Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 21-08-2019, 09:31

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość
Post: 04-05-2019, 16:16 
Offline

Rejestracja: 25-11-2018, 10:30
Posty: 64
Witam. Chcąc rozdzielić tematy złożyłem temat tylko stacji GARMIN łatwiej szukać będzie na przyszłość.
Otóż ja również mam pytanie czy można gdzieś zdobyć aktualizacje do tej nawigacji odnośnie map jak również softu w języku polskim?
Druga sprawa która mnie interesuje to instrukcja w j.polskim.
Może ktoś pomoże bo samochód tuż tuż. A tak nawiasem czy to tylko przypadłość Suzuki że ciągle są baraki tłumaczeń w naszym języku czy również inne stajnie mają też ten problem.
Pozdrawiam.

Edycja - zmiana tematu i poprawienie w tekście. Marek


Na górę
Post: 04-05-2019, 16:50 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1691
Suzuki: SuziQuattro
A nie czasem Garmin ?, Jeżeli tak, to kup z opcją dożywotniej aktualizacji. Zapewne też mają rejestrację na stronie i dostęp do wszystkich aktualizacji.


Na górę
Post: 04-05-2019, 19:13 
Offline

Rejestracja: 25-11-2018, 10:30
Posty: 64
Oczywiście że GARMIN literówka :sciana: Gdzie to mam zakupić? bo ja pierwszy raz mam przyjemność z tą nawigacją :) i le to kosztuje?.
A co z instrukcją te stacji?
Dzięki za podpowiedź


Na górę
Post: 04-05-2019, 20:32 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1691
Suzuki: SuziQuattro
https://www.garmin.com/pl-PL/


Na górę
Post: 05-05-2019, 10:18 
Offline

Rejestracja: 25-11-2018, 10:30
Posty: 64
OK. Dziękuję może dam radę :)


Na górę
Post: 07-05-2019, 19:17 
Offline

Rejestracja: 25-11-2018, 10:30
Posty: 64
Jeszcze jedno.Jeżeli nie da się ogarnąć tej stacji co do języka polskiego i nowych map choć słyszałem że da się wgrać lektora jakąś Agatę i wtedy tłumaczy ( może ktoś wie jak to zrobić krok po kroku) to może ktoś z Was wymieniał tą stację na nowszą tzn chyba BOSCHA. Jeżeli tak to jak to zrobić i czy trzeba tylko je zamienić i pasują złącza itp, czy jakieś przeróbki muszą być robione?
Pozdrawiam.


Na górę
Post: 07-05-2019, 20:56 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1691
Suzuki: SuziQuattro
Nie ma nic lepszego od Garmina i TomToma, jak masz oryginał będzie polska wersja.


Na górę
Post: 08-05-2019, 16:48 
Offline

Rejestracja: 25-11-2018, 10:30
Posty: 64
Hmm jeszcze jedno a jakąś instrukcję do tego Garmina? ktoś ma ? najlepiej po polsku :). Wiem mam wymagania :) ale jestem trochę zaawansowany wiekowo no i stąd to podejście, najpierw czytam potem jadę lub używam :) :).
Pozdrawiam.


Na górę
Post: 09-05-2019, 06:58 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1691
Suzuki: SuziQuattro
https://support.garmin.com/pl-PL/
podaj symbol twojego sprzętu.


Na górę
Post: 02-06-2019, 07:27 
Offline

Rejestracja: 25-11-2018, 10:30
Posty: 64
Witam. Kolego MS gdzie jest napisane jaki to symbol tego mojego Garmina?. Odpaliłem navi i w opcja znalazłem tylko chyba wersję map. Mam CN Europe NTU 2013.41. Czy są już nowsze?


Na górę
Post: 02-06-2019, 08:32 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1691
Suzuki: SuziQuattro
Aż takiej wiedzy to nie mam, wyślij zapytanie na w/w adres.


Na górę
Post: 02-06-2019, 10:36 
Offline

Rejestracja: 25-11-2018, 10:30
Posty: 64
OK. Mam nadzieję że jest to zapisane gdzieś w opcjach systemowych wymontowywać stacji trochę bym się bał :(


Na górę
Post: 16-06-2019, 17:27 
Offline

Rejestracja: 25-11-2018, 10:30
Posty: 64
W związku ze zbliżającym się wyjazdem na wakacje proszę Was o podsumowanie tego tematu abym mógł przygotować się do drogi:).
Jeżeli ktoś może mi to jakoś krok po kroku w punktach podpowiedzieć to będę wdzięczny ;
Jak połączyć się z tą stacją i jak zaktualizować Mapy i co się tam da jeszcze :). Kabel zakupiłem bo się doczytałem że ma być A/A :).
Muszę dodać że mam aktualnie zainstalowaną mapę europy CN EUROPE NTU 2013.41 [1] ALL(trochę stara). SOFTWARE VERSIONS 4.10.
Dostałem ostatnio od naszego kolegi lektora po polsku którego po połączeniu się ze stacją mam wgrać do katalogu language a potem w menu radia wybrać język nawigacji polski albo Małgorzata. Ściągnąłem najnowszą mapę europy Garmin City Navigator Cała Europa NTU 2019.30 Unlocked oraz zainstalowałem na laptopie najnowszego Garmin express 6.14.2.0 i Co dalej ????.
Jeszcze jedno czym różni się poz.2 od tych wszystkich poniżej i dlaczego wielkość map poz.3 jest mniejsza od 6 przecież to tylko zachodnia europa a nie cała?

1.City Navigator Poland NTU 2019.30 (222 mb)
2.City Navigator Europa NTU 2019.30 (1.75 GB)
3.City Navigator Europa NTU 2019.30.cala europa.bez.turcji (3,96 GB)
4.Eastern Europe NTU 2019.30 (1,45 GB)
5.Garmin Europe NTU 2019.30 (1,89 GB)
6.Western Europe NTU 2019.30 (4,86 GB)


Na górę
Post: 08-07-2019, 19:43 
Offline

Rejestracja: 25-11-2018, 10:30
Posty: 64
Witam. Ma ktoś może aktualny sterownik pod windowsa 7 aby się z tym urządzeniem FUJI M61 połączyć ?. Znalazłem jeden ale nic? :(.
Jeszcze jedno czy ktoś kupował oryginalną aktualizację z założonego konta Garmin ale nie Polskiego?
Chodzi mi o to że w/g procedury zakupu aktualizacji Garmina muszę włożyć kartę z danymi z urządzenia do komputera i postępować tam zgodnie z zaleceniami. Przelew w EURO idzie nawet parę dni to jak pobiorę aktualizację na kartę którą potem muszę znowu włożyć do urządzenia aby się mapy zaktualizowały? Chyba że jest tam coś podobnego jak na allegro czyli PAYU.


Na górę
Post: 22-07-2019, 18:46 
Offline

Rejestracja: 25-11-2018, 10:30
Posty: 64
Witam. Czy ktoś może mi pomóc jak dostać się do tej stacji?. Robiłem tak jak podpowiadał mi kolega "clawis"(dziękuję bardzo za miły kontakt) ale bez rezultatu. Pobrałem najnowsze sterowniki Garmina i je zainstalowałem. Bez rezultatu. Dodam że gniazdo jest OK bo podpięty pendrive jest widziany. Kable nowiutkie zarówno USB3.0 lub 2.0 i nic. Chcę wgrać jakoś tego lektora i kicha. Zastanawia minie tylko jak sterowniki Garmina mają widzieć urządzenie Fuji ?. Może ktoś podpowie coś jeszcze. Wiem że wakacje :) ale może....Pozdrawiam


Na górę
Post: 25-07-2019, 21:30 
Offline

Rejestracja: 25-07-2019, 08:59
Posty: 1
Suzuki: SX4
leonid113 pisze:
Witam. Czy ktoś może mi pomóc jak dostać się do tej stacji?. Robiłem tak jak podpowiadał mi kolega "clawis"(dziękuję bardzo za miły kontakt) ale bez rezultatu. Pobrałem najnowsze sterowniki Garmina i je zainstalowałem. Bez rezultatu. Dodam że gniazdo jest OK bo podpięty pendrive jest widziany. Kable nowiutkie zarówno USB3.0 lub 2.0 i nic. Chcę wgrać jakoś tego lektora i kicha. Zastanawia minie tylko jak sterowniki Garmina mają widzieć urządzenie Fuji ?. Może ktoś podpowie coś jeszcze. Wiem że wakacje :) ale może....Pozdrawiam


leonid113 Witaj chłopaku, Widzę że nikt nie kwapi się aby udzielić Ci pomocy, tudzież odpowiedzieć na nurtujące Cię pytania... A więc przechodząc do meritum sprawy o której tutaj piszesz:
Po pierwsze, aby dostać się do urządzenia w trybie pamięci masowej, potrzebujesz kabla z żeńską końcówką, jak na zdjęciu. Kolejna sprawa to oprogramowanie, musi być "posłodzone". Ostatnią wersją słodzoną była 3.90 Jeżeli dobrze pamiętam, masz wersję 4.10 i tutaj robią się kolokwialne schody, gdyż kwestia downgrade oprogramowania to już szkoła wyższa. Następnie sterowniki. Nie wiem jaką wersję pobrałeś, ale jedyną słuszną i prawdziwą do tegoż zabiegu jest wersja USBDrivers_2311 Podczas połączenia urządzenia z komputerem Garmin Express musi pozostać wyłączony ( nie może działać nawet w tle ).
Nie wiem kto i co powiedział Ci na temat przewodu USB A/A, ale połączenie w dwie strony tym przewodem, bez grzebania w oprogramowaniu, nie ma racji bytu... Nie zaistnieje. Wgranie języków o których tutaj mowa - obsługi i lektora - to również nie jest prosty zabieg. Metoda kopiego pasta tutaj nie koniecznie zadziała w sposób jaki byśmy chcieli. Jeżeli nie miałeś z tym nigdy do czynienia, proponuję najzwyczajniej w świecie się za to nie brać. Tym sposobem bardzo łatwo możesz uceglić całą jednostkę.

P.S. Jestem w posiadaniu instrukcji obsługi w języku angielskim w wersji PDF dla tego systemu. Jeżeli chcesz, odezwij się, podeślę Ci na maila. Całość ma ponad 400 stron.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
Post: 25-07-2019, 22:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13-12-2016, 18:57
Posty: 54
Lokalizacja: Świdnica
Suzuki: VITARA S 1,4 AT AWD
Kolego chyba nie wiesz o jakiej stacji piszesz .Do wgrania lektora polskiego i innych niezbędnych nawigacyjnych "pliczków" potrzebujesz kabel przedłużacz USB A-A Męsko-Męski.
Stacja nie potrzebuje takiego kabelka jaki Ty opisujesz.Kabel A-A wpinasz do gniazda usb w podłokietniku a drugim do laptopa.Robiłem tak ze 100 razy .Cyferka oprogramowania nie ma znaczenia .Tylko dobre stery do usb garmin.
Zresztą wszystko łopatologicznie jest na rosyjskiej stronie ,z której zaczerpnąłem wiedzy i forum Garniak.
Sympatyczny kolega leonid113 po prostu sobie nie radzi z tym problemem albo ma uwalone gniazdo usb.Stacja ,o której mówimy to jest ta z fotki.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
Vitara S 1,4 AT AWD


Na górę
Post: 26-07-2019, 17:17 
Offline

Rejestracja: 25-11-2018, 10:30
Posty: 64
Koledzy nie jestem laikiem bo z kompami mam do czynienia od wielu lat, to że przy rozmowie z sympatycznym kolegą Clawisem myślałem że pobrany i zainstalowany program garmin express ma w sobie już sterowniki bo gdzieś to wyczytałem to może i mój błąd. Dlatego zwróciłem się o pomoc do Was aby ktoś mi podpowiedział jak to urządzenie się łączy z kompem. OK jest jak jest problem pozostał. Tak jak pisałem oprogramowanie mam najnowsze w urządzeniu bo 4.10, kable sprawne( dwa), sterowniki pobrane i zainstalowane 2313. Gniazdo łączy się z urządzeniem, bo podłączony pendrive chodzi i wszystko gra. Gdzie leży problem??.
Co do do propozycji kolegi Fitmana to myślę że aby to gniazdo podpiąć do stacji trzeba ją całą zdemontować tylko co to ma dać jeżeli w podłokietniku mam już to gniazdo żeńskie. Jedynie co przychodzi mi do głowy to to, że moje w podłokietniku działa w jedną stronę tzn tylko do stacji anie w obie. Idąc drogą kolego clawisa który łączył się już przez to gniazdo więc powinno być ok. Co proponujecie konkretnego zrobić lub sprawdzić?. A tak nawiasem gdzie ten kabel można zakupić? bo gdyby to moje szło faktycznie tylko do urządzenia to by się przydało.
Myślę że jak Wszyscy połączymy siły to jakoś to rozgryziemy choćby dla następców.
Tak nawiasem to fajnie usłyszeć "chłopaku" mając prawie 60-tkę :D
Pozdrawiam


Na górę
Post: 11-08-2019, 15:05 
Offline

Rejestracja: 25-11-2018, 10:30
Posty: 64
Minęło trochę czasu ale bez odpowiedzi. Nawet kolega FitMan nie odpowiedział na prośbę o oferowaną dokumentację. Czyżby kolega clawis miał rację że to nie do tego radia?. Koledzy a tak moim rozważaniem czy to jest możliwe aby sygnał z USB w podłokietniku szedł tylko w jedną stronę tylko do radia?. Kurcze trochę nie mogę się pogodzić z tym że mam NAVI w samochodzie i nic z tym nie mogę zrobić aby był ten lektor po polsku.
Mapę nawet gdybym miał zapłacić raz na 3 lata 300 zł to i tak jest OK. Za wymianę radia na nowe to pewnie od 800 do paru tysięcy trzeba wydać.
Pozdrawiam.


Na górę
Post: 13-08-2019, 21:29 
Offline

Rejestracja: 14-09-2016, 22:16
Posty: 56
Lokalizacja: Szczecin
Suzuki: S-CROSS 1.6 Pb AWD
leonid113
Spróbuj w jakimś warsztacie gdzie instalują stacje multimedialne, nagłośnienia, itp. nie takie rzeczy w autach się robito powinni ogarnąć i kable i aktualizację. A jak nie wiedzą to sę nauczą i będą mieli więcej klientów :)

_________________
S-Cross 1.6 AWD Pb


Na górę
Post: 14-08-2019, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13-12-2016, 18:57
Posty: 54
Lokalizacja: Świdnica
Suzuki: VITARA S 1,4 AT AWD
Twój stary fuj :D ma te same gniazda co nowy bosch.

_________________
Vitara S 1,4 AT AWD


Na górę
Post: 15-08-2019, 17:51 
Offline

Rejestracja: 25-11-2018, 10:30
Posty: 64
Witam . Czyli co kolego Clawis wypinam to i wpinam tego Boscha i wszystko działa kamera cofania czujniki i jest lektor po polsku? bo aktualizacje chyba widziałem choćby na allegro. Pozdrawiam.


Na górę
Post: 16-08-2019, 01:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13-12-2016, 18:57
Posty: 54
Lokalizacja: Świdnica
Suzuki: VITARA S 1,4 AT AWD
Pewnie tak .Ja zmieniłem na Kenwooda .Kupując boscha trzeba niestety zmienić ramkę na pewno.

_________________
Vitara S 1,4 AT AWD


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl