Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 22-05-2019, 08:01

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 843 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 130 31 32 33 34
Autor Wiadomość
Post: 29-11-2018, 12:48 
Offline

Rejestracja: 28-10-2018, 23:16
Posty: 85
Suzuki: vitara
Latowe mam amelinowe 17", zimowe stalowki 16". Czujniki są do samochodu, nie do felgi. Zasadniczo felgi powinny być przystosowane do czujników i dopasowane do auta. Kupujac felgi, upewnij się, że poza wszystkimi wymiarami (średnica zewnętrzna, średnica otworu, rozstaw otworów na śruby, odsadzenie et, szerokość) są do vitary. Nigdzie nie jest podana nośność czy wytrzymałość poza tym że jest napisane do vitary albo do aygo. Potem sie okazuje, że felga jest za chuda do ciężkiego auta...
Czujniki w sklepie ktory podałem link we wcześniejszym poście. Felgi z oponeo (profeska strona i sprzedawcy). Patrzyłem na allegro, ale wyszło mi że oponeo jest pewniejsze, a różnica w cenie pomijalna.


Na górę
Post: 29-11-2018, 19:07 
Offline

Rejestracja: 03-10-2017, 11:52
Posty: 223
soplowatosc. Podobnie jak Ty opony i felgi 16 kupiłem z oponeo /zimą poprzedniego roku/. Dobierałem wymiary do vitary pomijając nośność czy wytrzymałość. Jeżeli chodzi o ciężar Vitary II z 2017 roku, to przecież to samo co osobówka. To nie jest typowa terenówka.
Ja swoją vitarą jeżdżę tak jak osobówką, a nie w terenie. Myślałem jednak, że do felg stalowych powinny być inne czujniki.


Na górę
Post: 29-11-2018, 21:30 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1623
Suzuki: SuziQuattro
czujniki są czasem do wentyli , a nie do felg ? różnica w wadze,aygo a vitara, to raptem 50 kg na koło, bez przesady.


Na górę
Post: 29-11-2018, 21:45 
Offline

Rejestracja: 03-10-2017, 11:52
Posty: 223
Z foto zamieszczonego przez Kolegę "soplowatosc" wynika, że czujnik jest razem z wentylem, albo odwrotnie, wentyl z czujnikiem.


Na górę
Post: 29-11-2018, 23:04 
Offline

Rejestracja: 28-10-2018, 23:16
Posty: 85
Suzuki: vitara
Czujnik i wentyl w komplecie. Samo ustrojstwo jest zalane jakąś żywicą, więc jest jednorazowe. Jak sie skończy bateria to kupujesz nowe czujniki. Aczkolwiek na jakiś brytoslkich forach widziałem jak facet to rozdłubał i w środku była zwykła bateria w pastylce. Wymienić baterię i zalać jaką lepigumą i następne 5 lat pojeździć... ;)


Na górę
Post: 29-11-2018, 23:07 
Offline

Rejestracja: 28-10-2018, 23:16
Posty: 85
Suzuki: vitara
MS pisze:
czujniki są czasem do wentyli , a nie do felg ? różnica w wadze,aygo a vitara, to raptem 50 kg na koło, bez przesady.
To sie zgadza. Ale jak co się rypnie, to potem prokurator powie, że były felgi od wrotek


Na górę
Post: 30-11-2018, 07:48 
Offline

Rejestracja: 28-10-2018, 23:16
Posty: 85
Suzuki: vitara
Ktoś wie jaki jest rozmiar śrub do kół? Chciałem zamówić antyzłodziejskie.....


Na górę
Post: 03-12-2018, 21:07 
Offline

Rejestracja: 11-10-2017, 08:45
Posty: 9
Tak 3 grosze ode mnie, Felgi stalowe 16" z czujnikami od innej Vici, po założeniu nowych opon i zamontowaniu w autku nie wymagały żadnego programowania, brak jakiegokolwiek błędu, wskazania ciśnienia pokazały się po około 1,5 kilometra. Pozdrawiam.

_________________
Suzuki Vitara 1.6 2WD Premium Galactic Grey Metallic


Na górę
Post: 04-12-2018, 07:48 
Offline

Rejestracja: 03-10-2017, 11:52
Posty: 223
soplowatosc. Proponuję wejść w internecie w katalog akcesoriów do Suzuki Vitara. Tam nie ma wymiarów, ale są kpl. śrub proponowane
do Suzuki. Myślę, że do nabycia w ASO.


Na górę
Post: 04-12-2018, 14:07 
Offline

Rejestracja: 28-10-2018, 23:16
Posty: 85
Suzuki: vitara
znalazłem więć zostawię jakby kto szukał
Rodzaj: śruby
Osadzenie: stożek 60°
Średnica i skok gwintu: M12x1,5
Długość robocza gwintu: 22,1 mm


Na górę
Post: 04-12-2018, 17:26 
Offline

Rejestracja: 03-10-2017, 11:52
Posty: 223
spriti. Czyli wychodzi na to, że czujniki fabryczne przełożone ze "starej" Vitary do innych felg np. stalowych i następnie zamontowaniu
tych kół do "nowej" Vitary /chodzi o inny egzemplarz/, same się wgrają bez potrzeby programowania. Więc nie przepłacajmy za programowanie, którego nie potrzeba wykonywać.


Na górę
Post: 04-12-2018, 18:01 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03-08-2006, 11:13
Posty: 11142
Lokalizacja: CB - CIN - CT
Suzuki: Vitara II
co już zostało tu nie raz napisane, ale trzeba by przejrzeć wątek ;)


Na górę
Post: 04-12-2018, 19:06 
Offline

Rejestracja: 03-10-2017, 11:52
Posty: 223
Jeszcze więcej napisano, że trzeba programować i dodatkowo płacić.


Na górę
Post: 04-12-2018, 20:30 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03-08-2006, 11:13
Posty: 11142
Lokalizacja: CB - CIN - CT
Suzuki: Vitara II
Każdy znajdzie coś dla siebie :D


Na górę
Post: 16-02-2019, 09:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18-08-2017, 06:09
Posty: 107
Lokalizacja: Gliwice
Suzuki: Vitara '17
Qwde biczuje się z wyborem letnich opon, po sprzedaniu całorocznych. Mogę kupić nowe z demontażu Michelinki Primacy 3, w cenie np nowych ze sklepu Dębic Presto UHP2. Co mnie zastanawia, bo to że Micheliny to klasa premium, ale czy primacy 3, konstrukcyjnie chyba z 2012, dalej są takie super?


Na górę
Post: 09-05-2019, 16:13 
Offline

Rejestracja: 28-07-2018, 09:09
Posty: 36
Suzuki: vitara 2
Problem z TMPS - koła fabryczne.
Po zamianie z zimowych na letnie wszystko było ok. Po kilkudziesieciu dniach pokazuje niskie cisnienie na 4 kołach.
było ok 2.1 bar. Napompowane 2.3 i dalej pokazuje sie niskie cisnienia -207-212kpa
Napompowane 2.6 bar. pokazuje na wyswietlaczu w aucie 210-219 kpa. i komunikat o niskim cisnieniu.
Nie mogę wejsc w tryb ustawiania TPMS

_________________
M16A


Na górę
Post: 09-05-2019, 17:32 
Offline

Rejestracja: 11-10-2017, 08:45
Posty: 9
Zapewne przełączyłeś na jazdę eco dopompuj przód ponad 2,8 tył ponad 2,6 i zniknie komunikat potem przestawisz np na comfort

_________________
Suzuki Vitara 1.6 2WD Premium Galactic Grey Metallic


Na górę
Post: 10-05-2019, 21:42 
Offline

Rejestracja: 22-05-2018, 13:14
Posty: 7
Suzuki: vitara
gwiazdor pisze:
Napompowane 2.6 bar. pokazuje na wyswietlaczu w aucie 210-219 kpa. i komunikat o niskim cisnieniu.
Nie mogę wejsc w tryb ustawiania TPMS


tak jak kolega pisze - najpierw trzeba dobić do 2,9, przejechać kawałek, zmienić tryb na comfort, spuścić do ulubionego poziomu, upierdliwe ale tak jest


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 843 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 130 31 32 33 34

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl