Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-04-2018, 08:51

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Post: 19-01-2018, 09:20 
Offline

Rejestracja: 19-01-2018, 08:40
Posty: 13
Jak auto postoi kilka dni na mrozie, to często jest tak, że miewają problemy z rozruchem. Zastanawiam się w związku z tym nad zakupem prostownika z rozruchem. Pytanie, co wybrać? Oczywiście do odpalania osobówek a nie żadnych tirów czy autokarów :)


Na górę
Post: 19-01-2018, 09:51 
Offline

Rejestracja: 02-06-2017, 07:49
Posty: 32
Tylko osobówki też są różne może być ropniak 2 l z akumulatorem 95Ah i benzyna 1 l z akumulatorem 40Ah.
Prostownik rozruchowy musi zapewnić prąd ładowania dla akumulatora oraz obciążenie rozrusznika i elektroniki samochodu.

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 19-01-2018, 17:14 
Offline

Rejestracja: 08-10-2017, 12:22
Posty: 76
A przedział finansowy jaki Pan posiadasz ? :D


Na górę
Post: 19-01-2018, 17:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06-12-2016, 17:54
Posty: 37
Lokalizacja: Łódź
Wiele lat temu, jak miałem kłopoty z odpaleniem golfa po nocnych mrozach, a wiedziałem że auto na wiosnę zmieni właściciela - zamiast wymieniać akumulator w aucie (przy mniejszych mrozach - kręcił bez problemu) kupiłem booster podobny do: http://www.norauto.pl/narzedzia/booster ... 900-17ah-1
Mam do dzisiaj, zabieram "na ryby" - służy do awaryjnego oświetlenia, ładowania telefonu itp ....

_________________
Pozdrawiam serdecznie - Taz


Na górę
Post: 19-01-2018, 19:00 
Offline

Rejestracja: 16-12-2016, 19:47
Posty: 484
Nie przyda Ci się bardziej powerbank z możliwością rozruchu samochodu?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 19-01-2018, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20-04-2007, 19:23
Posty: 563
Lokalizacja: Górny Śląsk
Jedno i drugie dobrze spełnia swoją rolę, jednak powerbank ze względu na gabaryty jest praktyczniejszy. Cenowo od ok. 170 zł.


Na górę
Post: 22-01-2018, 07:54 
Offline

Rejestracja: 22-01-2017, 21:21
Posty: 23
Powerbank z możliwością rozruchu samchodu? Nie wiem jaki musiałby to być powerbank - jakie musiałby posiadać gabaryty.
Generalnie w budżecie do 500 zł wybór jest już całkiem duży.
Proponuję sprawdzić sobie chociażby prostownik z rozruchem KraftDele, model KD1903 - konkretnie ten tutaj: https://kraftdele.info/prostowniki/129- ... 2-24v.html - wydaje mi się, że powinien całkiem dobrze spełnić swoją funkcję. Zwłaszcza, że dysponuje 300A.


Na górę
Post: 22-01-2018, 08:23 
Offline

Rejestracja: 16-12-2016, 19:47
Posty: 484
Oczywiście lipo maja takiego kopa, że diesla bez problemu odpalilismy.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 22-01-2018, 17:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03-04-2010, 15:49
Posty: 731
Lokalizacja: Warszawa
zenlo pisze:
Powerbank z możliwością rozruchu samchodu? Nie wiem jaki musiałby to być powerbank - jakie musiałby posiadać gabaryty.

Niewielkie. Akumulatory litowe mają o wiele większą pojemność energetyczną niż obecne w naszych samochodach akumulatory ołowiowe.

Już powerbank o wymiarach 140mm x 80mm x 17mm -- czyli grubszego smartfona -- potrafi dać prąd rozruchu 500A i odpalić trzylitrowego benzyniaka z którego wyjęto akumulator. [1]

[1] https://kupbass.pl/pl/p/POWERBANK-ROZRU ... BANK/13715


Na górę
Post: 22-01-2018, 18:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02-11-2008, 17:37
Posty: 311
Lokalizacja: śląskie
Sam zrobiłem oczy 3 albo 4 lata temu ,gdy podczas wczasow za granica u bratankow, koledze rozładował sie (cyganska muzyka..) całkowicie aku w 5 letnim ...nie Suzuki.Kabli rozruchowych nie mielismy wiec nie moglem mu uzyczyc pradu..Miał na szczescie opłacone AC zagranica, po 30 minutach od tel. do Wawy ,przyjechał Madziar z pomocy drogowej i takim cienkim jak ksiazka formatu A5 aku,pewnie litowym odpalił mu auto.
Aku musial kupic tam nowy ..
Power bankow jeszcze chyba wtedy nie było.


Na górę
Post: 22-01-2018, 19:16 
Offline

Rejestracja: 16-12-2016, 19:47
Posty: 484
To są litowo polimerowe akumulatory.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 22-01-2018, 23:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20-04-2007, 19:23
Posty: 563
Lokalizacja: Górny Śląsk
zenlo pisze:
Powerbank z możliwością rozruchu samchodu? Nie wiem jaki musiałby to być powerbank - jakie musiałby posiadać gabaryty.
Generalnie w budżecie do 500 zł wybór jest już całkiem duży.
Proponuję sprawdzić sobie chociażby prostownik z rozruchem KraftDele, model KD1903 - konkretnie ten tutaj: https://kraftdele.info/prostowniki/129- ... 2-24v.html - wydaje mi się, że powinien całkiem dobrze spełnić swoją funkcję. Zwłaszcza, że dysponuje 300A.


No...., że tak odpowiem to powerbank musi być sprawny, gabaryty to średnio taka większa papierośnica. O cenie to już pisałem. ;)


Na górę
Post: 14-03-2018, 10:34 
Offline

Rejestracja: 22-01-2017, 21:21
Posty: 23
Nie no tak.


Na górę
Post: 14-03-2018, 12:40 
Offline

Rejestracja: 22-02-2018, 12:27
Posty: 7
Prostowniki z rozruchem są okey, tylko może być pewien problem z mobilnościa. Bo można z nich skorzystać tam, gdzie istnieje możliwość podłączenia do energii sieciowej.

Są różne typy prostowników:
- prostowniki standardowe;
- prostowniki mikroprocesorowe;
- prostowniki tradycyjne;

Z mikroprocesorowych wyrózniającym się modelem jest CTEK MXS 5.0: https://nocar.pl/blog/nocar-poleca-pros ... mulatorow/


Na górę
Post: 14-03-2018, 13:46 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1192
Ctek, choćby ze względu na grubość kabli nie nadaje się do rozruchu.


Na górę
Post: 15-03-2018, 18:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03-04-2010, 15:49
Posty: 731
Lokalizacja: Warszawa
MS pisze:
Ctek, choćby ze względu na grubość kabli nie nadaje się do rozruchu.

Opór kabli jest odwrotnie proporcjonalny do przekroju ale też proporcjonalny do długości. Więc krótki i chudy kabel może mieć taką samą oporność jak kabel długi i gruby.
Nie wiem czy ten Ctek ma kable i parametry wystarczające do rozruchu -- ale należałoby to zmierzyć i sprawdzić zamiast ferowania wyroków "na oko".

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rezystywno%C5%9B%C4%87


Na górę
Post: 15-03-2018, 20:24 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1192
sprawdzone ,mam wyższy model - MXS 7,0


Na górę
Post: 16-03-2018, 13:22 
Offline

Rejestracja: 31-05-2007, 12:42
Posty: 106
Lokalizacja: Toruń
Tomash pisze:
MS pisze:
Ctek, choćby ze względu na grubość kabli nie nadaje się do rozruchu.

Opór kabli jest odwrotnie proporcjonalny do przekroju ale też proporcjonalny do długości. Więc krótki i chudy kabel może mieć taką samą oporność jak kabel długi i gruby.
Nie wiem czy ten Ctek ma kable i parametry wystarczające do rozruchu -- ale należałoby to zmierzyć i sprawdzić zamiast ferowania wyroków "na oko".


Ani MX 5.0 ani MXS 7.0 nie nadają się do rozruchu, bo nie są do tego przewidziane i przystosowane.
Jak nazwa wskazuje podają na akumulator prąd o natężeniu maksymalnie odpowiednio 5A i 7A. Sa to zwykłe, choć swoją drogą świetne "inteligentne" mikroprocesorowe prostowniki do ładowania akumulatorów i ewentualnie długotrwałego podtrzymywania stanu pełnego naładowania. Mam i stosuję kilka modeli od lat, zawsze polecam mimo sporo wyższej ceny od ich tzw. odpowiedników.
MXS 7.0 ma dodatkową opcję tryb działania jako zasilacz (w nazwie S od supply) dający natężenie 7A.

Rozruszniki samochodowe maja moce rzędu 1,0-1,2 kW, czyli prąd pobierany przy napięciu 12V w uproszczeniu to 80A-100A.
Prostowniki z funkcją rozruchu ("Starter" czy "BOOSTER") muszą zapewniać prąd rozruchowy rzędu 100 A.
Kwestia kabli jest w tym aspekcie bez znaczenia - tzn. te z funkcją rozruchu raczej są fabrycznie odpowiednio wyposażone - w "grube" kable. Grube kable rozruchowe, to kable o przekroju 16-35 mm2, co oznacza grubość (średnicę przewodu) bez izolacji od około 4.5 do 7 mm. Dodając izolację mamy przewody o średnicy od 0,5 do 1 cm.
Kabelki w CTEK'u sa naprawde cieniutkie, to około 2 mm w izolacji:
https://www.ctek.com/storage/ma/7cb5d677b6c445b3a0ed6249eb44e931/2ad3df836b264a0db4422016c96a07cc/800-400-0-jpg.Jpeg/C399990DC7DB61CB4FEBBBA0205F81745140BEA3/connect_eyelet_m6-web-big.jpeg
Oczko na końcu kabla ma średnicę 6 mm.
Już tylko patrząc na kabelki (od CTEK'a można od razu z dużą pewnością domniemywać, że nie są to prostowniki rozruchowe.

_________________
Jacek

była Vitara 2.0 V6 Long
jest SX4 1.6 4WD
miał być S-Cross 1.4 4WD, ale nie ma i chyba nie będzie, bo jest Captur 1.2 Tce


Na górę
Post: 20-03-2018, 17:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03-04-2010, 15:49
Posty: 731
Lokalizacja: Warszawa
No chyba że tak, pełna zgoda!


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl