Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 04-03-2021, 09:41

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: 20-04-2015, 15:04 
Offline

Rejestracja: 22-11-2011, 22:41
Posty: 23
Witam,
od pewnego czasu zauwazyłem wydobywający się szum z okolic przedniej części SX4 4x4 dokładnie między 80 a 85km/h. Poniżej cisza totalna, powyżej też jest raczej ok, wtedy bardziej słychać szum wiatru.
Zawieszenie ogólnikowo sprawdzone przy okazji wymiany opon, nie wykazuje żadnych luzów, łożyska ok, klocki + tarcze przednie wymienione pomimo małego przebiegu (około 45tyś km).
Czy ktoś spotkał się podobnym przypadkiem? Co moze być przyczyną takiego szumu? Nie wymieniony olej w tylnym mości może?
Domyslam się, że może być milion przyczyn, dlatego wolę się dopytać zanim udam się do serwisu i może coś wtedy im zasugeruje jeśli nie spotkali się takim przypadkiem.
Pozdr.
radhar


Ostatnio zmieniony 13-11-2015, 14:19 przez radhar, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
 Tytuł:
Post: 20-04-2015, 17:16 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3375
Lokalizacja: Kwidzyn
Takie ujawnianie się szumu i nagłe cichnięcie, zawsze wiązało się w mojej karierze kierowcy z uwalonym łożyskiem koła. Tyle, że szum zazwyczaj cichł w okolicy 100-110km/h. Spróbuj może jeszcze w czasie jak ten szum jest, (o ile masz gdzie) pojechać delikatnym slalomem. Jeżeli szum będzie znikał i pojawiał się, to prawie na bank łożysko koła. Nie pamiętam tylko, czy jak szum się nasila przy skręcie (np.) w lewo, to koło prawe czy lewe i na odwrót. Tak się diagnozuje z której strony łożysko pada.

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
 Tytuł:
Post: 20-04-2015, 22:15 
Offline

Rejestracja: 22-11-2011, 22:41
Posty: 23
Dzięki serdeczne za odpowiedź. Przy najbliższej okazji postaram się sprawdzić slalomem i dam znać. Jeśli to łożysko to z czasem powinny objawy spokojnie się nasilić. Zawsze myślałem, że jak pada łożysko to po prostu zaczyna wyć ciągle, a nie takim "przerywnikiem".


Na górę
 Tytuł:
Post: 21-04-2015, 11:05 
Offline

Rejestracja: 21-04-2015, 10:39
Posty: 369
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
Czy jest możliwe, że to szum opon? Ja dotychczas poruszałem się Oplem Zafirą, w której ujawniła mi się ciekawa przypadłość - ząbkowanie opon. Dotyczy to co prawda tylnej osi a nie przedniej, ale objawy były takie, że poczynając gdzieś od 85 km/h tył hałasował i to takim trochę wibrującym dźwiękiem - jakby coś z łożyskami się działo. Przy mniej więcej 110 km/h dźwięk cichł (a może po prostu był maskowany przez inne dźwięki?). Aha, tak się działo tylko na oponach letnich - na zimówkach wszystko było OK.


Na górę
 Tytuł:
Post: 21-04-2015, 11:56 
Offline

Rejestracja: 22-11-2011, 22:41
Posty: 23
Na pewno nie jest to kwestia opon, bo wczoraj opony wymieniłem na letnie + przednie tarcze i klocki (bo były zużyte), a efekt wciąż jest. Też podejrzewałem, że może to opony.


Na górę
 Tytuł:
Post: 15-06-2015, 13:35 
Offline

Rejestracja: 21-01-2015, 14:13
Posty: 2
Podczepię się pod temat. W moim SX4 1.5 od niedawna daje się słyszeć coś w rodzaju wycia/buczenia, nie głośnego, ale jednak słyszalnego, taki trochę rezonujący dźwięk. Okolice przedniej osi. Najgłośniej jest przy ok. 50-60 km/h. Potem generalnie cichnie. Po wysprzęgleniu też słychać. Nie wiem czy to mogą być łożyska? Eksploatacja normalna, miejska. Przebieg obecnie około 43 tys. km. Auto 3-letnie, 2WD. (Wcześniej jeździło jako zastępcze w ASO, więc nie wiem jak było jeżdżone...)
Mam wrażenie, że dźwięk zaczęło być słychać po zmianie opon na letnie, wcześniej na zimówkach nie zwróciłem uwagi na taki dźwięk, może go nie było. A auto kupiłem na tychże zimówkach, więc wcześniej na tych letnich nim nie jeździłem. Letnie wyglądają okej, bieżnik równo wytarty, bez ząbkowania, o ile można to określić rzutem oka.
Jakieś sugestie, podobne doświadczenia?


Na górę
 Tytuł:
Post: 15-06-2015, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03-02-2008, 20:07
Posty: 61
Lokalizacja: Płock
U mine w Sedici 4x4 1.6 benzyna tez przy predkosci ok. 80-85 km/h slychac takie buczenie/dudnienie. Jest tak od poczatku (2008) na oponach zimowych i letnich. Moim zdaniem to silnik wpada w rezonans i daje taki efekt.Od 90 km/h buczenie znika i robi sie ciszej.

Radhar - mysle, ze u Ciebie jest ten sam efekt. Lozyska nie cichna przy zwiekszaniu predkosci. Mozna to sprawdzic jak pisal Macioo na lukach drogi. Jadac np. w lewo lewe lozysko jest mniej obciazone, prawe bardziej i mozna uslyszec inne natezenie dzwieku (troche inne wycie/buczenie). I tak samo na luku w prawo. W slalomie sa zbyt szybkie zmiany i trudno uslyszec roznice. Aha, trzeba przejechac wczesniej kilka km zeby rozgrzac lozyska. Na zimno slaby efekt.
Ale wyc moze tez przedni dyferencjal. Tu wyje przy przyspieszaniu (obciazeniu) a po wysprzegleniu (jazda na luzie) wycie powinno ustapic lub przycichnac.
Opony wymieniles wiec 1 rzecz wyeliminowana.
A moze to tylko "rezonans" o ktorym pisalem na poczatku? Po prostu "ten typ tak ma" Da sie z tym zyc :-)
Holger - moze przedni dyferencjal? Jest tam taki trzpien trzymajacy Kola zebate. Moze pojawily sie luzy? Moze wyciekl olej? Najlepiej jakby obejrzal to mechanik.
Mozesz tez zalozyc zimowe Kola albo zamienic przod z tylem i sprawdzic czy wyje tak samo.


Na górę
 Tytuł:
Post: 16-06-2015, 01:47 
Offline

Rejestracja: 20-08-2010, 20:52
Posty: 456
Lokalizacja: Rzeszów
Suzuki: SX4
holger pisze:
bez ząbkowania, o ile można to określić rzutem oka.
przejedź ręką po bieżniku w jedną i drugą stronę. W Superbie też nie widzę, ale daje się to wyraźnie wyczuć. W SX4 nie mam takich problemów.


Na górę
 Tytuł:
Post: 06-09-2015, 13:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25-07-2008, 10:17
Posty: 81
Lokalizacja: Szczecin
W moim s-crossie pojawiło się buczenie ale w okolicach tyłu samochodu. Słychać je w przedziale 70-100/h choć przy zwalnianiu do 70 słychać bardziej. Mam wrażenie że wcześniej tego buczenia nie było, a słychać było jedynie pracę silnika. Buczenie słychać niezależnie od tego na jakim jadę biegu. Samochód ma 8000 przebiegu i nie mam pojęcia co to może być. Jakieś pomysły?


Na górę
 Tytuł:
Post: 07-09-2015, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25-04-2009, 02:08
Posty: 122
Lokalizacja: Radom/Wymysłów
Sprawdziłbym najpierw łożyska. W moim Sx4 takie buczenie dawało zużyte tylne łożysko. Musiałem wymienić razem z piastą. Sprawdź jadąc slalomem czy buczenie nie przerywa na chwile przy skręcie na którąś ze stron (jak ktoś wyżej opisywał). U mnie dawało się to ewidentnie rozróżnić tylko nie wiedziałem czy przód czy tył. Przy Twoim przebiegu może ASO wymieni Ci na gwarancji. Jak chodziłem ze swoim przypadkiem u dilera powiedzieli ze sprawdzenie łożysk kosztuje jak dobrze pamiętam 100-150zł. Mają jakiś przyrząd który mierzy zużycie (odgłos pracy) łożyska w zależności od przebiegu i czy nie odbiega on od normy.


Na górę
 Tytuł:
Post: 07-09-2015, 13:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25-07-2008, 10:17
Posty: 81
Lokalizacja: Szczecin
malygrzyb pisze:
Sprawdziłbym najpierw łożyska. W moim Sx4 takie buczenie dawało zużyte tylne łożysko. Musiałem wymienić razem z piastą. Sprawdź jadąc slalomem czy buczenie nie przerywa na chwile przy skręcie na którąś ze stron (jak ktoś wyżej opisywał). U mnie dawało się to ewidentnie rozróżnić tylko nie wiedziałem czy przód czy tył. Przy Twoim przebiegu może ASO wymieni Ci na gwarancji. Jak chodziłem ze swoim przypadkiem u dilera powiedzieli ze sprawdzenie łożysk kosztuje jak dobrze pamiętam 100-150zł. Mają jakiś przyrząd który mierzy zużycie (odgłos pracy) łożyska w zależności od przebiegu i czy nie odbiega on od normy.


Dzięki za podpowiedź. Teraz przynajmniej będę wiedział o czy rozmawiać z serwisem. W piątek jadę i niech zbadają o co chodzi, a tymczasem porobię slalomy i wsłucham się w dźwięki.


Na górę
 Tytuł:
Post: 18-09-2015, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25-07-2008, 10:17
Posty: 81
Lokalizacja: Szczecin
Byłem w serwisie. Pracownik potwierdził, że dość głośno buczy poza tym stuka i skrzypi kokpit od strony pasażera w okolicach słupka. Słupek został poprawiony (chyba napuścili mikrogumę w podszybie), a powodu buczenia nie ustalono. Według serwisu mechanicznie z samochodem wszystko jest ok ... aaaale zamówili wieszak tylnego mostu bo doczytali się w biuletynie serwisowym, że most może wpadać w wibracje i wtedy montują ten wieszak ... na zgłoszenie klienta. Chciałbym przejrzeć wszystkie te ich biuletyny. Przynajmniej człowiek wiedziałby ile jeszcze w tym samochodzie jest rzeczy do poprawki ;)


Na górę
 Tytuł:
Post: 01-12-2015, 11:18 
Offline

Rejestracja: 22-11-2011, 22:41
Posty: 23
Witam ponownie,
dodam jak zakończyła się się sytuacja w końcu u mnie.
Przy okazji przeglądu, po diagnozie, wymienione zostało łożysko z piastą (komplet) w ASO i nastała w końcu cisza. Była to prawa strona, z tyłu.
Także część osób tutaj piszących miała rację, że to był objaw łożysk - dość nietypowy a jednak.
Dzięki i pozdrawiam.


Na górę
 Tytuł:
Post: 11-12-2015, 21:43 
Offline

Rejestracja: 26-06-2012, 20:17
Posty: 6
Lokalizacja: Wawa
Czy u kolegi było to cos w stylu dudnienia? Takiego delikatnego hałasu jak przy niewyważonych kołach? Opony lato i zima mam nowe więc wykluczam tego typu podejrzenia.


Na górę
Post: 27-10-2020, 11:59 
Offline

Rejestracja: 15-03-2012, 12:46
Posty: 26
Kończy mi się łożysko w tylnym kole. Piszę, bo nie jestem do końca pewny - wymienić należy całą piastę, czy jest możliwość wymiany samego łożyska?
Sx4 2009 1.6 107km 2wd japan.

A tak na marginesie: Czy nowa piasta ma w komplecie szpilki do mocowania koła?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl