Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 13-12-2018, 12:33

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
Post: 16-04-2018, 12:47 
Offline

Rejestracja: 04-10-2016, 08:43
Posty: 53
Nie będzie problemów. Już dwukrotnie przekładałem sam (mam 2 komplety kół na alufelgach z czujnikami, komplet zimowy kupiłem poza ASO). Bez jakiegoś programowania, bez alarmów z komputera itp. Jak po zmianie chwile pojedziesz to w komputerze pokaże odczyty z czujników.

_________________
Suzuki S-Cross FL 1.4 Allgrip AT Elegance Sun


Na górę
Post: 16-04-2018, 13:14 
Offline

Rejestracja: 11-12-2017, 23:04
Posty: 13
Lokalizacja: Poznań
piterq4 pisze:
Czy przy wymianie kół z zimowych na letnie (z czujnikami), można wymienić np. samemu i nie będzie żadnego błędu komputer pokazywał ?

Nie będzie błędu, sam tydzień temu też to zrobiłem.


Na górę
Post: 16-04-2018, 16:57 
Offline

Rejestracja: 22-11-2011, 23:34
Posty: 39
Lokalizacja: Warszawa
piterq4 pisze:
Czy przy wymianie kół z zimowych na letnie (z czujnikami), można wymienić np. samemu i nie będzie żadnego błędu komputer pokazywał ?

Spokojnie. Komputer mi błędu nawet nie pokazywał, jak jedne koła miałem w bagażniku a drugie założone :)


Na górę
Post: 16-04-2018, 20:31 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3085
Lokalizacja: Kwidzyn
Ja jak wiozłem koła w bagażniku, to system zgłupiał. Prawdopodobnie czujnik znalazł się w pobliżu odbiornika. Wyjąłem koła i wszystko wróciło do normy. Ale to było tylko raz.

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Post: 17-04-2018, 10:32 
Offline

Rejestracja: 26-12-2017, 13:17
Posty: 198
Robiłem dzisiaj przekładkę opon na letnie (felgi te same). Czujniki od razu działały poprawnie na szczęście.. Przy takiej przekładce oni coś robią z tymi czujnikami? Niektóre warsztaty doliczają kilka złotych za przekładkę koła z TPMS i zastanawiam się dlaczego.

_________________
SX4 S-Cross 1.4 Boosterjet 6AT AllGrip ’18


Na górę
Post: 17-04-2018, 10:50 
Offline

Rejestracja: 04-10-2016, 08:43
Posty: 53
Nic nie robią. Biorą więcej pieniędzy, bo przekładkę muszą robić ostrożniej. Czujnik TPMS to tylko "klocek" pod wentylem (na feldze od wewnętrznej strony opony), więc szybko operując łyżką do opon czy pneumatycznymi sprzętami mogliby to uszkodzić. Zatem na poczet jakiejś pomyłki i odszkodowań, zdzierają od TPMS-owców więcej :)

Jeśli przekładają tylko opony na tej samej feldze, to z punktu widzenia samochodu jest nawet prościej. Samochód nie musi rozpoznawać że zmieniły się czujniki (bo zostały te same), więc "nie zauważa" zmiany ogumienia.

_________________
Suzuki S-Cross FL 1.4 Allgrip AT Elegance Sun


Na górę
Post: 17-04-2018, 19:37 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3085
Lokalizacja: Kwidzyn
Po upuszczeniu powietrza czujnik może zapamiętać ten stan i zaraz po odpaleniu może zaświecić na żółto ale po przejechaniu 200-300m wszystko się normuje.
Co do opłat dodatkowych, to nie słyszałem o tym przy normalnej przekładce. Co innego przy adaptacji komputerem drugiego kompletu czujników. Ja podjeżdżając do mojego oponiarza, po prostu informuję, że mam TMPS i wtedy koła mi robi jakiś bardziej doświadczony pracownik albo świeżak pod nadzorem doświadczonego. Nigdy dodatkowo za to nie płaciłem.

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Post: 26-09-2018, 21:11 
Offline

Rejestracja: 01-10-2014, 20:23
Posty: 4
Lokalizacja: Staszów
Wczoraj samochód stał przez kilka godzin na zewnątrz, przejechałem 3 km i po ponownym odpaleniu wskoczyło małe ciśnienie w jednym kole. Owszem spadło poniżej 200. Dopompowałem i wszystkie mają 210, ale ten błąd nadal sie wyświetla w tym samym jednym kole. Postał noc w garażu i nadal świeci, pomimo tego, że ciśnienie wskazuje odpowiednie.

Czy jest szansa że zniknie po jakiejś dłuższej jeździe (kilka/kilkanaście kilometrów)?


Na górę
Post: 26-09-2018, 21:29 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1441
Tak, lub przestaw w kompie na comfort


Na górę
Post: 27-09-2018, 21:09 
Offline

Rejestracja: 01-10-2014, 20:23
Posty: 4
Lokalizacja: Staszów
Dziekuję za pomysł... udało się, chociaż nie tak od razu :-)

Miałem juz ustawiony Komfort więc zmieniłem na Eco, zatwierdziłem, przejechałem 100m, zaczęły wszystkie czujniki świecić :-), zamieniłem na kolejne ustawienie, przestało piszczeć :-) , powróciłem do Komfort i przestało zgłaszac błąd. mam nadzieję, że nie wskoczy ponownie.


Na górę
Post: 28-09-2018, 18:21 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3085
Lokalizacja: Kwidzyn
Ten system TMPS jakoś dziwnie działa ;) ostatnio miałem: przód po ok. 2,3 a tył lewy 2,05 a prawy 2,07 i to właśnie prawy tył, pokazał niskie ciśnienie. Wyrównałem, przejechałem kilkaset metrów i wszystko wróciło do normy. :) Już się przyzwyczaiłem do tych dziwnych fochów ;)

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Post: 10-10-2018, 12:57 
Offline

Rejestracja: 25-09-2018, 08:19
Posty: 5
Mam okazję kupić felgi stalowe z czujnikami ciśnienia, i pytanie czy czujnik z S-crossa z 2015 (felgi pochodzą z auta z tego roku) r będą współpracować z autem z 2018r r?


Na górę
Post: 10-10-2018, 17:43 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3085
Lokalizacja: Kwidzyn
Jeżeli pracowały w tamtym , to powinny działać i w nowym. Jedyne co, to pewnie trzeba je będzie zaprogramować.

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Post: 11-10-2018, 06:11 
Offline

Rejestracja: 25-09-2018, 08:19
Posty: 5
Z informacji które udało mi się znaleźć czujniki powinny sie same zaprogramować po kilku kilometrach?


Na górę
Post: 11-10-2018, 18:51 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3085
Lokalizacja: Kwidzyn
Nie wiem tego na 100%, bo dostawałem sprzeczne informacje. Podobno komputer zapamiętuje 8 sztuk czujników (2 komplety). Ja miałem oryginalne i oponiarz sklonował ich kody i przypisał do zamienników Continentala. Działa bez problemu jak oryginał.

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl