Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 06-07-2025, 04:49

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Witam serdecznie,

dostałem w prezencie hak taki jak ten: http://allegro.pl/hak-holowniczy-suzuki ... 35203.html

Będę musiał być może założyć go samodzielnie. Nie mam pojęcia jak zainstalować wiązkę uniwersalną 7 pinową. Proszę o pomoc:

1. Dam radę sam czy nie ma co zawracać głowy i szukać trzeba elektryka?
2. Czy w moim aucie jest jakiś moduł czy inna elektronika sprawdzająca obciążenie w instalacji?
3. Gdzie i jak wpiąć wiązkę od haka gniazdo jest już podłączone fabrycznie a z drugiej strony gołe kable plus opis plus złączki by nie ciąć kabla
4. Nie mam czujników cofania ani kamery. Auto bez ESP.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Cel montażu haka - bagażnik na hak, a sporadycznie mała przyczepka na drewno.

Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika

Radziulasek pisze:
Witam serdecznie,

dostałem w prezencie hak taki jak ten: http://allegro.pl/hak-holowniczy-suzuki ... 35203.html

Będę musiał być może założyć go samodzielnie. Nie mam pojęcia jak zainstalować wiązkę uniwersalną 7 pinową. Proszę o pomoc:

1. Dam radę sam czy nie ma co zawracać głowy i szukać trzeba elektryka?
2. Czy w moim aucie jest jakiś moduł czy inna elektronika sprawdzająca obciążenie w instalacji?
3. Gdzie i jak wpiąć wiązkę od haka gniazdo jest już podłączone fabrycznie a z drugiej strony gołe kable plus opis plus złączki by nie ciąć kabla
4. Nie mam czujników cofania ani kamery. Auto bez ESP.

1. Dasz radę bez pomocy elektryka, haki Steinhof są przygotowane pod otwory fabryczne ramy
2. Modułu nie ma
3. Kostka lewej tylnej lampy

Obrazek

Tytuł:

Bardzo dziękuję za odpowiedź ale proszę o uszczegółowienie:

1. Wiązka ma kable do prawej i lewej lampy Ty mówisz o kostce przy lewej lampie - czy wiązkę trzeba rozdzielić na dwie lampy czy wszystkie kable idą do tej jednej kostki?

2. Gdzie szukać tej kostki lampa tylna dolna czy górna od strony bagażnika czy tak jakbym chciał zmienić żarówkę?

3. Czy oznakowania L + 31 P 58P itd są naniesione na te kostkę?

4. Czy kostka umożliwia wpięcie wiązki czy potrzebne są dostarczone przez Steinhof szybkozłączki?

Bardzo dziękuje za pomoc i życzę wszelkiej pomyślności

Tytuł:
Awatar użytkownika

Może to trochę pomoże http://www.forum.klubsuzuki.pl/viewtopi ... ead#unread

Tytuł:

OKi już mam dostęp

Tytuł:

Dzięki za pomoc Mrquad ale dalej mam mętlik.

Znam trochę angielski i przeczytałem tego manuala w PDF ale dalej nie wiem:

1. Czy mam ściągać lewy boczek wraz z koniecznym do tej czynności tylnym fotelem, czy może odkręcać i wyjmować tylną lewą lampę? A może obie te rzeczy naraz?

2. Czy muszę ściągać zderzak?

3. Gdzie w końcu szukać tej kostki na wysokości lewego nadkola czy przy lewej górnej lampie?

3. Czy wspomniana kostka (mam auto z 2008 roku) to rzeczywiście kostka do której wystarczy tylko wpiąć kable - jest przygotowane na nie i oznakowane miejsce czy trzeba korzystać z tych szybkozłączek danych przez Steinhoffa i za ich pomocą wpinać się w kable?

4. Którędy podać kabel od gniazda haka do tej kostki? Jak wejść z zewnątrz do środka autka?

Przepraszam, żem taki niekumaty ale zanim zacznę demontować, chcę mieć pewność że czegoś nie schrzanię.

Pozdrawiam
Radek

Tytuł:

odkręcasz dwie srubki trzymajace lewą tylna lampe,szarpiesz nią i wyjdzie z zatrzasków,wypinasz z niej gniazda żarówek,robisz to samo z prawą lampą-odkręcasz dwie śrubki od dołu trzymające zderzak,odkręcasz śrubki trzymające zderzak od góry jadna jest pod lewą lampa jedna pod prawa i trzy na środku bagażnika,odkręcasz śrubki-wkręty trzymające zderzak przy nadkolu po jednej z każdej strony,zderzak odchylasz do tyłu bedzie połaczony z autem tylko kabelkami od kierunkow i podświetlenia tablicy.W lewym słupku będzie gumowa klapka wyciagniesz z tamtąd kable a wraz z nim wtyczki od lampy i kierunków.U mnie nie było dodatkowej kostki do haka wiec kable od haka wlutowałem bezpośrednio w kable od lampy.Kabelek do haka przeciągasz przez gume uszczelniającą dół słupka-tak samo jak idą kable do kierunków i podświetlenia tablicy.Łaczenia kabli dobrze zaizolowac i po kłopocie.Przychylisz się zajrzysz tu i tam to wszystko dostrzeżesz.Powodzenia

Tytuł:

Dzięki Sylwian70 i wszyscy, którzy pomogli. Jestem po montażu wiązki, który to wykonaliśmy z moim kumplem. W Jimny z 2008 roku sprawa wyglądała tak:

1. Zdemontować siedzisko tylnej kanapy
2. Zdemontować oparcia tylnej kanapy a przynajmniej jedno - lewe
3. Odkręcić nakładkę na próg bagażnika
4. Zdemontować cały boczek lewy od strony kierowcy
5. Przepchnąć kabel od wiązki haka przez gumę o której wspomina sylwian70
6. W ten sposób wiązkę haka mamy przy głównej wiązce idącej do tylnej lewej lampy.
7. Odizolowujemy końcówki kabli wiązki oraz przecinamy kable z instalacji o następujących kolorach:

czarny ze srebrnymi punktami - MASA
biało zielony - STOP
czerwono-żółty - ŚWIATŁA POZYCYJNE TYLNE

UWAGA w wiązce z jednego kabla żółto czerwonego robią się dwa o tym samym kolorze, jeden idzie do lampy lewej drugi do prawej - warto przeciąć kabel przed rozgałęzieniem
czerwono-zielony - LEWY MIGACZ
żółto zielony - PRAWY MIGACZ
czarno-zielony - PRZECIWMGIELNE

Ja zdecydowałem się na łączenie kabli kostką elektryczną ale wcześniej wszystkie końcówki zalutowałem, a tam gdzie kable były skręcane ze sobą przylutowałem.

Wiązkę łączy się i lutuje z kablami instalacji od strony tyłu, i tak przygotowane wkłada się do kostki z jednej strony, a kable instalacji od przedniej części pojazdu wkłada się do drugiej strony kostki.

Schemat łączenia wygląda następująco:

WIĄZKA ------------------------------------ JIMNY
BIAŁY ------------------------------------------- CZARNY ZE SREBRNYMI KROPKAMI
CZARNY + BRĄZOWY--------------------------CZERWONO ŻÓŁTY (PRZED ROZDZIELENIEM)
ŻÓŁTY-------------------------------------------CZERWONO ZIELONY
ZIELONY-----------------------------------------ŻÓŁTO ZIELONY
NIEBIESKI--------------------------------------CZARNO ZIELONY
CZERWONY-------------------------------------BIAŁO ZIELONY

Sprawdziłem wszystko działa jak należy.
Ważne sprawy:
Łączenia dokonujemy na odłączonym akumulatorze!!!!
1. jeśli podane kolory się nie zgadzają nie masz wyjścia musisz sprawdzić jakie kolory kabli idą do poszczególnych żarówek i znaleźć je w wiązce
2. Nie ma potrzeby odkręcania zderzaka
3. Kable można lutować i izolować można też zastosować te krokodylki, które dostajemy w zestawie z hakiem ale zdanie elektryków samochodowych o nich jest negatywne.
4. Kostka 4 pinowa która wpięta jest w instalację za lewym boczkiem nie jest od haka. Nie wiem od czego ona jest ale napięcia w niej nie ma
5. Dobra wiadomość jest taka, że cała wiązka idzie po lewej stronie za boczkiem, i nie trzeba do prawej lampy ciągnąć oddzielnego kabla. Można też zmostkować obie lampy pozycyjne tylne i podłączyć do instalacji samochodu przed jej rozgałęzieniem na lampy lewą i prawą.
Pozdrawiam, jeśli mój opis komuś pomoże to bardzo się ucieszę.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00