Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 22-01-2019, 05:29

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: 10-01-2019, 17:55 
Offline

Rejestracja: 23-10-2016, 16:46
Posty: 4
Witam!

Mam taki problem, posiadam Suzuki SX-4 1.6 benzyna 107km 4x4 z 2008 roku ok 150tyś km przebiegu. Jak są teraz mrozy to auto z rana lub jak postoi dłużej czasem nie chce zapalić odrazu tylko np. za 3-4 razem. Trzeba kręcić rozrusznikiem aż załapie. Auto ma taką funkcję, że światła palą się z automatu czy chcemy czy nie. Akumulator nie wiem ile ma lat, ale nowy nie jest. Przed zimą doładowałem go do full, dziś sprawdziłem w sklepie motoryzacyjnym, i powiedzieli, że akumulator dobry (czy na wyłączonym czy na włączonym silniku). W dokumentacji samochodu, na fakturze pisze, że w 2016 miał wymieniane świece zapłonowe przy przebiegu 109tyś km.
Może tak być ze akumulator mimo, że wykazuje na badaniu sprawność jest do kosza ? Jakieś pomysły ?


Pozdrawiam!


Na górę
Post: 10-01-2019, 18:58 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3130
Lokalizacja: Kwidzyn
Akumulator po przejechaniu odcinka, będzie świeżo naładowany i będzie pokazywał, że jest OK. Ja tak miałem. Po 50-60km autostradą na przegląd do ASO, to zawsze miałem sprawność powyżej 90% ale rano zimą krecił niemrawo. Po ok. 4 latach zmieniłem na nieco większy. Jeżeli wszystkie czujniki masz OK (położenia wału, temperatury) to może być wina akumulatora. Świece (irydowe) są na 100kkm

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Post: 10-01-2019, 20:26 
Offline

Rejestracja: 23-10-2016, 16:46
Posty: 4
Ja przejechałem jakieś 2-3km i pomiary wykazały ze sprawny, choć na tym wydruku z 360Ah pokazał 310Ah. Czujniki raczej dobre wszystki, błędów nie ma, wcześniej palił od strzała.


Na górę
Post: 11-01-2019, 07:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23-12-2016, 18:49
Posty: 139
Lokalizacja: śląsk
Jeśli akumulator "kręci" 3-4 razy po zimnej nocy i robi to bez trudu to jest dobry :)
Problemu szukaj gdzie indziej.
Mój kręci 2-3 sekundy (bez większego zaangażowania :( ) i zapala. Akumulator oryginał ma 6 lat a napięcie w trakcie rozruchu potrafi spaść do 9,2V
Przebieg to 80kkm a wymieniane tylko oleje, filtry i 1 raz klocki przód :D
Od zawsze, od późnej jesieni przy tankowaniu dodaję płyn usuwający wilgoć z paliwa która w naturalny sposób gromadzi się w baku, a potrafi niemile zaskoczyć :szok:

_________________
sedici 4x4 1,6 benzyna 120 kucyków


Na górę
Post: 11-01-2019, 18:15 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3130
Lokalizacja: Kwidzyn
3-4 obroty, nawet 3-4 sekundy, to faktycznie jest OK. Ale jeżeli to są 3-4 chechlania, to już nie jest OK

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Post: 11-01-2019, 19:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23-12-2016, 18:49
Posty: 139
Lokalizacja: śląsk
motorzysta95 pisze:
Ja przejechałem jakieś 2-3km i pomiary wykazały ze sprawny, choć na tym wydruku z 360Ah pokazał 310Ah.

Po przejechaniu 2-3km czyli kilku czy nawet kilkunastu minutach ładowania "padnięty" akumulator nie ożyje.
To że pomiar akumulatora wykazał 310Ah z 360Ah to jest dobry wynik szczególnie jak jest zmarznięty (na mrozie wszystko się nam kurczy) ;)
Niedawno zamówiłem sobie taki przyrząd (był w lepszej cenie), z ciekawostek to ma pomiar oporności wewnętrznej akumulatora co wiele powie o jego kondycji. Oczywiście w standardzie robi wszystkie inne niezbędne pomiary.

https://pl.aliexpress.com/item/AUTOOL-B ... 5c0fIhpyCr

_________________
sedici 4x4 1,6 benzyna 120 kucyków


Na górę
Post: 20-01-2019, 15:23 
Offline

Rejestracja: 23-10-2016, 16:46
Posty: 4
To gdzie szukać przyczyny ? Co ile wymienia się filtr paliwa w SX-4 ?

Na drugi dzień wyłączyłem wszystko co pobiera prąd przed odpaleniem i auto odpaliło od strzała ;)


Na górę
Post: 20-01-2019, 15:55 
Offline

Rejestracja: 21-06-2015, 12:31
Posty: 1496
Masa


Na górę
Post: 20-01-2019, 21:24 
Offline

Rejestracja: 09-01-2010, 14:02
Posty: 3130
Lokalizacja: Kwidzyn
I to może być dobry trop. Ja zarówno w Sedici jak i w S-cross znalazłem niedokręcone masowe końcówki.

_________________
S-cross 1,6 Pb AWD


Na górę
Post: 20-01-2019, 23:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23-12-2016, 18:49
Posty: 139
Lokalizacja: śląsk
macioo pisze:
I to może być dobry trop.

Gdyby to była wina "słabej masy" to by rozrusznik nie kręcił 3-4 razy, tylko się zająknął a kontrolki przygasły i zaległa cisza :(
Oczywiście polecam raz na jakiś czas sprawdzić czy te "grube kable" się nie poluzowały i zaśniedziały bo potrafi się upalić jak będzie iskrzył.
motorzysta95 napisał: "Na drugi dzień wyłączyłem wszystko co pobiera prąd przed odpaleniem i auto odpaliło od strzała ;) "
W moim autku przy rozruchu automatycznie wyłączają się wszystkie odbiorniki nawet radio, jeśli komuś to nie działa to powinien sam wyłączyć światła itp. oraz wcisnąć sprzęgło by ulżyć rozrusznikowi.
motorzysta95 pytał o filtr paliwa, jeśli dobrze pamiętam to jest razem z pompą paliwa w zbiorniku a o jego wymianie nic nie piszą w instrukcji :)

_________________
sedici 4x4 1,6 benzyna 120 kucyków


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl