Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 19-12-2018, 12:52

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: 06-12-2018, 13:02 
Offline

Rejestracja: 13-02-2017, 21:39
Posty: 42
Witam
Pytanie skierowane do posiadaczy S-Crossa z dieslem.
Czy spotkał się ktoś z taką sytuacją że po zmianie oleju, samochód był dodatkowo podłączany do komputera i przez interfejs była uruchamiana procedura tzw. "wymiana oleju" w celu optymalizacji parametrów silnika?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

_________________
Vitara DDiS XLED 4WD


Na górę
Post: 06-12-2018, 17:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13-12-2016, 18:57
Posty: 31
Lokalizacja: Świdnica
Już 6 x wymieniałem olej.Podłączenie pod komputer tylko aby wyzerować inspekcje olejową.Niestety nie ma innej opcji kasowania inspekcji.

_________________
1.6 DDiS 4WD Elegance


Na górę
Post: 06-12-2018, 18:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08-06-2017, 06:45
Posty: 662
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
W większości aut z DPFem jest taka procedura.

_________________
Vitara 1.6 AT AllGrip Savanna Ivory/Black


Na górę
Post: 06-12-2018, 18:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13-12-2016, 18:57
Posty: 31
Lokalizacja: Świdnica
Jaka procedura?.Instrukcja nic o tym nie pisze .Serwis wymienia olej i tylko kasuje inspekcje.Jeżdżę na dedykowanym oleju Motul 5w40 do silników z DPF i zalecanym do DDiS.Wymiana tylko częściej niż to zaleca Suzuki.70 tys przebiegu i zero problemu z DPF.

_________________
1.6 DDiS 4WD Elegance


Na górę
Post: 06-12-2018, 19:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08-06-2017, 06:45
Posty: 662
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Ano taka, że trzeba podpiąć pod kompa.

_________________
Vitara 1.6 AT AllGrip Savanna Ivory/Black


Na górę
Post: 06-12-2018, 19:17 
Offline

Rejestracja: 13-02-2017, 21:39
Posty: 42
Dzięki za odpowiedzi
Byłem dzisiaj na serwisie Fiata pytać właśnie o konieczność podłączenia auta pod komputer podczas wymiany oleju i odpowiedź była twierdząca.
Niestety sprawy nie załatwiłem bo zasłaniali się tym że mają tylko interfejs do fiatów i boją się podłączać do innego auta.
Ale czy ta procedura "zeruje" tylko przebieg dla oleju i liczy od nowa, czy ma również wpływ na parametry silnika np. dawka paliwa, kąt wtrysku, itp.

Miałem właśnie również zapytać jaki olej stosujecie, bo z tego co ja wiem to rekomendowany jest Selenia WR Forward 0W-30, i taki ostatnio wlewałem, ale niestety bez kasowania czegoklwiek w kompie auta.

_________________
Vitara DDiS XLED 4WD


Na górę
Post: 06-12-2018, 19:44 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3089
Lokalizacja: Kwidzyn
W ASO Fiat, mieli osobny komputer do obsługi Sedici. Zupełnie inny niż do pozostałych Fiatów. Z informacji ASO Fiat u mnie SX4 obsługiwali na peno Pb, czy diesla to nie wiem.

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Post: 07-12-2018, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13-12-2016, 18:57
Posty: 31
Lokalizacja: Świdnica
Wymiana oleju to tylko wymiana oleju a nie tuning i hamownia silnika.Suzuki szybko wycofało się ze sprzedaży diesla w Polsce.Był drogi i się nie sprzedawał.Wymieniaj chłopie olej dedykowany do silników z DPF .
Jedyna procedura po wymianie to kasowanie licznika inspekcji olejowej jak nie chcesz mieć komunikatów na wyświetlaczu .Do kasowania wystarczy komp diagnostyczny ,który ma większość dobrych mechaników.
Akurat to jest dobry i sprawdzony oszczędny diesel z tyko kiepską kulturą pracy niestety.Jeżdżę już takim 4 lata i zero problemów.2x w roku wymieniam olej plus filtr i tyle w temacie .Większość DDiS to prywatny import i dla serwisu Suzuki Polska to jest bardzo nie popularna jednostka.

_________________
1.6 DDiS 4WD Elegance


Na górę
Post: 12-12-2018, 12:40 
Offline

Rejestracja: 13-02-2017, 21:39
Posty: 42
Dzięki. Jest dokładnie tak jak piszesz, po prostu za dużo chciałem zgłębiać prostą sprawę.
Olej wymieniłem, inspekcję skasowałem, choć w pierwszym warsztacie się nie udało Boschem KTS, ale już w drugim poszło innym kompem.

_________________
Vitara DDiS XLED 4WD


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl