:
Post: 22-05-2008, 15:08 
Offline

Rejestracja: 21-05-2008, 20:25
Posty: 24
powiem wam tak kilka miesięcy temu jak jeszcze się przymierzałem do gitary byłem w serwisie we wrocławiu i suzuki ma taki chip kosztuje to 4kpln i nadal jest gwarancja na wszystkie podzespoły!!! ponadto nadmieniłem im że właśnie boję się o ten nieszczęsny filtr i czy dałoby się go wymontować na co oni powiedzieli że z tym nie ma problemu ale trzeba to zrobić u nich bo będą musieli oszukać komputer hehe!!


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl