Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 12-10-2024, 18:02

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: Jimny
Cześć, na początek: Dzień dobry - jest tu nowy

Od wielu już lat jednym z moich marzeń jest Suzuki Jimny, ale zawsze były ważniejsze wydatki. Ostatnio mialem okazje trochę nim pojeździć, a ze czeka mnie zakup drugiego auta do domu, zacząłem rozważać czy nie polaczyc tych dwóch spraw. Mój obecny budżet nie jest zbyt wielki, zatem najpewniej byl by to rocznik 2014-2015. W związku z tym mam kilka pytań:

1. na co szczególnie zwracać przy zakupie? Co w takim 10 latku może szwankować najbardziej?
2. którego silnika szukać? w ogłoszeniach króluje benzyna i 83 KM
3. Czy ktoś montował hak i bagażnik rowerowy na hak? Z tego co widzę mój rower jest szerszy niż to auto :)

I ostatnie pytanie… chyba najważniejsze

4. Czy to auto w ogóle ma sens dla osoby która będzie nim jeździła po mieście (90% Warszawa, 10% Zakopane), czasami na działkę na szutry i tyle. Nie planuje off roadu, zona ma nim dojeżdżać do metra, czasami zawieźć 8 letnia córkę na zajęcia po szkole. Sensowniej pewnie by było kupić dla Niej jakąś Astre/Fieste/Corrole, ale ciekaw jestem Waszego zdania i opinii.

Pzdr
Marcin

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
ad. 4: sam sobie odpowiedziałeś co jest sensowniejsze ;)
Wróciłem właśnie z polskich gór. Tam tych autek jest mnóstwo (jak i wszelkich innych małych i większych 4x4) i tam nawet odwożenie dzieci do szkoły Jimnym ma jakiś sens.
Jimny w każdej wersji (benzyna czy diesel) będzie nieekonomiczny w Twoim miejskim zastosowaniu i niepraktyczny.

Jeżeli ma być małe i jakoś tam nadawać się na szutry, działkę i góry, to lepiej chyba Ignis. Są wersje z prostym napędem 4WD.
Np.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... GCUpV.html

lub może SX4 z ostatniej serii przed zmianą modelu (2012-2014) :niewiem:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... GFzea.html

Awatar użytkownika

W pełni zgadzam się z opinią Avalanche.

Nie ma sensu. Rozważałem zmianę scrossa na jimnego. Człowiek 180cm niestety ledwo się tam miesci. W wersji z kratką tam się nie da siedzieć. Przewieźć kogoś tym bardziej.Auto raczej specjalistyczne, w trudny teren. Dla lesnikow itp.

Zamiast Ignisa celowałbym w Pande 4x4 z dieslem, jeśli potrzebne jest bardzo małe miejskie i dzielne w terenie. Niestety trzymają cenę, ale odejdzie problem z korozja, niewygoda czy kontrowersyjnym wyglądem Ignisa.
Np.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/f ... GD1bu.html

SX4 classic jak najbardziej. Żona nim jeździ i go sobie chwali.

Suzuki: Baleno
Sens to może i jest tylko musisz kupić dwa. Jeden do Warszawy a jeden do Zakopanego bo podróż nim na tej trasie to będzie koszmar.

czesc!Fajnie, że rozważasz zakup Suzuki Jimny!Przy zakupie zwróć uwagę na stan zawieszenia, układ kierowniczy i korozję, bo to najczęstsze problemy w starszych egzemplarzach.Co do silnika, wersja benzynowa 1.3 z 83 KM jest popularna, ale sprawdź też, czy nie ma problemów z układem zapłonowym. :-)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00