Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 14-12-2019, 13:39

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 933 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 131 32 33 34 3538 Następna
Autor Wiadomość
Post: 19-11-2018, 13:19 
Offline

Rejestracja: 28-10-2018, 23:16
Posty: 113
Suzuki: vitara
Tyle że lotnicze pompuje się 200psi albo i więcej. A w przytoczonym badaniu było ciśnienie samochodowe.
W lotnictwie stosuje sie azot także ze względu na eliminację wilgoci, co na dużych wysokościach, niskich bądź wysokich temperaturach powodowałoby zamarzanie na przemian z parowaniem wody, znacząco wpływając na ciśnienie wewnątrz opon. Historia notuje też przypadki samozaplonu gazów uwalnianych z gumy we wnętrzu przegrzanych opon wypełnionych powietrzem (czytaj z tlenem) .
Źródła: wiki, Boeing


Na górę
Post: 19-11-2018, 13:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24-12-2017, 14:24
Posty: 208
Moja Vitara póki co nie lata na takich wysokościach ;)

_________________
Vitara 1.6 HalfGrip
https://www.youtube.com/watch?v=qYSSoIVB8x0


Na górę
Post: 19-11-2018, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17-08-2007, 17:00
Posty: 63
Lokalizacja: Warszawa
staryem pisze:
vipiusz. Co z programowaniem nowych czujników. A może nie jest to konieczne i wystarczy założyć koła z nowymi czujnikami
i pojeździć, one same się zaprogramują.


Ja odebrałem gotowe, zmontowane koła od wulkanizatora. Czujniki kupiłem oryginalne - te co Continental dla Suzuki robi. Zdjąłem letnie koła, założyłem zimowe i jazda. Nic nie programowałem, może się samo wgrało, nie wiem, codziennie jeżdżę i żadnych błędów ze strony TPMS.


Na górę
Post: 19-11-2018, 21:36 
Offline

Rejestracja: 16-12-2016, 19:47
Posty: 981
Suzuki: Vitara
Nic się nie programuje, zakładasz i już działa. Bez znaczenia nowe czy stare

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 19-11-2018, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17-08-2007, 17:00
Posty: 63
Lokalizacja: Warszawa
Dokładnie tak jak piszą koledzy, zakładasz koła zimowe z czujnikami i śmigasz. Ja właśnie zszedłem przejechać się 200m i sprawdzić czy system odczyta ciśnienie - odczytał! Nie wiem czy ma znaczenie jaki tryb tpms ustawisz, ja zapisałem tryb /comfort/
Dodam tylko, że początkowo chcieli mi założyć czujniki Schradera i zrobić klonowanie, ale czujniki Schrader nie chciały się zaprogramować, więc ściągali oryginały i jest bardzo dobrze. A całość też wyszła kwotowo taniej niż komplet kół zimowych z ASO.


Na górę
Post: 19-11-2018, 21:58 
Offline

Rejestracja: 03-10-2017, 11:52
Posty: 278
vipiusz. Dzięki. Mam zimówki na felgach stalowych, brakowało mi czujników.


Na górę
Post: 19-11-2018, 22:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17-08-2007, 17:00
Posty: 63
Lokalizacja: Warszawa
staryem pisze:
vipiusz. Dzięki. Mam zimówki na felgach stalowych, brakowało mi czujników.


Kup w AutoX (wawa - ul. Kobielska) oryginalny komplet do vitary i smigaj bez problemu - sprzedaja na allezlo nawet. Z wlasnego doswiadczenia tylko ta firme moge polecic.


Na górę
Post: 20-11-2018, 09:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24-12-2017, 14:24
Posty: 208
Czy sprawdzał może ktoś, jak zachowa się system, kiedy koła zamienimy miejscami? Czy od razu wykryje, że to co było z przodu, teraz jest z tyłu?

_________________
Vitara 1.6 HalfGrip
https://www.youtube.com/watch?v=qYSSoIVB8x0


Na górę
Post: 20-11-2018, 12:10 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03-08-2006, 11:13
Posty: 11319
Lokalizacja: CB - CIN - CT
Suzuki: Vitara II
Zamieniałem miejscami raz i niczym się to nie różniło dla komputera.


Na górę
Post: 20-11-2018, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24-12-2017, 14:24
Posty: 208
W jakim sensie nie różniło? Załóżmy, że mamy w dwóch kołach z tyłu niższe ciśnienie niż w tych z przodu. Teraz zamieniamy, te z tyłu dajemy do przodu, a te z przodu dajemy do tyłu. Komputer dalej będzie pokazywał, że z tyłu ciśnienie jest niższe, czy może zauważy zmianę i pokaże, że teraz z przodu jest niższe? Chodzi o to, czy komputer ma przypisane identyfikatory czujników do określonych pozycji (np. lewy tył), czy za każdym razem wykrywa, w którym miejscu faktycznie znajduje się teraz dany czujnik? Mam nadzieję, że to drugie.

_________________
Vitara 1.6 HalfGrip
https://www.youtube.com/watch?v=qYSSoIVB8x0


Na górę
Post: 20-11-2018, 17:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29-03-2015, 13:42
Posty: 865
Suzuki: Vitara xLed Sun
Tak, wykrywa. Łapie to koło które jest w nadkolu. W garażu trzymam zimówki z czujnikami na półce tuż przy lewym przednim kole i jakoś nigdy się nie pomylił które ma czytać.


Na górę
Post: 20-11-2018, 17:58 
Offline

Rejestracja: 16-12-2016, 19:47
Posty: 981
Suzuki: Vitara
Jakby się tak dało to dałbym wszystkie do schowka i jeździł bez. ;

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 20-11-2018, 18:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24-12-2017, 14:24
Posty: 208
W schowku nie ma właściwego ciśnienia ;) Można by podkleić je do poszczególnych nadkoli, ale tam też sam czujnik wiele nie pomoże (ciśnienie też nie będzie się zgadzać). Ponadto z tego co gdzieś wyczytałem, czujniki, które się nie kręcą, nie wysyłają sygnału z informacją o ciśnieniu, są w uśpieniu. Stąd kiedy zaczynamy jazdę trzeba kawałek przejechać, aby komputer dostał sygnał z czujników na temat ciśnienia. Jeśli tej informacji nie dostanie w odpowiednim czasie, lub informacja będzie niewłaściwa, wyświetli błąd.

_________________
Vitara 1.6 HalfGrip
https://www.youtube.com/watch?v=qYSSoIVB8x0


Na górę
Post: 20-11-2018, 21:16 
Offline

Rejestracja: 14-04-2018, 17:39
Posty: 13
Suzuki: Vitara 4WD XLED 6AT
Jestem po wymianie opon z felgami i dedykowanymi czujnikami.System samoczynnie wykrył czujniki tpms nic nie trzeba programować.Wskazanie wartości na wyświetlaczu pojawia się po przejechaniu pewnego odcinka.Opony nokiany WRD4 16-stki na alusach


Na górę
Post: 21-11-2018, 07:29 
Offline

Rejestracja: 03-10-2017, 11:52
Posty: 278
Interesuje mnie jednak sprawa czujników w tych kołach. Jak kupowałeś to były jakoś klonowane, czy po prostu kupiłeś i bez
żadnej ingerencji zostały zamontowane do felg. Może wulkanizator je zaprogramował /sklonował/, a Ty nic o tym nie wiesz.
Jak się czyta w internecie na temat czujników TPMS to informacje są różne i człowiek dostaje "kota". Dzwoniłem nawet do
jednego sprzedawcy internetowego i powiedział mi, że potrzebne jest programowanie. Wyczytałem również, że można sczytać
kod z fabrycznych czujników /zakupionych z samochodem/ i w zamówieniu podać, a oni przed wysyłką sklonują nowe czujniki.
Koledzy, napiszcie swoje informacje na ten temat na podstawie własnych doświadczeń, gdyż sprzedawcy podają różne wersje i
być może nie są one prawidłowe, a podyktowane chęcią zysku. Jak wynika z wpisów na forum, wielu kolegów skompletowało
sobie koła zimowe z czujnikami, więc wiedzą jak to się dzieje i za co płacili, a czego nie trzeba robić.


Na górę
Post: 21-11-2018, 07:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08-06-2017, 06:45
Posty: 722
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Suzuki: Vitara 1.6 A/T AWD
Moja rada: mniej czytać internety ;)

_________________
Vitara 1.6 AT AllGrip Savanna Ivory/Black


Na górę
Post: 21-11-2018, 08:00 
Offline

Rejestracja: 03-10-2017, 11:52
Posty: 278
dominiq. nie o takie rady mi chodziło.


Na górę
Post: 21-11-2018, 08:23 
Offline

Rejestracja: 16-12-2016, 19:47
Posty: 981
Suzuki: Vitara
Zakładasz i działa tyle w temacie internetuw

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 21-11-2018, 08:39 
Offline

Rejestracja: 19-04-2018, 08:15
Posty: 14
staryem pisze:
Interesuje mnie jednak sprawa czujników w tych kołach. Jak kupowałeś to były jakoś klonowane, czy po prostu kupiłeś i bez
żadnej ingerencji zostały zamontowane do felg. Może wulkanizator je zaprogramował /sklonował/, a Ty nic o tym nie wiesz.
Jak się czyta w internecie na temat czujników TPMS to informacje są różne i człowiek dostaje "kota". Dzwoniłem nawet do
jednego sprzedawcy internetowego i powiedział mi, że potrzebne jest programowanie. Wyczytałem również, że można sczytać
kod z fabrycznych czujników /zakupionych z samochodem/ i w zamówieniu podać, a oni przed wysyłką sklonują nowe czujniki.
Koledzy, napiszcie swoje informacje na ten temat na podstawie własnych doświadczeń, gdyż sprzedawcy podają różne wersje i
być może nie są one prawidłowe, a podyktowane chęcią zysku. Jak wynika z wpisów na forum, wielu kolegów skompletowało
sobie koła zimowe z czujnikami, więc wiedzą jak to się dzieje i za co płacili, a czego nie trzeba robić.


W moim przypadku - Vitara 2018, próby zaadoptowania czujników Shradera skończyły się fiaskiem. Ciągłe alarmy, brak komunikacji po kilku krotnych próbach ustawiania i klonowania. Nie mówię o koszcie i straconym czasie. Generalnie brak wystarczającej wiedzy i stosowanie prze gumiarzy bezmyślnie wyuczonych procedur/każde podłączenie komputerka 60 - 100 zł. Na koniec okazało się, że tylko oryginalne czujniki. Czujniki kat. no. 4313961M00 zakupiłem w sklepie w http://auteks.pl/sklep/suzuki-czujnik-c ... 80052024d/ u sprzedawcy, który w końcu okazał się kompetentnym w temacie, w cenie 100 zł wyższej za komplet niż Shrader. Po założeniu, bez żadnej ingerencji zewnętrznej
po przejechaniu 5 km wszystko sparowało się i do tej pory brak usterki. Podsumowując nie trać czasu bo nie zaoszczędzisz tylko stracisz czas i pieniądze. Oczywiście omijaj ASO ,tam cena 356 zł/szt.


Na górę
Post: 21-11-2018, 13:01 
Offline

Rejestracja: 28-10-2018, 23:16
Posty: 113
Suzuki: vitara
Pytanie laickie: czy czujniki da się umieścić w każdej feldze, czy muszą być specjalne?


Na górę
Post: 21-11-2018, 16:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08-05-2018, 15:35
Posty: 13
Suzuki: VITARA 1.6 4WD
Obecnie wiekszosc jest przystosowana do czujnikow, ale nie wszystkie, wiec lepiej przed zakupem sie upewnic ;) Szukaj w opisie czy felga jest kompatybilna z czujnikami tpms, albo zapytaj sprzedawce.

_________________
Suzuki Vitara 1.6 4WD Premium [2018]
Suzuki SX4 1.6 4x4 [2011]


Na górę
Post: 22-11-2018, 13:53 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03-08-2006, 11:13
Posty: 11319
Lokalizacja: CB - CIN - CT
Suzuki: Vitara II
fox pisze:
W jakim sensie nie różniło? ... Chodzi o to, czy komputer ma przypisane identyfikatory czujników do określonych pozycji (np. lewy tył), czy za każdym razem wykrywa, w którym miejscu faktycznie znajduje się teraz dany czujnik? Mam nadzieję, że to drugie.

Po prostu odczytał dane z czujników. Ciśnienie było dobre, więc nie było komunikatów.
Musi odczytywać gdzie które koło jest, bo inaczej nie miałoby sensu wyświetlanie pozycji i ciśnienia 8)


Na górę
Post: 22-11-2018, 20:49 
Offline

Rejestracja: 14-04-2018, 17:39
Posty: 13
Suzuki: Vitara 4WD XLED 6AT
staryem pisze:
Interesuje mnie jednak sprawa czujników w tych kołach. Jak kupowałeś to były jakoś klonowane, czy po prostu kupiłeś i bez
żadnej ingerencji zostały zamontowane do felg. Może wulkanizator je zaprogramował /sklonował/, a Ty nic o tym nie wiesz.
Jak się czyta w internecie na temat czujników TPMS to informacje są różne i człowiek dostaje "kota". Dzwoniłem nawet do
jednego sprzedawcy internetowego i powiedział mi, że potrzebne jest programowanie. Wyczytałem również, że można sczytać
kod z fabrycznych czujników /zakupionych z samochodem/ i w zamówieniu podać, a oni przed wysyłką sklonują nowe czujniki.
Koledzy, napiszcie swoje informacje na ten temat na podstawie własnych doświadczeń, gdyż sprzedawcy podają różne wersje i
być może nie są one prawidłowe, a podyktowane chęcią zysku. Jak wynika z wpisów na forum, wielu kolegów skompletowało
sobie koła zimowe z czujnikami, więc wiedzą jak to się dzieje i za co płacili, a czego nie trzeba robić.
Nic nie trzeba programować.Zakupiłem u wulkanizatora cały komplet(felga+opona +czujniki tpsm) i też miałem pytanie o zaprogramowanie tpsm.W kilku autach które posiadałem lub posiadam mam czujniki i oprócz BMW w żadnym nie trzeba programować.


Na górę
Post: 28-11-2018, 22:42 
Offline

Rejestracja: 28-10-2018, 23:16
Posty: 113
Suzuki: vitara
Dzisiaj założyłem zimowówki z nowymi felgami i czujnikami. Po 15 min i paru km pojawił sie pomiar. Bez programowania. Czujniki kupione tu
https://goo.gl/maps/MrtAku1N23M2
Obrazek


Na górę
Post: 29-11-2018, 05:49 
Offline

Rejestracja: 03-10-2017, 11:52
Posty: 278
soplowatosc. Mam pytanie: jakie masz felgi, stalowe czy alu. Ja mam stalowe i dlatego się zastanawiam czy jest jakaś różnica w czujnikach.
Jak to wychodzi cenowo.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 933 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 131 32 33 34 3538 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl